Atentie la cifre. Daca nu se spune toata povestea pot fi gresit interpretate. Cele peste doua mii de locuri de munca sunt valabile doar pana la inceperea exploatarii, adica pe termen scurt. PE timpul exploatarii se vorbeste intr-adevar de 800 de locuri de munca, fara a se preciza foarte clar cum vor fi acestea impartite intre cele 4 cariere, care vor fi exploatate pe rand. Informatiile sunt foarte vagi, nu pot afirma cu precizie, dar tare ma tem ca e vorba de doar 200 de locuri de munca, muncitorii si utilajele fiind mutate de la o cariera la alta.
Poate parea un avantaj deosebit pentru zona, dar trebuie precizat ca dupa inchiderea minelor clasice satele s-au cam depopulat, populatia ramasa fiind oricum imbatranita. Urmare a investitiei zona se va repopula, insa doar pentru cativa ani, exploatarea nefiind una pe termen lung. Dupa care cei care vor supravietui vor ramane din nou pe drumuri, intr-o zona moarta ecologic, fara sansa ca alte afaceri sa se mai deruleze in zona.
Sunt păreri pro şi contra.
Pro
- locuri de muncă
- aur pentru ţară
- avantaje economice
Contra
- folosirea cianurilor
- istoria
Stau într-un oraş în care s-au folosit cianurile şi ştiu ce urmări poate avea pentru mediu, în luna august se organizează un referendum în oraş pentru interzicerea folosirii cianurilor la care mai mult de jumătate din populaţia oraşului v-a vota pentru.
Eu sunt împotriva folosirii cianurilor, decât bogaţi şi bolnavi mai bine săraci şi sănătoşi.
Noi românii nu putem face nimic împotriva intereselor financiare ale celor implicaţi în proiect.
Suntem prea saraci si poluati, in multe zone ale tarii, pentru a ne permite o noua zona poluata. Din cate stiu, la nivelul UE s-a discutat despre interzicerea cianurilor in industrie. Nu cunosc problema extragerii aurului, dar cred ca exista si alte solutii pentru asta, ar fi pacat sa nu folosim o bogatie, mai ales avand in vedere situatia grea de acum.
Ceea ce putem face este sa ne alaturam vocea celei a ONG care protesteaza impotriva proiectului. Numai bine!
Din lungile discutii purtate la tv, am inteles ca sint si alte metode. Deci nu e necesar sa fie poluata zona cu cianuri. In plus, din moment ce nu au primit autorizatie pina acum, dupa atitia ani, inseamna ca puterea s-a imnpartit in doua tabere. Cei care sint contra pentru ca sint constienti de amploarea dezastrului ce implica proiectul asta si cei care sint pro probabil fiind inmuiati cu niscai spaga. Altfel nu se explica de ce sint de acord in ciuda opozitiei care dureaza de atita vreme.
Buna,,, pro si contra,,,,,,,, pro pentru ca ar fi locuri de munca, dar Romanii nostri nu sint de treaba sa exploateze aurul acesta,, care in momentul de fata ne-ar fi folositor,, dar noi nu putem asa ca dam la altii sa-l scoata,,, si contra,,, pentru folosirea cianurilor.
in concluzie,,,, sintem o tara cu multe resurse dar nu le stim gestiona,,, nu le putem gestiona asa ca le vindem la altii,,,, care stiu si pot,,,
Nu ne putem decat ruga la Dumnezeu pentru a induce intelepciune in mintea vremelnicilor nostri lideri politici. Direct, insa cred ca din pacate nu putem face mare lucru, orice desfasurarea de forte a opozitie civice se va termina cu victoria celui mai puternic financiar... din pacate. Cand am vorbit de ruga nu am facut-o formal, chiar cred in forta ei.
Cred ca explorarea minereului de aur de la Rosia Montana este ceva bun pentru economia Romaniei.
Eu am urmarit aceasta problema de vreo doi ani, in revista,, Formula AS". Mi-am format urmatoare convingere: este total neadecvata metoda, care in alte tari din lume s-a interzis, ne distruge o zona istorica si sigur de aceea s-a permis, cu toata impotrivirea multor intelectuali, chiar si a Academiei, pentru ca anumiti politicieni in functii care le permit sa dea acordul, au primit desigur niste cadouri prea mari, astfel incat sa nu tina seama de interesele si siguranta Romaniei( de parca ei n-ar trai tot aici).
Daca avem nevoie de aur, sa ni-l extragem singuri, daca au putut dacii acum 2000 de ani, sigur putem si noi. Altfel vom avea o mare zona distrusa(chiar si ungurii se tem, s-ar ajunge pana la ei) si am primi f. putini bani. Eu nu stiu cand o sa dispara de la noi, obiceiul de a astepta ca altii sa ne faca treburile noastre.
Sunt total impotriva. Dar total, total.
Cred ca ar trebui sa facem o petitie scrisa si semnata de noi catre UNESCO si sa informam multi romani despre acest proiect "malefic", dar cel mai mult ar fi ca romanii sa fie solidari in acest sens.Eu sper ca voi vedea din partea multor romani aceasta solidaritate, vezi cazul poloneziilor, cum se ajuta intre ei. Felicitari, Mariana pentru intrebarea pusa de tine pe TPU.ro!
Exploatarea este un dezastru ecologic pentru acea zona si poate fi un dezastru ecologic si pentru altele. Avem deja experienta dezastrelor de acum cca. 10 ani, cand apele contaminate au ajuns in Tisa. Nu as vrea sa imi imaginez ce ar presupune un accident de acel gen la Rosia Montana.
Nu cred ca noi romanii ne mai putem opune, insa eu unul trag o speranta in impotrivirea vecinilor maghiari.
Zona e ca si cum ai fi plin de bani si, neutilizandu-i ai muri de foame. Eu cred ca se poate face exploatarea tinand cont de toate celelalte obiective, ca doar suntem in era tehnologiei avansate.
Celor care vorbesc despre minereul de aur si despre tehnologii avansate: va rog sincer si la modul serios sa cititi putin despre ce inseamna aceasta exploatare. Nu e vorba de mine si minereu, ci de niste munti de steril in care mai sunt urme de aur. Acesta se va extrage printr-o tehnologie departe de a fi avansata, care presupune lacuri imense de decantare, contaminate cu cianura.
Cianura este o substanta extrem de toxica, nu este nevoie sa o inhalezi sau sa o inghiti, un om poate muri chiar si absorbind-o la nivelul pielii. Practic orice vietuitoare care se va apropia de acele lacuri sau va zbura pe deasupra lor va muri instantaneu. In cazul in care s-ar produce un accident de genul celor produse acum vreo zece ani la Baia MAre, pagubele ar fi incomensurabile.
Am impresia ca aceasta tema constituie cea mai controversata dezbatere din ultimii 20 de ani. Oamenii de stiinta se opun, economia si PIB-ul au de castigat, este vorba de cca 2300 locuri de munca + 880 la pornirea expoatarii. Este foarte complicat sa-ti formezi o opinie categorica de pro ori contra. Stiu ca in 8 iulie urmeaza sa se desfasoare o conferinta la Hotel Meriot Bucuresti, de unde vom afla ultimele puncte de vedere, decizii. Ar fi bine sa nu sufere nimeni, nici oameni. nici mediul.
Multumesc tuturor celor ce mi-au raspuns la aceasta intrebare. Este o problema mult discutata si se pare ca aici parerile sunt impartite in sensul ca, pe de o parte, organele locale ar dori sa se aprobe proiectul, pentru a se crea noi locuri de munca si acest lucru il doresc si o parte din guvernanti, pentru a se exploata aurul si a se aduce oarece venit tarii; pe de alta parte, oamenii de stiinta din tara si strainatate, sunt impotriva pentru ca, prin tehnologia ce s-ar aplica, s-ar contamina zona cu cianuri, dar nu numai acesta este singurul motiv ci, unul la fel de important este ca, sit-ul arheologic ce se afla in zona, pentru a se descoperi vestigiile existente in zona (ce sunt facute inca din vremea romanilor), sa poata fi scoase la suprafata si sa cunoastem ce ne defineste ca natie. Daca acest proiect s-ar pune in aplicare, sit-ul ar fi absolut distrus si aceasta ar fi o crima, in adevaratul sens al cuvantului. Cred ca, o asemenea masura ar atrage asupra tarii noastra oprobiul lumii civilizate.
Cred insa ca acel aur poate fi extras si de noi, ulterior, insa numai dupa ce se vor gasi tehnologii mai putin agresive asupra mediului, izoland zona in care se afla constructiile stravechi si protejandu-le si astfel am beneficia de intreaga valoare a filonului aurifer si nu doar o "rasplata", reprezentand un "mizilic" (fata de adevarata valoare), pe care ar urma s-o primim, de la cei ce vor sa se imbogateasca pe seama acestei tari.
Inca o data multe mutumiri si sa speram ca, pana la urma, vor invinge cei ce se opun acestui proiect.
Multa sanatate si ganduri cat mai bune guverantilor, pentru a decide ce este mai bine pentru romani si pentru tara.
Lexi888 întreabă: