| alinamarinela a întrebat:

Ce stiti despre Tratatul de la Lisabona? ne afecteaza cumva pe noi-romanii?

Răspuns Câştigător
| Nastasia a răspuns:

Tratatul de la Lisabona se impune tuturor tarilor membre ale UE. Romania, in calitate de stat membru UE, a ratificat si ea Tratatul de la Lisabona. Si daca te referi la "noi romani", la cetatenii Romaniei, ne afecteaza si pe noi.
Ceea ce nu stiu si vorbesc fara sa aiba habar unii politicieni este faptul ca prin Tratatul de la Lisabona cetatenii vor fi mai bine reprezentati. O data cu intrarea in vigoare a tratatului vor creste competentele Parlamentului European (PE). In PE noi ne trimitem proprii reprezentanti (cei pe care ii votam), prin urmare "vocea" noastra se va auzi mai clar.
Un alt avantaj este faptul ca guvernul national va trebui sa consulte parlamentul in luarea anumitor decizii care ajung la institutiile europene. Inca o data cetatenii vor avea ceva de spus (societatea civica isi trimite delegatii in parlament). Eu am incercat sa-ti expun doar cateve aspecte, dar mecanismul este mult mai complex. Daca mai ai vreo intrebare concreta sunt dispusa, in masura in care am capabilitatea necesara, sa te ajut.
Ma bucur ca ti-ai pus o astfel de problema si sa nu uiti ca esti si cetatean european.

5 răspunsuri:
| Nastasia a răspuns:

Alinamarinela

Poate cartile pe care le-ai citit adoptau o pozitie eurosceptica si tu te inspiri din subiectivismul lor.
UE este o structura interguvernamentala si nu poate trece peste autonomia statelor membre, prin urmare nu poate sa emita ordine. Exista o capcana in care cadem multi dintre noi si anume faptul ca intelegem sugestiile, pe care UE ni le face, sub forma unor ordine. Si asta pentru că se adopta "modele" rigide fara a se acorda o atentie deosebita acelor practici care reflecta situatia interna. Deci problema este la NOI si NU la UE. Nu ei hotarasc in locul nostru.
Si cand spui ca nu vrei sa asculti de acest drept comunitar, imi imaginez ca exista un alt drept in fata caruia, tu ca fiinta sociala, te supui.
Unul dintre principiile de baza ale UE este democratia participativa si exista o Carta a Drepturilor Omului in care sunt stipulate toate libertatile unui om ( dreptul la miscare, munca, tratament egal, exprimare, etc.). Spre deosebire de o conducere totalitara, UE respecta toata aceste drepturi. Si daca te uiti putin la ce se intampla in acest moment in Romania (fondurile structurale), iti poti da seama ca UE incearca sa ne ajute, nu sa ne inghita.

auran
| auran a răspuns:

Uite aici ar fi o forma in care il putem viziona...http://ec.europa.eu/publications/booklets/others/84/ro.doc
nu vad cum ne-ar afecta pe noi romanii mai rau decat suntem acum, pe politicieni nici atat (nu-i va afecta cu nimic ca si pana acum)...nu le-a fost greu sa dea din gura nici de acum in colo nu le va fi greu s-o faca...romanul pana nu-i conditionat si restrictionat nu face nimic - ce inseamna pentru roman "combaterea criminalitatii - transfrontalieră internațională, imigrația ilegală, traficul de persoane, arme și droguri" - cand noi ne omoram pe capete, anuntam prospata mamica ca a murit fatul ca apoi sa fie gasit bine merci peste 5 zile tot in maternitate; cat despre economie, forta de munca, progres social si protecti mediului ce sa mai vorbim...

| MissCamelia a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_la_lisabona
ne afecteaza dar nu intr-un mod grav

| alinamarinela explică:

Cand spuneam "ne afecteaza", ma refeream la dezavantaje.in ciuda asa ziselor "avantaje"-am citit destule ca sa inteleg, ca de fapt-decadem mult, din p de v al drepturilor nationale...practic ne predam cu totul-fara sa ne punem intrebarea, daca e bine sau NU-unei organizatii supranationale, depinzand de acum incolo doar de ordinele care ni se vor da! am citit despre Principiile UE si, imi dau seama la ce se va ajunge...:principiul efectului direct si pr. prioritatii... faptul ca UE fctioneaza dupa monismul lui Kant si NU dupa dualismul hegelian.si altele-practic, toate "avantajele" de care vbeai.sunt egale cu Zero-reprezentantii nostri, poate sa vrea orice-Noi, putem sa ne dorim marea cu sarea.ramane Doar la latitudinea LOR, daca ne vor da, ceea ce cerem sau NU-practic, de acum incolo.(pentru ca sunt sigura, ca acum Irlanda accepta-) vom fi cei ce asculta ordinele venite de la "centru"...si, unde vor duce toate astea? sper din toata inima sa NU fie vorba de ce cred eu...

| alinamarinela explică:

In plus hotararea Van Gend, ma nedumireste! si, ma face sa vad lucrurile dintr o maniera mult mai serioasa-de fapt chiar foarte exigenta :deja NU mai e vorba de planul national-obiectiv, se ajunge pana la individ-devine strict subiectiv-deoarece NE afecteaza, pe tine, pe mine, pe prietenii nostri si pe ceilalti...de aceea daca eu NU vreau-pur si simplu sa ascult de acest " drept comunitar" -NU vreau sa ascult de aceasta voce-care imi pare putin contra democrata-ce imi vor face?-mie individual? cu siguranta exista sanctiuni...deci, orice individ Trebuie sa se supuna dreptului comunitar, si atat. NU exista nici o alta discutie! de aceea, CRED ca ma priveste, pentru ca "atenteaza" oarecum la viata mea! puterea asta imi pare ceva mai mult decat totalitar, iar noi, ne predam acestei puteri, de buna voie si nesiliti de nimeni! as vrea sa imi explice cineva, pentru ca.eu vad lucrurile intr o maniera negativa iar NU asa optimista ca tine! sunt sigura ca degeaba dam puterea noastra nationala, dreptul de a decide.etc,acestei organizatii, ca NU va fi mai bine! deci, daca decid altii pentru noi e mai ok, decat daca am decide singuri? -hm.de la distanta, pare ceva a NU fi in ordine...