| Mosotti a întrebat:

Ce parere aveti de scumpirea curentului? De ce s-a scumpit? De ce era nevoie sa liberalizeze piata energiei (de bine ce i-am votat pe dreptisti), ca sa fie omu mai sarac!
De ce la ENEL sa fie cu 25 % mai scump?! Ca, chiar daca te duci le piata concurentiala oricum e mai scump ca acum, dar si aia vor urca preturile deodata incet pana tot mult e.

Adica cu alta cuvinte de ce sa faca iar rau oamenilor?!

Si am uitat, adaug acum, cum calculeaza astia inflatia? Au zis ca in 2020 a fost in jur de 2 %, tot ei zic ca scumpirile au fost de 3, 6 %, dracu mai stie.
Inflatia ar trebui calculata in sens ca iei n preturi la mancare, utilitati si altele si peste un an compari si vezi diferenta.

107 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Astea sant stiri sa va turbeze mintiile, in fiecare an se scumpeste tot si cand vin in tara preturile sant la fel. Mi se falfaie de propaganda imbinata in co2

| Mosotti explică (pentru mgtow):

Bine tu daca oi fi bogat, e ok, nici nu ai treaba desi si tie iti baga in plus mana in buzunar aiurea, principiul se aplica si la tine, eu ziceam la general.

Nu, curentul nu s-a mai scumpit de mult! Pretul era reglementat de ANRE, nu e propaganda, e fapt.
Mai ales acum in pandemie nu trebuia sa faca asta, faceai dracu dupa daca tot tineai sa te imbogatesti si mai tare! Ca si asa aveau profituri uriase si fara sa scumpeasca.

| mgtow a răspuns (pentru Mosotti):

N-am vazut niciodata scumpiri in Romania, azi urca maine se ieftineste. Minciuni zise la stiri, e bine sa fie bani aiurea nu se duc - pe viata buna da.

| Mosotti explică (pentru mgtow):

Esti primul care zice asta, de fapt tu nu ai realizat, mereu s-au scumpit si nu au mai dat inapoi, la tot!
Verifica sa vezi.
Noteaza preturi la diverse si vezi peste 1-2-3 ani cum sunt, utilitati, mancare, altele.

| RAY a răspuns:

Economisești bani,numai cumperi tigari,alcool,fast food, numai strici bani aiurea, faci economie la curent si ai, eu am realizat mereu ca daca iti bati joc de bani iti vor bate si ei joc de tine, cumpara doar ce este esential pentru tine

| Mosotti explică (pentru RAY):

Adica sa-mi reduc nivelul de trai ca sa le dau la smecheri bani pe curent?! Sau nici curentu sa nu mi-l permit ca lumea, ca e mai scump.

Pai uite, ca sa nu mai subventioneze prima data in 30 ani, anul asta nu prea avem caldura, nu mai dau caldura deloc ca lumea, si sunt nevoit sa bag caloriferul electric, mama la fel, deci ce sa zic.
Adica sa nu cumpar eu fast food, ca sa cumpere bosii de la ENEL?! Hm...

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ai inteles ce presupune liberalizarea pietei energetice si ce inseamna pretul serviciului universal? Pare ca nu prea.

| Mosotti explică (pentru suntserios):

Pai explica sa vedem, ce am inteles este ca s-a scumpit curentul! Cu asta nu-s de acord. Ca s-a scumpit cu 25 sau cu 13 %, s-a scumpit, lucru care nu era necesar acum mai ales pe pandemie.

| suntserios a răspuns (pentru Mosotti):

E simplu. Fiecare furnizor va stabili un pret pe care il ofera consumatorului daca inchieie un contract cu el. Cei care nu incheie contracte raman la furnizorul care sunt acum si platesc un preț mai mare deoarece au ales un serviciu universal si nu un contract cu un furnizor. Contractele cu furnizorii sunt mai avantajoase si probabil vor tine preturile jos din cauza economiei de piata. Informeaza te inainte sa te infurii. Eu stiu ca esti mare fan socialism si sa faca statul pentru tine, da vrei sa se informeze si statul despre cum sa iti optimizezi tu facturile. Tu chiar nu vrei sa faci nimic?

| Mosotti explică (pentru suntserios):

Eu deja le-am studiat, cel mai jos de 0, 66 lei pe Kw (cu tot cu taxe), in loc de 0, 6, deci s-a scumpit! Nu cred ca era cazul.
Nu cont cu cat s-a scumpit sau ca unu a scumpit mai mult sau mai putin, cont ca s-a scumpit si tredul e in sus.

Adica ce int pe majoritatea e ca daca acu plateau 100 lei, vor plati 110 lei la cea mai buna oferta.
Sau 125 lei la universal.
Insa de ce s-a scumpit universalul! De ce au scos subventiile?
Rezultatul final conteaza, nu de ce, cum si ce fel.
Daca concurenta ducea la ieftiniri, da! Era altceva. Sau macar la mentinere de pret ca pana acum.

Da, statu sa faca pentru mine, altfel de ce l-am pus sus cu bani grei platiti? Sa aiba grija sa urce puterea de cumparare, ca asta nu depinde de mine, si apoi sa scumpeasca.
Sa producem, sa aduca investitori, sa le dea facilitati si ce trebuie, sa invinga evaziunea fiscala, sa puna impozite progresive ca in UE sa ai bani la buget, nu sa le lasi jos pentru bogatasi.
Cam asa! Obligatia mea e sa muncesc eficient.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

Tu ai o problema cu ceea ce numesti tu "bogatasi" de fapt. Eu nu inteleg de ce ar fi cineva dator sa plateasca ceva, orice, pentru tine, in locul tau. Deci daca unul e mai inteligent, pregatit, are initiativa, isi asuma riscuri, etc si face niste bani, trebuie sa-ti plateasca tie curentul, sau cum?! Adica trebuie sa tina pe banii lui cativa fraieri care nu se pot descurca, asta e ideea?! Ar trebui sa zici merci ca iti ofera un loc de munca, ca altfel ai fi muritor de foame, in conditiile in care multi nu aveti nici pregatire, nici chef de munca. Daca n-ar fi asa, ti-ai produce singur veniturile, n-ai astepta dupa un salariu de care oricum spui ca esti nemultumit...

| Mosotti explică (pentru Holiday):

Guvernul e dator sa ne ridice puterea de cumparare, si apoi da, sunt de acord! Dar nu ai grija sa inrautatesti traiul desi nu faci nimic sa urci puterea de cumparare, chestie care e de datoria ta.
Puterea de cumparare la majoritatea, nu doar la 2-3.
Pe aceiasi munca sa fi platit mai bine ca sa ai bani sa deai dincolo.

Bogatii adica smecherii de la RADET, ENEL, corporatii, banci, firme mari, politicienii, marii smecheri din spatele lor.
Ptr ce au plafonat impozitul? Nu pentru astia? Ca astia castiga f mult din asta, in loc sa dea 35 % sau cat era, dau 16.
Si dupa aia zicem ca nu avem bani la buget.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

"Ca astia castiga f mult din asta, in loc sa dea 35 % sau cat era, dau 16. "

Deci trebuie ca cei care au venituri mari sa fie impozitati mai mult pentru ca statul sa-i plateasca curentul lui Mosotti?! Asta vrei sa spui? Si daca da, de ce ar trebui sa se intample asta? De ce nu iti dublezi tu venitul si nu mai ai problema cu plata utilitatilor?

| Mosotti explică (pentru Holiday):

Asa sunt impozitati toti in UE, doar asa ai bani la buget pentru scoli, strazi, spitale, etc! Doar nu or fi aia idioti si noi destepti.
Ca ala care are foarte mult oricum ramane cu f mult si dupa impozitare, sunt si ele calculate, stai linistit.
Dar si ala beneficiaza de scoala, spital, strazi, politie etc, deci nu il deranjeaza sistemul.

Nu e mai bine sa muncim si pe aceiasi munca sa fim mai bine platiti?! Nu sa ma pui pe mine sa muncesc dublu pentru venit mai mare in timp ce neamtu munceste ca mine inainte si are sal bun.
Ca asta e datoria guvernului sa faca, sa fim si noi ca in UE, sa nu mai fie nev sa plecam acolo pentru un sal bun, mai bine asa zi!
Iar daca tu ca guvern te ocupi ca aia cu venituri f mari sa le aiba si mai mari, si la om nu te gandesti, atunci de ce te-am pus acolo din banii mei?! Te-am pus sa faci ceva si pentru mine nu doar pentru smecheri.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

Intreb si eu...de ce nu-ti deschizi TU o firma unde sa platesti salarii nete de 2-3000 de euro in medie? Dar ce zic eu...macar 1000-1500 euro media.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Mosotti):

Dar au făcut ca in UE pensii speciale pentru "oameni speciali". Așa ca au inceput tot cu ei.

| Mosotti explică (pentru Holiday):

Eu nu am stofa de afacerist, nu de mine e vb, e vb de guvern sa faca cumva sa urce niv de trai ca sa putem sa ne permitem sa platim preturi de UE.
Pai in UE cum s-a putut?! Daca s-au vrut sal de 1500 Euro, s-au facut.
Ca omul ce poate face? Poate sa se pregateasca in ceva si sa se duca pe piata muncii sa munceasca cum trebuie pe domeniu, mai mult? Nu e treaba lui.

Sa facem industrie chiar si statul, sa atraga si investitori, sa producem, sa exportam, sa luam valuta, sa avem economie strong, nu asa sa vina unii sa faca rahaturi gen croissante, coca cola pe care le puteam face si noi romanii.
Sa vezi cum urca traiul, si cum putem liberaliza ce zici tu fara probleme.
Dar nu nici niv trai, nici nu ti pretul mai jos.

| Mosotti explică (pentru TamplaruAnisoara):

Pai nu, dar trebuie impozit progresiv ca sa fie bani la buget, la noi nu este asa ca sa-i favorizeze pe smecheri, de aia nu e asa, si dupa aia tipa "nu avem bani de spitale, scoli, etc".
N-are nici o treaba cu pensiile speciale. Alea trebuiau impozitate de mult progresiv, ca au pensii exagerate aiurea in timp ca cica pentru altii nu-s bani.

| sierra1 a răspuns:

"De ce era nevoie sa liberalizeze piata energiei" - pentru că vrem o economie de piață (chiar vrem?)

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Si la ce ne trebuia asta? Sa o ducem mai rau? Tu trebuie sa faci sa fie mai bine, nu mai rau, nu conteaza cum.
Nu te votez ca sa faci rau. Eu am zis de dinainte ca vor face rau, nu m-a crezut nimeni, ca asta le e ideologia sa fie cu bogatasii.

Dar din ianuarie trecut cand a zis Orban ca vrea sa coata subventiile la caldura, imi era clar. Adica dupa ce lumea nu are bani, le faci viata mult mai grea.
Pai intai sa urci economia, sa urce veniturile, si apoi fa si din astea.

| Wr3nch a răspuns (pentru Mosotti):

Pentru pentru ca ar trebui ca romanasii sa se invete sa nu mai traiasca cu subventii si pomeni? laughing Ca bani de bombe pe roti si telefoane in rate e cat cuprinde.

| sierra1 a răspuns (pentru Mosotti):

" Mosotti explică : Si la ce ne trebuia asta? "

adică la ce ne trebuie economie de piață?

mda, reversul ar fi similar cu Coreea de Nord sau Cuba. Vrei să emigrezi acolo să-ți implinești visul?

| Mosotti explică (pentru Wr3nch):

Pai nu, tu ca guvern trebuie intai sa te asiguri ca oamenii au bani sa-si plateasca treburile si sa fie bine, si apoi sa faci ce faci. Ca asta e datoria unui prim ministru, sa aduca investitori, sa le dea privilegii, sa se ocupe, sa producem in tara ce putem, nu sa dam valuta si pe dulceata proasta din afara, carne, etc.
Sa puna impozite progresive ca in toata UE ca sa fie bani la buget, nu asa, faci rau si atat.

Subventiile erau din cauza ca omul nu are bani.
Omul mai trebuie sa se simta si bine, nu sa dea banii toti pe utilitati sa se imbogateasca unii tare de tot. E bine sa le ramana bani de rate.
Fa niv de trai ca in UE si atunci e okey, ai bani de de toate.

La voi cum e o chestie pro om de rand, gata, e rau, pomana, si altele.

| Wr3nch a răspuns (pentru Mosotti):

''Subventiile erau din cauza ca omul nu are bani' hai ca am ras. In ziua de azi doar daca nu vrei sa muncesti nu ai bani, ca locuri de munca is cu duiumul. Nu te pune nimeni sa faci 10 copii si sa mori de foame in grup, cum fac unii.

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Si daca economia de piata duce la un trai mai prost, iti convine?! Conteaza ce fel e? Conteaza sa-ti fie bine.

Si chiar daca ai economie de piata, sa ai pret de 0, 6 lei pe KW si sa concureze asa, sa aiba unu 0, 55, altul 0, 51, dar nu sa scumpesti over all!
Lasa Coreea de Nord ca la aia se opreste curentul des, la aia e o infectie de sistem.
Si daca pe piata energiei aveai pret reglementat ce are?! Unde e problema? Daca tragand linie era mai bine pentru om!
Puteai avea economie de piata in tot restul, dar nu la utilitati.
Sau bun, ridica niv de trai si apoi ok, fa si asta.

| Mosotti explică (pentru Wr3nch):

Degeaba muncesti daca nivelul de salarizare e mai mic, in anii 90 munceai ca si ala din Germania aceiasi munca, dar luai 80-100 dolari in loc de 1200.
Raportul preturi-salarii e mai prost la noi. Altfel nu mai pleca lumea in afara, ce naiba.

Daca iei 3000 lei lunar net, tu si de la 1 ian iei 3000 dar vei plati multe mai scump, nu e okey. Nu se pastreaza puterea de cumparare!

| Wr3nch a răspuns (pentru Mosotti):

Hai sa nu comparam Germania cu Romania, ca la noi una din 10 firme ofera calitatea pe care o au 8 de la eilaughing. La noi ne place doar cand statul pune totul pe tava, si noi daca se poate sa dormim la lucru si sa traim ca in vest.

| Mosotti explică (pentru Wr3nch):

Eu am vorbit de nivelul de trai, pentru un om care munceste, nu ma refer la cei ce nu muncesc sau nu muncesc cum trebuie.
S-a facut rau oricarui om de rand care isi face treaba, atata tot.

| sierra1 a răspuns (pentru Mosotti):

"Si daca economia de piata duce la un trai mai prost, iti convine?! "

după cum spuneam: doar in phenian sau havana iți poți indeplini visul

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Nu e vb de asta, e vb de ce se face ceva daca e in detrimentul omului! Aici e aici.

| sierra1 a răspuns (pentru Mosotti):

ți-au mai explicat și alții dar degeaba: la un moment dat trebuie să fie gata cu pomenile (citește subvenții) de tot felul. Știu că nu pricepi dar totuși, iaca iți spun

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Eu cred ca faci pe nestiutorul dar esti de fapt liberal sadea care tine cu bogatii! Deci esti de acord sa o ducem mai rau, da? Ca asta vrei sa zici.
Ingrasa tu bogatii daca ai bani si vrei, f bine. Bine iti face, in loc sa iei o cola in plus pentru sufletul tau, dai la aia in plus, de aia ai votat pe astia.

Pai omule, ai grija ca guvern sa urce niv de trai pentru aceiasi munca, si nu mai avem nevoie de pomeni care tot din impozite ar fi, impozite progresive ca in UE daca aveam, erau bani.

| sierra1 a răspuns (pentru Mosotti):

"Deci esti de acord sa o ducem mai rau, da? " - de unde din puțul cândirii ai scos-o?

repet pentru ultima orară: implinește-ți visul (comunism luminos) pe alte meleaguri: koreea de nord, cuba și care-o mai fi

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Pai din moment ce esti de acord sa urce pretul (nu conteaza prin ce mod) ce inseamna? Ca ai fi de acord sa platim mai mult.

| sierra1 a răspuns (pentru Mosotti):

Monșer, eu iți doresc sănătate și lasă baltă subiectul, ok?

| Mosotti explică (pentru sierra1):

Te faci ca nu intelegi. E clar, oi face parte din conducerea de la ENEL. Adica ti se pare normal sa urce pretul.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Sub presiunea salariilor pompate artificial la bugetari, si companiile ca ENEL sunt fortate sa umfle salariile. Pe linga asta, ei fac achizitii in valuta, deci pierd si de acolo. Ai vrea sa ceara voie de la guvern sa mareasca preturile atunci cand sunt pe cale sa dea faliment, sau cand?

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai se zice ca pretul a crescut pentru ca s-au scos subventiile, nu ca s-a scumpit in sine.
Insa oricum ai da-o, saracii, aveau prea "mici" salarii la Enel acolo incat era nevoie sa le urce, aveau destul, sa urce la cei cu sal mici, nu si la aia cu sal in tavan.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Pai DE CE MM MAI EXISTAU SUBVENTII? Tot secretul economiei de piata e sa nu se umble cu mizerii de-astea.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu, de ce sa existe ceva care face rau omului? Economie de piata sau cum s-o numi, la ce il ajuta pe omul de rand? Ca asta e problema.
In mod normal concurenta trebuie sa aduca preturi bune si calitate, atunci da! Daca asta trebuie sa aduca o economie de piata, sunt perfect de acord. Dar nu sa ingreuneze traiul omului.

Ce au facut astia care sa fie bun pentru om? Si subventiile alea acum se duc unde? In buzunarul lor banuiesc, ca oricum nu se face nimic din taxe si impozite si altele.
Si de ce nu ar exista subventii in ajutorul oamenilor?! Care e motivul?
Asta daca tot nu isi fac datoria sa urce niv de trai ca sa nu mai fie nevoie, evident.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Economia de piata se autoregleaza in functie de cerere si oferta, e atit de simplu. Mai lasa-ma cu prostiile astea cu omul de rind. Hai sa ii omorim pe toti aia care au prea mult sau prea putin, sa ramina doar oameni de rind, nu? Fix ceea ce tot fac comunistii si socialistii de vreo doua sute de ani acusi...
P.S. DE CE AR EXISTA SUBVENTII? De ce sa arunc bani pentru a tine artificial niste preturi jos cand as putea sa fac infrastructura, educatie, locuri de munca din banii aia? La o adica nimic nu ii opreste pe oameni sa mearga sa ia alcool din Bulgaria dupa aia. Vezi cazul Norvegia, multi dintre ei se duc prin vecini sa ia tigari si bautura, ca la ei sunt scumpe cu spume. Pe de alta parte, cu 20 EUR pe luna au abonament la curent. Electric. NELIMITAT. Asta nu fiindca e subventionat, ci fiindca au investit la greu intr-o gramada de directii si e unul dintre putinele state care are un excedent bugetar de neam prost si tot ce e in plus se baga intr-un fond care e administrat cu cap.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai si face ceva cu banii aia? Aici e aici, ca nu face, ca daca ar face, sunt si eu de acord adica infrastructuaa si altele! Nu vezi ca n-au facut nimic?
Sunt zone in Bucuresti unde inca oamenii stau in case de paianta cu put in curte, ca n-a mai apucat ceausescu sa faca blocuri, n-au strazi, vai de mama lor, canalizare, la sate la fel.
Ai dreptate cu Norvegia! Dar la noi se face ceva? Nu-ti mai da tie ca sa fure ei.

Cu aia care au f mult, pai asa e in Germania! Asa merge totul de ai infrastructura si toate, de aia au pus impozitul progresiv, nu sa le ia tot ca, comunistii, dar nici sa se ingrase la infinit si aia de rand sa fie in mizerie. Deci nici sa-i ia tot, dar nici sa ii favorizeze la infinit. Oricum sunt putrezi de bogati! Si daca au 3 miliarde sau 2 ce conteaza?
Sau 50 miliarde sau 40, e tot una.

Ca dupa aia stii ce se intampla? Se imbogatesc prea tare, devin rechini mari si incepe sa influenteze politicul, bine, asta asa ca si chestie paralela, ca pana la urma oricum asta se intampla si daca dau impozit procentual mai mare. Inghit afacerile mici, si gataaaa, dupa aia se inteleg intre ei aia 2-3 si fac si monopol.
Si toti sunt multumiti, si in Norvegia mi se pare ca e la fel, in tarile nordice.

Oricum un sistem bun este unul care are si socialism dar si combinat cu un capitalism cumva.

Se regleaza piata? Pai uite cum era la placi video, cativa cu bani le luau si aia faceau piata, si tu plateai mult mai scump.
Si AMD facura la fel pe langa Nvidia, deci...
Au vazut ca se vand la aia cu mining-ul si gata, s-au calicit.
Si tot amaratu` de rand a suferit.

Noua placa video de la Nvidia are un pret urias, o dau ca nu fac fata la productie la cata cerere e, o fi, dar si daca ar fi sa aiba destule, daca vede ca cineva da 5000 lei pe una, lasa preturile asa, FX 3800 parca e placa! Nu conteaza ca oamenii majoritari muncesc din greu si trebuie sa faca eforturi mai mari sa ia aia, dar goana dupa profit e mare.
In mod normal ar trebui piete pe categorii de venituri cumva, dar ce sa zic..., ca altfel face piata un grup cu multi bani doar, si sufera restul.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Despre ce se face cu banii deja e alta discutie. Legat de placi si industria tech... acum e un nou val de nebunie crypto. Sa vezi cum va geme de placi de-astea ieftine peste cateva luni... doar sa vezi. P.S. Eu nu vreau sa imi dea nimeni absolut nimic, in afara de SANSE. Si prezumtia de nevinovatie. Si suport. De exemplu legislativ/fiscal, imbecilii astia schimba atitea porcarii an de an, ca e un cosmar sa fii cu actele in ordine daca ai o firma un pic mai complexa.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai conteaza f mult ce se face cu banii, nu dai omului sa-i fie mai bine ca sa furi, pai nu e okey. Nici de urcarea niv de trai nu te ocupi, ca omu sa poata plati cum trebuie si fara sa fie ajutat.
Adica "f bine ca se scot subventiile ca sa le fie bine la aia", ce-i asta?
Cand zicem f bine, trebuie sa vedem pentru cine e bine, nu asa. Ca multi "f bine" dar vad ca ignora ca nu e bine pentru omul de rand.

Ajutor am zis, fie ajuti omul in loc sa furi tu, ori ajuti prin ridicarea puterii de cumparare si apoi nu mai e nevoie sa-l ajuti, alta varianta nu mai e in favoarea omului.

Cu placile sa vedem, poate o fi cum zici sa se ieftineasca, deocamdata sa vedem cand oferta o sa fie mai mare.
Sa vezi ce nebunie, unii le luau mai ieftin pe unde le prindeau si le dau pe OLX mai scumpt, nebunie.

Cu actele deja stim ce birocratie tampita este in Romania daca ai firma.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Pe olx a fost bisnita de cand ma stiu. Acum vreo citiva ani era o placa video, un HD 4770, la vreo 500 RON, ceva de genul. Ei bine, eu luasem placa aia cu vreo 500-600 cu cam patru ani inainte, fix cand se lansase... si astia vindeau folosite la patru ani dupa cam la acelasi pret. big grin

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai da! Deci piata nu se regleaza cum trebuie pentru omul de rand, cei cu bani fac piata, chestie malefica pentru majoritatea. Sau chiar din majoritatea, daca un nebun strange 5000 lei si da, in loc de 3000, pretu ramane 5000!
Deci pana la urma tot furnizorul face piata, ca el urca pretul pana vede ca merge, nu tine cont de om ca pentru el e mult mai rau.
Deci iar ajungem ca singura valoare e banul.
Se regleaza piata la pretul maxim pe care unii sunt dispusi sa-l dea.

Adica prostii muncesc, si pentru ceva, dau mai mult pana ramane lefter si o duce de pe azi pe maine.
Nu se tine cont sa aiba oamenii un nivel de trai bun, in nici un caz.
De aia am zis ca ideologia de dreapta nu vizeaza binele celor de rand, si multi nu realizeaza.
Ce conteaza domne ca mori, daca medicamentul cutare nu mai e rentabil, nu-l mai importam!

Ce conteaza domne ca a cazut un avion cu 2 ani in urma (1972 iunie), ca sistemul de inchidere de la usa calei era prost facut, lasa domne, nu bagam bani in asta, ce mai cont ca ne-au avertizat de asta specialistii, a mai trebuit sa mai cada inca un avion cu 200 si ceva de suflete ca sa facem totusi asta (martie 1974), exact cum s-a intamplat. Dar s-a si zis, ca din cauza ca finantele-s pe primul plan, nu s-a facut asta.

| mihai69 a răspuns:

Observ un singur lucru: toată lumea vorbeste despre guvernul actual, uitând că de fapt liberalizarea pieței energiei a fost decisă de mult, de către "guvernarea Dragnea" (PSD).
Și nu, nu se scumpește - dacă optezi pentru un nou furnizor din piața concurențială, poate fi chiar mai ieftin ca acum.

| Mosotti explică (pentru mihai69):

Pai e vb de toti aici, nu doar de PNL sau ce o fi. CUm nu se scumpeste? E deja 0, 66 lei KW cea mai buna oferta in loc de 0, 6 ca pana acum, pret final, nu alea fara taxe aferente ca alea-s irelevante.

| Mosotti explică:

Am cautat, si mi-a dat 3 firme, pret 0, 66 cu tot cu toate taxele, ce vezi tu acolo e fara taxe, mi se pare ca si precizeaza pe undeva. Alta mi-a dat 0, 71 si alta 0, 68 parca.

Pana acum era 0, 6 lei KW pret final.
Ca la Enel e 0, 75 acum, e asa, adica cu 25 % mai mult parca.

| Mosotti explică:

Cam ai dreptate insa peste tot s-au scumpit utilitatile treptat dar sigur de ani de zile, si va continua asa desi veniturile nu prea au crescut.

| GabiDumitrescu a răspuns:

PIATA LIBERA! Ca la noi nu prea functioneaza cum trebuie, ghinion. Inflatia e dictata de BNR, nu de realitate. Ca sa raspund la intrebare, mi se rupe. Liberalizarea TUTUROR pietelor trebuia facuta de multa vreme. P.S. Iar incepi ca ideologia si mm bogatasi...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

@romeo: Si poate aveti si putin creier sa constientizati ca nu ajungeam ACUM aici daca pesedeii nu ar fi folosit zeci de ani BNR-ul pentru a manipula cursul valutar dupa cum le-a convenit lor si ar fi fost economia lasata la liber cu adevarat!

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Lasa-l dracu de PSD ca am avut 17 guverne liberale si 13 psd-iste in 30 ani, alea 17 de ce n-au facut nimic?! A stat base 8 ani la putere, Boc, aia de ce n-au facut nimic? N-au facut decat sa vanda tara si atat, ca apoi dupa 4 ani de stat, au taiat si salarii.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Daca nu micsorau salariile si pensiile umflate in nestire Basescu si Boc cadeam in **** de tot cu mult mai devreme. Ia si vezi mai bine cine a inceput sa vinda si ce...

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai si de ce in 4 ani cat au stat inainte n-au facut nimic?! Ca abia in al doilea mandat au taiat, nu din prima sa zici ca na, era treaba de la iliescu.
Dar de ce n-a taiat si din pensiile speciale?! A? De ce n-a taiat de la curtea constitutionala, ca mi se pare ca la aia nu le-a taiat cum ca nu s-ar considera bugetari, dar nu-s asa sigur daca asta asa a fost.

Nu stiu daca ti-am mai zis, aparent umflarea salariilor era aiurea, dar pe termen lung era buna (doar atat, ideea asta a fost buna la PSD daca s-au gandit la ce o sa zic acum eu, daca nu, si au dat doar pe moment sa fie votati iar, atunci au 0 de la mine nu 1 ala macar la suta).
Deci:

Marind salariile in Euro (ca, maririle erau mai mari ca, marirea de curs), te apropiai lent de salarii UE, dupa aia lumea avand bani mai multi in Euro, veneau si din afara sa vanda mai multe, sa faca si altele ca na, lumea avea mai multi bani, si automat regla preturile calicilor de romani care scumpeau peste masura.
Plus ca avand sal cam ca in UE treptat, nu mai aveai tenta sa pleci din tara, si atunci te puneai pe capul astora sa o duci bine aici adica sa nu permita scumpiri exagerate prin impozitare (e o metoda f bune, desi se regla piata cu aia din afara).

Iar de asta le e o frica la astia de mor! Vor sa pleci rapid afara si sa nu le ceri nimic.
Cam la asta ducea marirea de salarii in Euro.
Sper ca la asta s-au gandit psd, daca nu s-au gandit la asta...e clar, insa indirect tot mai bine venea mai tarziu.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Singura idee de bun-simt a maririi salariilor fara sa dai cu economia in gard e cea de la USR, prin eliminarea taxelor pe salariul minim.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Asta este corect.
Si prin investitii, productie, sa mearga economia serios, sa exportam! Nu sa facem doar paine, pioneze si croissante cu ciocolata si cocos. Si nici pe alea, ca poate-s tot straini care le fac.
Adica asa sa urce niv de trai sanatos, nu neaparat sa urce salariile.

Si sa ai bani la buget deci sa pui impozite progresive cum era inainte de 2004 si cum e in toate UE (ca de aia e ok acolo cu multe, mai ales cu pilonii unei societati, sanatatea si invatamantul).

| Catrice a răspuns:

Uelcăm tu rumeiniahee hee

| gabicoo a răspuns:

Deviza vechilor liberali, a liberalismului românesc interbelic, era: "prin noi înșine".
Dezviza ăstora de acum a lui Câtzu și a "românilor" Iohannis și Orban este: "pentru noi înșine"! Sper că ai înțeles!
.

| Mosotti explică (pentru gabicoo):

Pai eu am inteles ideologia liberala:
"Profit maxim cu investitii minime intr-un timp cat mai scurt, omul nu conteaza, singura valoare e banul, tinem cu bogatasii sa se faca si mai bogati".
Tot am zis si putini cunosc ideologia liberala, deci cu ei nu are cum fi bine niciodata, ca viziunea lor insasi e contra omului de rand.

Mai ales acu pe pandemie nu era nevoie sa scumpesti.

| Holiday a răspuns:

De fapt nu s-a scumpit "curentul", doar ca nu mai e subventionat. Pretul era acelasi si inainte, dar pentru consumatorii casnici o parte era platita de stat.

Daca la ENEL e mai scump sunt doua variante. Ori vor migra multi la alti furnizori si va fi nevoit sa ieftinesca pentru a-si pastra clientii, ori ofera niste facilitati si/sau servicii suplimentare sau mai bune decat ceilalti si atunci merita platita diferenta de pret.

Pe de alta parte, multi se vaita ca e scump, dar rar am vazut pe cineva sa faca economie. Cel mai evident exemplu e ca multi dintre vaicareti inca folosesc becuri cu incandescenta, ca "e" mai ieftine. Dar nu se gandesc ca au consumul de 5-10 ori mai mare si durata de viata de 3-10 ori mai mica...

| Mosotti explică (pentru Holiday):

Pai nu conteaza, si ca au scos subventiile, de ce le-a scos?
Bravo omu! Bogatasii sa fie si mai bogati nu? Adica eu sunt de vina ca vreau sa ma incalzesc electric (ca astia nu mai dau caldura ca sa nu mai subventioneze), si tot eu sa strang cureaua.

| Holiday a răspuns:

"Ce parere aveti de scumpirea curentului?"

Trebuia facuta acum 25 de ani.

| Mosotti explică (pentru Holiday):

De ce?! La ce foloseste in afara de sa se imbogateasca niste unii?

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

Ce naiba e greu de inteles? Nu se imbogateste nimeni mai mult, pretul este acelasi, doar ca trebuie sa-ti platesti tu ce consumi, nu-ti mai plateste partial statul curentul consumat.

"Adica eu sunt de vina ca vreau sa ma incalzesc electric (ca astia nu mai dau caldura ca sa nu mai subventioneze), si tot eu sa strang cureaua."

Pai vorbeste cu vecinii, puneti mana de la mana si va instalati pe bloc un sistem de producere a energiei electrice pe baza de panouri solare. Stiu pe cineva care are multe milioane de euro in banca si sigur isi permite sa plateasca curentul, dar si-a instalat in doua locatii pe care le foloseste. De ce? Pentru ca iese dpdv financiar mai bine pe termen lung. Dar vezi tu, nu e mai simplu sa te vaiti ca e scump decat sa gasesti solutii...

| Mosotti explică (pentru Holiday):

Nu, eu te intreb de ce au scos subventiile! Ca sa fure ei mai mult?!

| Emma30555 a răspuns:

Ești sigur ca s-a mărit curentul? Ultima factura mi-a venit mai mare, dar e datorita faptului ca am folosit caloriferul electric datorita condițiilor din iarna asta pe care le știe toată lumea.

| Mosotti explică (pentru Emma30555):

Pai astia zic ca de la 1 ianuarie s-a scumpit, vedem luna sau lunile urmatoare, inca e prea devreme sa vezi. Sigur s-a scumpit.

| Apokales a răspuns:

Asa apare si inovatia, prin concurenta!

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Eu ma refer la pret pentru omul de rand, lasa-o in pana mea de inovatie ca nu te pune nimeni sa nu inovezi daca vrei.
Tu o iei cu orice, insa nu te legi de puterea de cumparare a omului de rand!

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Cat timp statul asigura concurenta totul va fi bine, asta in teorie. Cand va ajunge cutitul la os, va fi urat rau de tot. Hai ca-i simpluwinking.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Deci ori ai grija ca puterea de cumparare (nu veniturile neaparat) sa urce, ori ai grija sa nu urce preturile adica sa ai grija sa nu o duca oamenii mai rau, pana la urma nici nu conteaza cine face concurenta.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

La Electrica prețul unui KWh este acum de 0, 45115 lei fara TVA. Din cate îmi amintesc, acest preț era si in urma cu 10 ani. Vi se pare mult? Mie nu, poate pentru ca nu consum mult curent. Folosesc doar un bec, un frigider si telefonul.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Tariful de la Electrica actual este standard.

| Mosotti explică (pentru TamplaruAnisoara):

Era 0,6 lei cu tot cu taxe, vorbim de pret final, nu de din ala fara taxele aferente ca nu pe ala il platesti. Acume e minim 0, 66 la cea mai avantajoasa firma, deci? Pai tocmai, sa fi ramas la 0, 6.
Si se va scumpi mai tare lent dar sigur desi oamenii NU o duc mai bine, n-au venituri mai mari.
Ca daca socotesti maririle de venituri cu scumpirile totale, e jale.

Acuma n-au mai dat astia caldura ca inca n-au scos subventiile si ca sa nu subventioneze, ne-au lasat pe pauza, asa ca am fost nevoit pe frig sa bag calorifer electric, deci?
Trebuia sa lase dracu asa cum era, ca si asa omu n-are bani mai ales pe pandemie.

| Mosotti explică (pentru TamplaruAnisoara):

Si va fi cu 25 % mai mult, era cazul?! Si asa aia erau putrezi de profit si pana acum.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Îmi amintesc la începutul pandemiei anul 2020 ca Orban a înghețat preturile la energie si gaze. Deci in urma cu un an le-ar fi liberalizat. Eu una folosesc si calorifer electric pe lângă focul cu lemne. Consuma foarte mult curent, dar si lemnele sunt foarte scumpe, si cred ca daca as încălzi camera cu caloriferul nu as plati mai mult decât cu lemne. Numai ca eu trebuie sa gătesc la foc cu lemne fiindcă nu suport butelia.

| Mosotti explică (pentru TamplaruAnisoara):

Pai ce sa faca si liberalii? Asa au facut in toata istoria lor, au scumpit, nu s-au ocupat de niv de trai al omului, au tinut doar cu bogatasii mereu.

| romeo78 a răspuns:

Pentru că a fost presiunea făcută de firmele private care controlează piața de energie electrică din România.
Pentru că era considerată o practică necomercială acordarea de sprijin financiar pentru populație prin stabilirea unor prețuri minime, tarife diferențiate pe categorii sociale.
Dacă doriți, citiți arhiva anului 2019, dacă nu mă lasă memoria în care "ciuma roșie", guvernul doamnei Dăncilă, au hotărât ca liberalizarea să se facă etapizat, atât la gaze, cât și la curent. În noiembrie 2019, "ciuma roșie" a fost înlăturată, iar unele dintre primele măsuri a fost acordarea unor despăgubiri unei firme private, deși la fel se stabilise un calendar etapizat, dar și anularea hotărârii de guvern prin care liberalizarea era etapizată.
Deci, ce vedem acum, nu este scumpirea, este prețul real la 1 ianuarie. Scumpirile urmează ulterior, pentru a forța firmele cu tarife mici, să ridice prețul!

| Mosotti explică (pentru romeo78):

Adica au facut rau oamenilor, exact ce am zis si eu! De aia am zis ca dreapta mereu nu e pentru omul de rand prin ideologie, asa ca aia e. Adica s-a facut la presiunea tot a smecherilor!

Se acorda sprijin daca ca guvern nu esti in stare sa asigur populatiei o putere de cumparare buna ca sa fie ok sa plateasca un pret mai mare! Dar nu asa, nici nu te ocupi de asta dar si lasi privatii sa se faca mai grasi, ce e asta?

| romeo78 a răspuns (pentru Mosotti):

Pentru cei care nu cred, cercetați, inclusiv în Monitorul oficial, în arhivele audio, media și online.
Și, nu au fost singurele măsuri anti populație luate. Mulți râd de PSD cum măreau pensiile, alocațiile. Doar că propaganda USR Plus și PNL au pus cenzură și nu trebuia să fie promovat PSD-ul, dar mai ales sursele de finanțare pe care chiar ei le-au tăiat.

| Mosotti explică (pentru romeo78):

Pai au ras de PSD ca s-a facut propaganda de ceilalti anti PSD, si lumea a pus botul.
Desi si PSD tot de cacao era, insa era cu 1 % mai okey totusi. Daca erau ei, nu stiu daca se mai liberaliza curentul acum, nu cred ca se mai intampla.

Deci ori ai grija ca guvern sa urce niv de trai pentru aceiasi munca si dai drumu la liberalizari, ori daca nu, fa ceva sa nu inrautatesti traiul omului.
Tu nu vezi ca mai toti care vb aici, nu tin cont de om?! Nu vede raul final ca e mai scump la acelasi venit, nu ma intereseaza ce trebuia sau nu trebuia.

| Nilsson a răspuns:

Poți să îți schimbi furnizorul, la AIK de exemplu factura este aproape la jumătate față de cea de la Enel.

| Mosotti explică (pentru Nilsson):

Nu e vb de asta, ca peste tot e mai scump ca pana acum chiar daca la unii e mai scump sau mai ieftin, e vorba ce ce trebuia sa se scumpeasca curentul mai ales acum in pandemie, de aia i-am votat pe dreptistii astia? Dar stiam de dinainte ca asa vor face.

| Nilsson a răspuns (pentru Mosotti):

Se pare că "liberalizare" e un termen mai drăguț decât "scumpire".
Să știi că și statul are de câștigat, căci percepe mai mult TVA și impozit pe profit, au nevoie de bani.
De asta au și forțat alegerile în plină pandemie, ca să poată lua toate aceste măsuri de austeritate, inclusiv înghețarea salariilor la bugetari, amânarea creșterii pensiilor, etc.
Și e abia începutul crizei, să nu vă plângeți, ați vrut carantină, acum plătim oalele sparte, eu am știut de la început că se va ajunge aici.

| Wr3nch a răspuns (pentru Nilsson):

Nu a vrutt nimeni carantina., dar e mai buna milioane de bolnavi si sute de mii de morti, cum e la americanilaughing

| goguPatent a răspuns (pentru Nilsson):

Cum de liberalizarea prețului la gaze a scazut factura? Ai inteles ce presupune liberalizarea?

Legat de carantina, clar noi am vrut. Drept dovada ca suntem singura tara care a avut carantina. Niciuna nu a mai avut.

| Mosotti explică (pentru Nilsson):

Daca au nevoie de bani bagau impozit progresiv cum era pana in 2004, asa cum e in toata UE!
Da tot pentru bogatasi, l-au plafonat, ca de la 18 la 16 % pentru un amarat nu era mare lucru, dar pentru unu cu venituri f mari de la 35 % cat era, la 16 e mare lucru.
Vezi?

Nu sa ia tot de la prosti.
Au nevoie de bani tot din proasta organizare a lor ca nu vor sa faca nimic bun, normal ca, cu impozit plafonat n-ai bani!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E terorism economic, asa se numeste.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Exact, ca sa se imbogateasca unii, de aia s-a intamplat asta, scumpiri si altele.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Tara de hoti.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Exact, bine ai zis.

| Dragosdoar a răspuns:

Concurenta de piata nu face rau, dimpotriva. E mai greu sa ti explic asta acum ca nu am timp. Cat despre scumpirea la electricitate sunt la fel de frustrat. Cum mtii masii sa fie si criza, pandemie si sa mai si scumpeasca nesimitii preturile. Observii ca nici macar motivul nu-l precizeaza. Ce sa mai zicem, s au scumpit la noi alimentele de baza la inceputul pandaliei/pandemiei, dara mite acum

| Mosotti explică (pentru Dragosdoar):

Pai eu asta zic si vad ca, ceilalti de aici nici nu realizeaza, ideea e asta cum ai zis "cum dracu si pe pandemie scumpeste", nu ma int ca au scos subventii sau ce au facut, tragand linie, e mai rau.

| KR0NSTADT a răspuns:

Dacă ai fi văzut tarifele firmelor concurente față de cel standard, ai fi înțeles de ce este de preferat piața liberă.

| Mosotti explică (pentru KR0NSTADT):

Am vazut, e mai scump ca pana acum, deci over all s-a scumpit!

| TLF92 a răspuns:

O parere destul de bun atat timp ce salariu minim pe economie creste de la luna la luna ****-as pe guvernarea pooli

| Mosotti explică (pentru TLF92):

Creste cu 40 lei net sal min si preturile sunt cu mult mai mai ridicate, deci?
Adica iti da 40 lei si-ti ia 300 cum ar veni, e doar un exemplu. S-a scumpit mancare, utilitatile, daca faci socoteala, e jale.

| armiaso a răspuns:

Ce s-a omis este si cel mai important:

1. UE nu permite preturile reglementate in diferite domenii, cum ar fi energia, daca am avea pret reglementat am fi amendati de catre comisia europeana, deci e impusa liberalizarea prin tratatele uniunii.
2. Guvernul anterior ( alta culoare politica) a blocat pretul la mwh, liberalizarea va face exact ce spune cuvantul, va elimina limita de pret si va lasa piata sa se regleze singura.

piata se liberalizase inainte dar in 2018 a fost introdusa OUG 114 care a reglementat piata iar acum a fost eliminata acea OUG si se va liberaliza din nou.

| Mosotti explică (pentru armiaso):

Si pana la urma ce treaba are UE cu ce fac eu la mine in tara? E nevoie de unele preturi reglementate ca sa tinem cu omul de rand sa o duca putin mai bine pentru ca NU avem grija sa urca niv de trai, ca daca aveam, atunci era altceva, puteam plati putin mai mult.

Si in primul rand liberalizarea trebuia sa aduca ieftiniri, nu sucumpiri.

| neludana2000 a răspuns:

Salut Mosotti, la intrebarea ''ce reprezinta regularizarea'', ENEL a raspuns asa ''La înregistrarea sau citirea reală a indexului contorului - autocitire sau citire de către operatorul de reţea, în factura de energie se va calcula consumul real şi se vor scădea estimările anterioare, rezultând diferenţa de facturat. Regularizarea consumului nu înseamnă o plată dublă, ci plata consumului real într-un anumit interval (de regulă între două citiri ale operatorului de reţea sau chiar lunar, în cazul transmiterii lunare a indexului prin telecitire).'' ANRE ne ajuta in schimb sa ne alegem furnizorii. Daca vrei site-urile cu furnizori, iti trimit. Ai si optiunea de ati calcula singur pe un ''comparator'' online ( oferit de ANRE) la care furnizor sa treci.Eu unul mi-am gasit de la ''0, 428000 pret unitar pe 1 kwh fara TVA,cogenerare,certificate verzi, bla, bla, bla, (ca astea oricum le adauga) la 0, 244000 1/kwh.

| Mosotti explică (pentru neludana2000):

Nu conteaza, ca eu plateam lunar exact dupa index ca-l bagam lunar. E vb de pret per Kw.
De ce nu iti zice cat e pretul final?!
Eu ma refer la pret final cu TVA si taxe, era 0, 6 lei Kw, acu cel mai ieftin este 0, 66.
Deci vom plati mai mult, asta conteaza. Niv de trai n-a urcat, dar platim mai mult, nu avea sens.

Dar trimite-mi pentru orice eventualitate ofertele daca doresti, eu m-am dus pa ANRE si am ales pentru electric si mi-au dat 3 furnizori si de acolo am zis pretul, altul avea 0, 68, altul 0, 71 parca.
Enele are probabil 0, 75.

Ca sa nu mai zisc a taxa de cogenerare a urcat cu 43 % din 1 noiembrie, stiai?!

| neludana2000 a răspuns (pentru Mosotti):

De aceea te-am intrebat daca vrei sa-ti trimit site-urile, sigur iti gasesti acolo mai ieftin.De ce-i spune liberalizare, de ce-i spune piata concurentiala? Statul nu mai vrea sa plateasca subventii ENEL-ului, si ca atare trebuie sa cautam. Dar am vazut ca depinde mult si de judete, eu sunt de Giurgiu, cei mai afectati, scrie pe-acolo, vor fi de Ilfov, de Bucuresti. De exemplu, pe factura ta, pagina 2 iti da pe prima coloana la ''pret unitar'' pretul energiei pe 1 kwh ( 1 kilowat pe 1 ora) fara TVA si fara celelalte.

| Mosotti explică (pentru neludana2000):

Pai te rugasem sa mi le trimiti site-urile.
Pai de ce sa nu mai vrea sa plateasca statul?! Atat timp cat nu s-au ocupat sa urce niv de trai al oamenilor pe munca lor, sa plateasca ca omu sa o duca macar putin mai bine! Nu mai vrea sa plateasca ca sa fure ei banii aia, nu? Sau cum? Ce face cu banii aia care-i platea? Ca spitale nu, scoli nu, sistem social nu, aia nu, strazi nu.

Ce sa cautam? Ca si cea mai ieftina oferta are cam 0, 66 lei pe Kwh pret final cu tot cu taxe, eu plateam pana acum mai exact 0, 58 lei. Si ailalti de ce nu dau pretul final?! De ce-mi da fara taxe si altele?
Sa dea clar pret final per Kwh. Eu la anre gasisem trei furnizori, iar cel mai ieftin avea 0, 66 lei per kwh pret final.

Acuma imi mai da o p, vad ca nu mai apar furnizorii pe site ANRE, un rahat...sa vad maine.

| romeo78 a răspuns (pentru Mosotti):

Pentru toată lumea: nu mai credeți nimic, până în luna februarie când bor veni noile facturi, dar și luna decembrie 2021, căci atunci vom vedea cu adevărat scumpirea!
Nu uitați, liberalizarea nu este doar casnică, e totală! Deci, vor veni scumpiri în lanț, venituri înghețate.
Degeaba citim niște tabele! Egal cu zero!
După ce vor apărea noile facturi, după ce agricultorii vor aduce noile tarife la produsele agricole atunci mai vorbim.
Nu uitați, deja combustibilul este mai scump!

| neludana2000 a răspuns (pentru Mosotti):

Da-mi un mail ca sa pot sa-ti trimit si poze si cum se calculeaza acum pe comparatorul de la ANRE... al meu, neludana2000@yahoo.com

| Mosotti explică (pentru neludana2000):

Ti-am trimis mail.

Întrebări similare