Când ești inștințat pe cale amiabila ca ai datorie, iar tu refuzi să plătești. Ești dat in judecata de către o firma de recuperări creanțe și tu cum nu te prezinți la tribunal pentru ca zici "mai dă-i încolo de proști", firma de recuperări va avea câștig de cauza. Apoi îți trimite dosarul către un executor judecătoresc unde acolo, odată la sase luni verifică ce bunuri ai pe nume. Verifică daca ai locuințe pe nume, conturi în bancă, automobile pe nume și ei pot să te execute silit. Adică pur și simplu îți pune proprire pe bun și apoi îl vinde la licitație să poată recupera prejudiciul. Iar dacă nu ai proprietate sau nimic altceva pe numele tău, atunci rămâne locul de muncă și îți trimite la locul de munca o hârtie prin care lunar îți este reținut din salariu o cotă parte. Dacă nu ai nici loc de muncă, atunci ei vor continua să verifice odată la sase luni și cum te-au prins primești hârtie la locul de munca. Cu asta nu scapi asa ușor, eventual să pleci din țară și să te faci nevăzut câțiva ani.
Odată ajuns dosarul la o firma de recuperari creanțe și executor judecătoresc la ei datoriile nu se prescriu niciodată pentru că unii executori judecătorești sunt cămătari cu acte in regulă. Iar dacă ai datorii neplătite la bancă sunt și ăștia hoți pentru că trebuie sa fii cu datoria la zi ca să știi ce dobânda pune și cum calculează datoria. Dacă tot întârzii, ei își fac de cap pentru că banca nu pierde niciodată. Apoi dă-i în judecată, plătește avocați sa dovedească contrariul.
Executarea silita reprezinta ultima faza a unui proces civil sau a laturii civile a unui proces penal prin care cel pagubit urmareste obtinerea despagubirii de la cel obligat la aceasta. De asemenea executarea silita poate fi si in materie fiscala, pentru realizarea silita a creantelor statului.
Conditiile executarii silite le gasesti in Codul de procedura civila (pentru creantele civile) si in Codul de procedura fiscala (pentru creantele fiscale).
Inseamna ca se vine cu forta sa iti ia orice bunuri sunt pe numele tau, mai ales masina, casa si cont in banca
iar asta se intampla cu executare judecatoreasca