| Mosotti a întrebat:

Ce parere aveti de scumpirea curentului? De ce s-a scumpit? De ce era nevoie sa liberalizeze piata energiei (de bine ce i-am votat pe dreptisti), ca sa fie omu mai sarac!
De ce la ENEL sa fie cu 25 % mai scump?! Ca, chiar daca te duci le piata concurentiala oricum e mai scump ca acum, dar si aia vor urca preturile deodata incet pana tot mult e.

Adica cu alta cuvinte de ce sa faca iar rau oamenilor?!

Si am uitat, adaug acum, cum calculeaza astia inflatia? Au zis ca in 2020 a fost in jur de 2 %, tot ei zic ca scumpirile au fost de 3, 6 %, dracu mai stie.
Inflatia ar trebui calculata in sens ca iei n preturi la mancare, utilitati si altele si peste un an compari si vezi diferenta.

107 răspunsuri:
| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

Intreb si eu...de ce nu-ti deschizi TU o firma unde sa platesti salarii nete de 2-3000 de euro in medie? Dar ce zic eu...macar 1000-1500 euro media.

| armiaso a răspuns:

Ce s-a omis este si cel mai important:

1. UE nu permite preturile reglementate in diferite domenii, cum ar fi energia, daca am avea pret reglementat am fi amendati de catre comisia europeana, deci e impusa liberalizarea prin tratatele uniunii.
2. Guvernul anterior ( alta culoare politica) a blocat pretul la mwh, liberalizarea va face exact ce spune cuvantul, va elimina limita de pret si va lasa piata sa se regleze singura.

piata se liberalizase inainte dar in 2018 a fost introdusa OUG 114 care a reglementat piata iar acum a fost eliminata acea OUG si se va liberaliza din nou.

| romeo78 a răspuns (pentru Mosotti):

Pentru cei care nu cred, cercetați, inclusiv în Monitorul oficial, în arhivele audio, media și online.
Și, nu au fost singurele măsuri anti populație luate. Mulți râd de PSD cum măreau pensiile, alocațiile. Doar că propaganda USR Plus și PNL au pus cenzură și nu trebuia să fie promovat PSD-ul, dar mai ales sursele de finanțare pe care chiar ei le-au tăiat.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Mosotti):

Dar au făcut ca in UE pensii speciale pentru "oameni speciali". Așa ca au inceput tot cu ei.

| neludana2000 a răspuns:

Salut Mosotti, la intrebarea ''ce reprezinta regularizarea'', ENEL a raspuns asa ''La înregistrarea sau citirea reală a indexului contorului - autocitire sau citire de către operatorul de reţea, în factura de energie se va calcula consumul real şi se vor scădea estimările anterioare, rezultând diferenţa de facturat. Regularizarea consumului nu înseamnă o plată dublă, ci plata consumului real într-un anumit interval (de regulă între două citiri ale operatorului de reţea sau chiar lunar, în cazul transmiterii lunare a indexului prin telecitire).'' ANRE ne ajuta in schimb sa ne alegem furnizorii. Daca vrei site-urile cu furnizori, iti trimit. Ai si optiunea de ati calcula singur pe un ''comparator'' online ( oferit de ANRE) la care furnizor sa treci.Eu unul mi-am gasit de la ''0, 428000 pret unitar pe 1 kwh fara TVA,cogenerare,certificate verzi, bla, bla, bla, (ca astea oricum le adauga) la 0, 244000 1/kwh.

| sierra1 a răspuns (pentru Mosotti):

ți-au mai explicat și alții dar degeaba: la un moment dat trebuie să fie gata cu pomenile (citește subvenții) de tot felul. Știu că nu pricepi dar totuși, iaca iți spun

| Mosotti explică (pentru Holiday):

Eu nu am stofa de afacerist, nu de mine e vb, e vb de guvern sa faca cumva sa urce niv de trai ca sa putem sa ne permitem sa platim preturi de UE.
Pai in UE cum s-a putut?! Daca s-au vrut sal de 1500 Euro, s-au facut.
Ca omul ce poate face? Poate sa se pregateasca in ceva si sa se duca pe piata muncii sa munceasca cum trebuie pe domeniu, mai mult? Nu e treaba lui.

Sa facem industrie chiar si statul, sa atraga si investitori, sa producem, sa exportam, sa luam valuta, sa avem economie strong, nu asa sa vina unii sa faca rahaturi gen croissante, coca cola pe care le puteam face si noi romanii.
Sa vezi cum urca traiul, si cum putem liberaliza ce zici tu fara probleme.
Dar nu nici niv trai, nici nu ti pretul mai jos.

| Mosotti explică (pentru armiaso):

Si pana la urma ce treaba are UE cu ce fac eu la mine in tara? E nevoie de unele preturi reglementate ca sa tinem cu omul de rand sa o duca putin mai bine pentru ca NU avem grija sa urca niv de trai, ca daca aveam, atunci era altceva, puteam plati putin mai mult.

Si in primul rand liberalizarea trebuia sa aduca ieftiniri, nu sucumpiri.

| Mosotti explică (pentru romeo78):

Pai au ras de PSD ca s-a facut propaganda de ceilalti anti PSD, si lumea a pus botul.
Desi si PSD tot de cacao era, insa era cu 1 % mai okey totusi. Daca erau ei, nu stiu daca se mai liberaliza curentul acum, nu cred ca se mai intampla.

Deci ori ai grija ca guvern sa urce niv de trai pentru aceiasi munca si dai drumu la liberalizari, ori daca nu, fa ceva sa nu inrautatesti traiul omului.
Tu nu vezi ca mai toti care vb aici, nu tin cont de om?! Nu vede raul final ca e mai scump la acelasi venit, nu ma intereseaza ce trebuia sau nu trebuia.

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Eu cred ca faci pe nestiutorul dar esti de fapt liberal sadea care tine cu bogatii! Deci esti de acord sa o ducem mai rau, da? Ca asta vrei sa zici.
Ingrasa tu bogatii daca ai bani si vrei, f bine. Bine iti face, in loc sa iei o cola in plus pentru sufletul tau, dai la aia in plus, de aia ai votat pe astia.

Pai omule, ai grija ca guvern sa urce niv de trai pentru aceiasi munca, si nu mai avem nevoie de pomeni care tot din impozite ar fi, impozite progresive ca in UE daca aveam, erau bani.

| Mosotti explică (pentru TamplaruAnisoara):

Pai nu, dar trebuie impozit progresiv ca sa fie bani la buget, la noi nu este asa ca sa-i favorizeze pe smecheri, de aia nu e asa, si dupa aia tipa "nu avem bani de spitale, scoli, etc".
N-are nici o treaba cu pensiile speciale. Alea trebuiau impozitate de mult progresiv, ca au pensii exagerate aiurea in timp ca cica pentru altii nu-s bani.

| Mosotti explică (pentru neludana2000):

Nu conteaza, ca eu plateam lunar exact dupa index ca-l bagam lunar. E vb de pret per Kw.
De ce nu iti zice cat e pretul final?!
Eu ma refer la pret final cu TVA si taxe, era 0, 6 lei Kw, acu cel mai ieftin este 0, 66.
Deci vom plati mai mult, asta conteaza. Niv de trai n-a urcat, dar platim mai mult, nu avea sens.

Dar trimite-mi pentru orice eventualitate ofertele daca doresti, eu m-am dus pa ANRE si am ales pentru electric si mi-au dat 3 furnizori si de acolo am zis pretul, altul avea 0, 68, altul 0, 71 parca.
Enele are probabil 0, 75.

Ca sa nu mai zisc a taxa de cogenerare a urcat cu 43 % din 1 noiembrie, stiai?!

| neludana2000 a răspuns (pentru Mosotti):

De aceea te-am intrebat daca vrei sa-ti trimit site-urile, sigur iti gasesti acolo mai ieftin.De ce-i spune liberalizare, de ce-i spune piata concurentiala? Statul nu mai vrea sa plateasca subventii ENEL-ului, si ca atare trebuie sa cautam. Dar am vazut ca depinde mult si de judete, eu sunt de Giurgiu, cei mai afectati, scrie pe-acolo, vor fi de Ilfov, de Bucuresti. De exemplu, pe factura ta, pagina 2 iti da pe prima coloana la ''pret unitar'' pretul energiei pe 1 kwh ( 1 kilowat pe 1 ora) fara TVA si fara celelalte.

Pai te rugasem sa mi le trimiti site-urile.
Pai de ce sa nu mai vrea sa plateasca statul?! Atat timp cat nu s-au ocupat sa urce niv de trai al oamenilor pe munca lor, sa plateasca ca omu sa o duca macar putin mai bine! Nu mai vrea sa plateasca ca sa fure ei banii aia, nu? Sau cum? Ce face cu banii aia care-i platea? Ca spitale nu, scoli nu, sistem social nu, aia nu, strazi nu.

Ce sa cautam? Ca si cea mai ieftina oferta are cam 0, 66 lei pe Kwh pret final cu tot cu taxe, eu plateam pana acum mai exact 0, 58 lei. Si ailalti de ce nu dau pretul final?! De ce-mi da fara taxe si altele?
Sa dea clar pret final per Kwh. Eu la anre gasisem trei furnizori, iar cel mai ieftin avea 0, 66 lei per kwh pret final.

Acuma imi mai da o p, vad ca nu mai apar furnizorii pe site ANRE, un rahat...sa vad maine.

| romeo78 a răspuns (pentru Mosotti):

Pentru toată lumea: nu mai credeți nimic, până în luna februarie când bor veni noile facturi, dar și luna decembrie 2021, căci atunci vom vedea cu adevărat scumpirea!
Nu uitați, liberalizarea nu este doar casnică, e totală! Deci, vor veni scumpiri în lanț, venituri înghețate.
Degeaba citim niște tabele! Egal cu zero!
După ce vor apărea noile facturi, după ce agricultorii vor aduce noile tarife la produsele agricole atunci mai vorbim.
Nu uitați, deja combustibilul este mai scump!

| GabiDumitrescu a răspuns:

PIATA LIBERA! Ca la noi nu prea functioneaza cum trebuie, ghinion. Inflatia e dictata de BNR, nu de realitate. Ca sa raspund la intrebare, mi se rupe. Liberalizarea TUTUROR pietelor trebuia facuta de multa vreme. P.S. Iar incepi ca ideologia si mm bogatasi...

"Deci esti de acord sa o ducem mai rau, da? " - de unde din puțul cândirii ai scos-o?

repet pentru ultima orară: implinește-ți visul (comunism luminos) pe alte meleaguri: koreea de nord, cuba și care-o mai fi

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

@romeo: Si poate aveti si putin creier sa constientizati ca nu ajungeam ACUM aici daca pesedeii nu ar fi folosit zeci de ani BNR-ul pentru a manipula cursul valutar dupa cum le-a convenit lor si ar fi fost economia lasata la liber cu adevarat!

| Dragosdoar a răspuns:

Concurenta de piata nu face rau, dimpotriva. E mai greu sa ti explic asta acum ca nu am timp. Cat despre scumpirea la electricitate sunt la fel de frustrat. Cum mtii masii sa fie si criza, pandemie si sa mai si scumpeasca nesimitii preturile. Observii ca nici macar motivul nu-l precizeaza. Ce sa mai zicem, s au scumpit la noi alimentele de baza la inceputul pandaliei/pandemiei, dara mite acum

| Mosotti explică (pentru Dragosdoar):

Pai eu asta zic si vad ca, ceilalti de aici nici nu realizeaza, ideea e asta cum ai zis "cum dracu si pe pandemie scumpeste", nu ma int ca au scos subventii sau ce au facut, tragand linie, e mai rau.

Pai din moment ce esti de acord sa urce pretul (nu conteaza prin ce mod) ce inseamna? Ca ai fi de acord sa platim mai mult.

Monșer, eu iți doresc sănătate și lasă baltă subiectul, ok?

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Lasa-l dracu de PSD ca am avut 17 guverne liberale si 13 psd-iste in 30 ani, alea 17 de ce n-au facut nimic?! A stat base 8 ani la putere, Boc, aia de ce n-au facut nimic? N-au facut decat sa vanda tara si atat, ca apoi dupa 4 ani de stat, au taiat si salarii.

Te faci ca nu intelegi. E clar, oi face parte din conducerea de la ENEL. Adica ti se pare normal sa urce pretul.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Daca nu micsorau salariile si pensiile umflate in nestire Basescu si Boc cadeam in **** de tot cu mult mai devreme. Ia si vezi mai bine cine a inceput sa vinda si ce...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Sub presiunea salariilor pompate artificial la bugetari, si companiile ca ENEL sunt fortate sa umfle salariile. Pe linga asta, ei fac achizitii in valuta, deci pierd si de acolo. Ai vrea sa ceara voie de la guvern sa mareasca preturile atunci cand sunt pe cale sa dea faliment, sau cand?

Pai si de ce in 4 ani cat au stat inainte n-au facut nimic?! Ca abia in al doilea mandat au taiat, nu din prima sa zici ca na, era treaba de la iliescu.
Dar de ce n-a taiat si din pensiile speciale?! A? De ce n-a taiat de la curtea constitutionala, ca mi se pare ca la aia nu le-a taiat cum ca nu s-ar considera bugetari, dar nu-s asa sigur daca asta asa a fost.

Nu stiu daca ti-am mai zis, aparent umflarea salariilor era aiurea, dar pe termen lung era buna (doar atat, ideea asta a fost buna la PSD daca s-au gandit la ce o sa zic acum eu, daca nu, si au dat doar pe moment sa fie votati iar, atunci au 0 de la mine nu 1 ala macar la suta).
Deci:

Marind salariile in Euro (ca, maririle erau mai mari ca, marirea de curs), te apropiai lent de salarii UE, dupa aia lumea avand bani mai multi in Euro, veneau si din afara sa vanda mai multe, sa faca si altele ca na, lumea avea mai multi bani, si automat regla preturile calicilor de romani care scumpeau peste masura.
Plus ca avand sal cam ca in UE treptat, nu mai aveai tenta sa pleci din tara, si atunci te puneai pe capul astora sa o duci bine aici adica sa nu permita scumpiri exagerate prin impozitare (e o metoda f bune, desi se regla piata cu aia din afara).

Iar de asta le e o frica la astia de mor! Vor sa pleci rapid afara si sa nu le ceri nimic.
Cam la asta ducea marirea de salarii in Euro.
Sper ca la asta s-au gandit psd, daca nu s-au gandit la asta...e clar, insa indirect tot mai bine venea mai tarziu.

Pai se zice ca pretul a crescut pentru ca s-au scos subventiile, nu ca s-a scumpit in sine.
Insa oricum ai da-o, saracii, aveau prea "mici" salarii la Enel acolo incat era nevoie sa le urce, aveau destul, sa urce la cei cu sal mici, nu si la aia cu sal in tavan.

| neludana2000 a răspuns (pentru Mosotti):

Da-mi un mail ca sa pot sa-ti trimit si poze si cum se calculeaza acum pe comparatorul de la ANRE... al meu, neludana2000@yahoo.com

Ti-am trimis mail.

Întrebări similare