anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce parere aveti despre votul obligatoriu?
http://gandeste.org/politica/votul-obligatoriu-noua-ocup atie-sociala/9486

Este sau nu o solutie pentru a minimiza frauda electorala?

4 răspunsuri:
| ZoZoHeart a răspuns:

Eu cred ca este.

| Arthur a răspuns:

Este cu siguranţă o soluţie bună. Aşa cum plătim impozite ar trebui să plătim şi acest tribut social. Prezenţa la vot ar responsabiliza acele persoane care se declară neinteresate de viaţa politică, nesesizând că tocmai politicul are implicaţii economice. Nu mai vorbim de faptul că printr-o prezenţă masivă la vot în unele cazuri s-ar putea evita al doilea tur de scrutin, deci cheltuielile suplimentare.

regis
| regis a răspuns:

Nu, este doar o solutie pentru a maximiza prezenta la vot si pentru a creste legitimitatea celor alesi. Este absurd sa te oblige cineva sa votezi, este foarte greu si nejustificat de costisitor sa se verifice cine nu s-a prezentat si este imposibil sa verifici daca omul a avut sau nu un motiv justificat sa lipseasca (de exemplu poate declara ca in perioada alegerilor a fost plecat in Franta, la 500 de km de cea mai apropiata sectie de votare). O solutie mult mai la indemana pentru eliminarea "turismului electoral" o reprezinta cartile de alegator. Cu acestea s-au cheltuit o groaza de bani, dar nimeni nu doreste implementarea lor, pentru ca tuturor le convine situatia actuala.
Dupa cum se si verifica prin sondaje, rezultatul votului catorva milioane de oameni nu difera semnificativ de un sondaj bine facut, pe un esantion de doar cateva mii. Deci ar fi suficient sa se prezinte la vot cateva mii de persoane, doar ca aceasta varianta nu ar conveni deloc celor alesi, pentru ca atunci cand actioneaza "in numele poporului" ar primi imediat replica "care popor? toti cei care te-au ales incap intr-o sala de cinema..."
Nevoia de legitimitate este SINGURUL motiv pentru care TOTI politicienii indeamna lumea sa mearga la urne.

| contygos a răspuns:

Frauda va exista oricum, insa votul obligatoriu este imperios necesar, pentru ca o mare parte din frauda se bazeaza tocmai pe neprezentarea unora sau a altora.