Va adresati Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), din raza administrativ-teritoriala unde aveti domiciliul, cu o cerere in care solicitati atestarea ca persoana sau familie apta sa adopte. Veti primi o lista cu un set de acte necesare. In cerere trebuie mentionate motivele pentru care doriti sa adoptati si asteptarile pe care le aveti. De asemenea, trebuie sa aveti pregatite urmatoarele acte: copie dupa buletin sau cartea de identitate; copii legalizate dupa certificatul de nastere, de casatorie, de divort, dupa caz; copie legalizata dupa actul de casa; cazier judiciar; certificat medical; adeverinta de venit; cazier judiciar al persoanelor cu care locuiti, inclusiv certificatele medicale ale acestora; minim doua caracterizari de la locul de munca, declaratie pe propria raspundere ca nu ati fost decazuti din drepturile parintesti.
Dupa depunerea dosarului, incep evaluarile psihologice si ancheta sociala la domiciliu. In aceasta perioada, vor fi minimum 6 vizite, facute de asistentul social si de un psiholog.
Viitorii parinti participa la cursuri.
Se intocmeste un raport final in care se face propunerea de atestare in vederea adoptiei. Familia este declarata apta sa adopte, deci poate avea un copil.
In cadrul DGASPC exista o baza de date cu copii, carora li s-a stabilit un anumit profil psihologic. Se incearca o compatibilitate la nivel teoretic intre copil si familie, dupa care urmeaza o prima intalnire intre familie si copil, la care vor participa atat asistentii sociali ai copilului, cat si managerul de caz al familiei.
Dupa mai multe intalniri si dupa ce se constata compatibilitatea intre copil si familie, se face un raport prin care se propune incredintarea in vederea adoptiei, care se realizeaza prin intermediul instantei. Dupa aceasta etapa, copilul poate fi luat in familia respectiva.
Este o perioada provizorie, stabilita de lege, de 90 de zile, in care se fac rapoarte de vizite bilunare, pentru a se constata evolutia copilului si a familiei.
Se face un raport final in care se propune incuviintarea adoptiei. Acesta se adreseaza instantei. Dupa pronuntare, copilul este adoptat si poarta numele familiei.
Timp de 2 ani de zile se face o monitorizare postadoptie a familiei respective.Bafta!
Depinde de unde.
Daca vrei sa adopti 2 copii (acum, majoritatea copiilor abandonati, sau cu diferite alte probleme se afla in ingrijirea asistentilor maternali=persoane angajate in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) te adresezi, printr-o cerere Directiei pentru Protectia Copilului din judetul in care te afli.
Acolo vei beneficia de consiliere, ti se va face o ancheta sociala la domicilui, pentru a se vedea daca ai conditii pentru cresterea si ingrijirea lor... apoi, vei fi invitata sa vezi ce copii adoptabili sunt disponibili.
Un psiholog, cel care se ocupa de adoptii va stabili cu ce copil esti compatibila si apoi se fac actele si primesti copii. Dar vei fi monitorizata cel putin 3 ani, teoretic, postadoptie, pentru a vedea, cei de la Protectia Copilului ca totul este in regula...
Asadar, intereseaza-te la Directia pentru Protectia Copilului.