Depinde de cauza accidentului de munca, respectiv daca este vina angajatorului sau angajatului.
Daca este vina angajatorului va trebui sa plateasca costul unor eventuale dispozitive medicale si refacerea fortei de munca.
Daca este vina angajatului acesta primeste concediu medical de la stat.
Vorbim de accident de munca asa cum prevede codul muncii ok?, daca comunicarea se face de indata si cercetarea lui se face corect si in termen, nu exista nicio penalitate din partea institutiei denumite ITM.
Acum in cazul spus de tine cu alta ocazie si anume infectarea cu coronavirus, eu nu l-as putea vedea ca pe un accident de munca, intrucat nu s-a intamplat in cadrul locului de munca, adica cineva infectat a venit din exterior cu el si a infectat pe altcineva eventual, iar acest lucru nu este dependent de procesul muncii deci clar nu e accident de munca.
Pe de alta parte nu cunosc dispozitiile legii actuale referitoare la cercetarea imbolnavirilor de tipul asta covid si altora asemanatoare, trebuie intrebat la ITM, domnule ce fac avem vreo treaba cu dv. sau mergem pe partea medicala!
Despre "accident de munca" putem vorbi atunci daca accidentul s-a produs pe parcursul drumului de la domiciliul angajatului spre- si la locul de munca, inclusiv pana ce ajunge acasa (pe cai normale).
Aciidentul poate fi din vina angajatului, a angajatorului sau unei terte persoane (angajat sau neangajat a firmei.
Responsabilitatea pentru accident se stabileste in urma cercetarilor unor foruri competente.
Cand se pune problema unui accident de munca, cercetarea se face si de catre inspectorii ITM.
Cine este gasit vinovat, va trebui sa suporte consecintele legale.
Impotriva vinovatului se poate inainta actiune in instanta, daca partile nu ajung la intelegere, iar instanta va hotari cine- si cat va trebui sa suporte din despagubiri.