Dacă nu plateşti amenda aceasta va fi trimisă la serviciul de impozite şi taxe de la domiciliul tău şi va fi luată când te vei duce să plateşti un impozit. Dacă nu eşti plătitor de impozite se va încerca executarea silită, în primul rând prin poprire pe salariu sau conturi din bănci.
Dacă nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecătoria, pentru transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."
Le face debit la serviciul de impozite şi taxe la primaria de la domiciliul tău si:
1. Atunci cand platesti impozit sau alta taxa, aceea va fi prima data trecuta in contul amenxii si apoi poti plati ce vrei sa platesti.
2. Nu ti se va elibera de primarie nici un document pana nu platesti amenda (amenzile).
3. Inainte de a se apropia scadenta se va trece la executarea silita de plata a amenzii si a penalizarilor care sunt de 0, 01% pe zi, prin poprire pe venit sau punerea sub sechestru a bunuri mobile si imobile, care vor fi scoase la vanzare.
Și dacă încep sa plătesc lunar din amenda este ok?
Nu stiu daca iti primeste asa, deoarece este un singur document. Cred ca singurul mod de a putea plati amenda in rate este sa ceri in instanta asta, dar trebuie sa ai motive: venituri mici care nu-ti asigura traiul familiei in luna in care platesti.
Daca ajunge in debit la primarie, acolo cred ca poti sa o platesti esalonat.
Daca dupa cele 15 zile amenda nu a fost platita, primariile pot trece la executare silita. Se impune o precizare: de regula, daca in discutie sunt sume foarte mari, rezultate fie prin acumularea in timp lung a unui mare numar de amenzi, ori e vorba de neplata unor sume datorate ca taxe si impozite locale, se trece la punerea unui sechestru pe autoturisme sau chiar imobile. Daca este vorba de amenzi neplatite, iar cuantumul acestora nu reprezinta vreo suma considerabila, de obicei se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii.
Adica de exemplu daca am 5 amenzi neplatite, atunci e posibil sa am probleme nu?
Daaa logic. Poti primii sechestru pe masina sau sa recurga la proprire pe contul bancar/salariu, adică sa.ti ia fortat banii din ce surse de venit ai tu.
Ce suma totala de amenda ai?
În jur de 2000 lei, dar am început sa plătesc din ea
Feyenooord666666 întreabă: