Cel mult 5, cu pragul electoral actual (5%): PSD, AUR, PNL, USR, UDMR (în ordinea asta).
UDMR nu are nevoie să facă pragul de 5%, pe lege poate face (ca alternativă) prag de 20% în 4 județe și tot intră (Mureș, Harghita, Covasna și Satu Mare).
Posibil și PMP va intra.
Pe mine m-ar interesa însă foarte mult ce prezență va fi la vot.
Din păcate va fi foarte mică, maxim ca la ultimele alegeri: la parlamentare aprox. 30%, iar la locale în jur de 45%.
Poate doar la prezidențiale și europarlamentare să fie interesul ușor crescut, pentru că votează și diaspora. La ele va fi prezența de până în 50%-55%, probabil.
Reține că ce scriu eu sunt doar opinii personale, că nu există studii sociologice (sondaje) care să indice dinainte prezența la vot. Nu se poate sonda așa ceva din ce cunosc.
Cum ar fi sa citim viitorul?
PSD și PNL că mna...
Usr
UDMR
Și din păcate Aur.
Cine stie. Votul mi se pare asa o dezamagire incat de multi ani votez doar cu cei care n-au nicio sansa.
Nu au nicio șansă doar fiindcă majoritatea românilor sunt influențați de sondaje și nu merg la vot, știind dinainte că partidele cuprinse în sondaj (cele parlamentare - deci cu bani din subvențiile statului, care pot să-și comande non-stop sondaje cât mai favorabile) vor lua procentele cuprinse în marja x-y, să zicem.
Majoritatea nu înțeleg că puterea e la ei și că, dacă ar ieși în număr mare la vot (prezență 80-90% ca în țările cu democrațiile cele mai consolidate, unde oamenii au educație civică -și financiară, sexuală etc.- ) ar dărâma ordinea existentă. Adică ar ieși cu totul altfel cifrele partidelor, ar intra mai multe în parlament și nu ar mai fi neapărat ordinea PSD-AUR-PNL pe primele 3 locuri. Sondajele actuale sunt făcute ținând cont de o prezență la vot foarte scăzută, la o prezență mare nu ar mai fi valabile. Și nu se poate sonda dinainte prezența. Deci sondajele sunt făcute tocmai ca să-i țină pe oameni în casă, să nu voteze și să iasă aceleași formule de guvernare și de majorități parlamentare.
Deci partidele pe care le votezi nu au șansă fiindcă nu beneficiază de susținere financiară puternică (pe care o au cei mari în spate) și nici de susținere mediatică (presa e plătită din bani publici), deci n-au vizibilitate. De aceea nici nu au organizații (filiale) puternice, care să acopere toate județele și majoritatea localităților, că nu știe lumea de ei. Și cu sondajele astea care îi prostesc pe leneșii de oameni să stea în case, iese *cine trebuie și cu scorul/procentul care trebuie*.
Până nu vor înțelege oamenii că votul lor contează, până nu își vor exercita dreptul democratic la vot (drept constituțional), până nu se vor pune la punct cu niște minime noțiuni de educație civică, sunt 0 șanse să se schimbe lucrurile. Majoritatea votanților ies membrii de partid și apropiații lor plus cei care au interes direct (de afaceri cu statul, cei cu ajutoare sociale, cei cu interese de parvenire profesională, cei care depind cu locurile de muncă etc.) și din păcate foarte puțini oameni cu gândirea cu adevărat liberă și care chiar își înțeleg rolul în societate.
PNL, PSD, USR și AUR clar intră. Mai intră și UDMR, care au cinci la sută asigurat cu voturile din Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare. PMP mai poate intra.
Să vedem ce va face Forța Dreptei a lui Orban.
Vezi comentariul pe care l-am lăsat ca replică lui dullcat mai jos, te rog frumos.
Am explicat cum stă treaba cu rolul real al sondajelor și am explicat/vorbit și (despre) importanța votului.
Bravo, frumos răspuns!
Forța Dreptei poate intra doar la o prezență medie de vot (40-45-50% la parlamentare), că va lua mulți nemulțumiți din votanții PNL.
Cu 30% prezență, FD e sub prag, că votează cei cu interese directe PNL-ul (membrii, apropiații candidaților, cei cu ajutor social, cu interesele în afacerile cu statul sau cu dorința de parvenire profesională și eventual și câțiva naivi -ca să nu zic proști- de bună-credință). Totul stă în prezența la vot. Din păcate însă n-am speranțe că va fi mai mare ca la ultimele parlamentare, poate va fi chiar mai mică și atunci va fi și mai rău pentru partidele noi.
Tot aia ca si pana acum! Inca nu am scapat de comunisti, pentru ca copii si rudele lor, ne conduc. Macar ca au fost in stare sa ne bage in nato, ca altfel intrau orcii si peste noi. Desi, cred ca mai multa valoare pentru americani a avut pozitia geografica a romaniei, suntem poarta / usa, europei.si chestia asta mereu ne-a adus necazuri. Dupa romani, in era pre medievala, au venit peste noi, avarii, hunii, lombarzii, mongolii, bulgarii. In evul mediu ne-a tavalit turcii si ungurii. In primul si in al doilea razboi mondial, bine inteles ca orcii.
Aceleași partide care au fost și până acum, și care vor fi și în viitorul îndepărtat.
Mario_Pașitoniu_1999 întreabă: