| AvalohAlyn a întrebat:

Ceaușescu :Istoria mă va răzbuna.
De asta ne merge așa de "bine" de 30 de ani?
Pe bune acum.
Parca a avut gura aurita.

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deloc. Sunt mult mai multe informatii acum, in trecut stateam mai rau social si economic. Ce era doar mai bine era ca exista siguranta perpetua privind munca. Aveai locuri de munca chiar daca nu era nevoie de ele.
Ceausescu nu a fost rau intentionat. Doar ca a avut politici foarte proaste. Vorbeste cu orice director de mari intreprinderi sa vezi cum stateau lucrurile in anii '80.
Pana una alte, Romania este in topul statelor cu cea mai mare dezvoltare umana din lume, aspect care nu exista in comunism. Nici economic nu stateam bine, aveam multa industrie, multe relatii comerciale, dar erau aproape sterpe.
Sunt exemple de state comuniste cu o economie si cu o societate dezvoltate. Cehoslovacia, spre exemplu.

| mi25 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu am inteles: ce-i aia dezvotare umana?
Ceea ce a facut Ceausescu se vede si astazi. Ceea ce au facut actualii nu. Doar un exemplu: aproape toate locuintele actuale ale oamenilor de rand sunt construite de Ceausescu. Si inca ceva: energie electrica vine tot de la constructiile lui Ceausescu. In agricultura nu se scotea 20 de tone porumb la hectar, dar 10-12 tone se scotea, nu ca in prezent 3-4 tone.
Aveam flota maritima, avem pescadoare in lume. Ce mai avem acum?
Muntii erau acoperiti de paduri si plantatii pe care acum ii defriseaza strainii si mafiotii romani.
Daca nu se baga analfabeta de nevasta-sa si toti analfabetii din jur - datorate sclerozei lui, nu ajungeam azi sa importam alimente si alte bunuri care se produceau in tara.

| anonim_4396 a răspuns (pentru mi25):

Un sistem dictaotrial este cel mai eficient, nu si cel mai placut.
Sa stii ca in agricultura avem rezultate bune azi, chiar daca nu sunt mediatizate. Si le avem fara a avea un sistem dictatorial. Sigur, nu am negat niciodata ce a facut Ceausescu, doar ca sunt 2 aspecteȘ au fost ineficiente (in mare parte) si orice sistem regim politic dictatorial a dezvoltat tara in care s-a aflat.
Indicele dezvoltarii umane analizeaza diversi factori precum speranta de viata, nivelul de educatie(umflat in perioada comunista in mod artificial, stiu sigur ca persoanele de o anumita etnie erau trecute doar pentru a da bine in statistica), speranta de viata, accesul la servicii de baza si asa mai departe.
Hai sa luam un exemplu: Arabia Saudita. Are industrie puternica, are infrastructura, are cam ce ai vrea tu. Chiar ai vrea sa traiesti acolo. Sau Vietnamul, aceeasi situatie, poate e chiar mai sugestiv.

Cum am spus, evident ca e mai usor sa pui oamenii sa iti stranga recolta de pe camp sau sa duci diverse persoane la munca pe santiere fara sa realizezi licitatii care sa manance mult timp. Coruptie exista si atunci, exista si acum; problema e ca atunci coruptia de la varf nu era neaparat pedepsita; acum e si prejudiciul e recuperat, chiar daca nu auzim in presa. Nu uita, in 1989 Romania si Coreea de Nord erau cele mai izolate tari ale lumii, ca eram noi mai nu stiu cum.
De asemenea, te axezi mult pe diferite informatii din perioade de timp diferite. Produceam unele componente electronice, foarte bune, atat timp cat am avut o colaborare straina. Apoi lucrurile nu au mai mers.
In plus, exista si sistemul CAER care lua chiar daca nu aveai nevoie, astfel avand un export fortat. Asta s-a vazut dupa '90 cand exportul a scazut, nu mai avea cine sa cumpere produse slabe, iar produsele competitive nu puteau intretine sectoarele necompetitive.

In concluzie, Ceausescu probabil ca a oferit cea mai frumoasa viata unei bune parti a populatiei pana prin '73-'74. In orice caz, ea mai buna perioada din istoria Romaniei. Ulterior lucrurile s-au stricat, nu doar din cauza Elenei si a pupatorilor in fund, dar si din cauza importarii doctrinei din Coreea de Nord. Ne-am inchis complet, ceea ce am construit a devenit vechi si necompetitiv, iar dupa 15 ani de fierbere in suc propriu industria era muribunda.

| mi25 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cu Coreea ai dreptate.
Cat priveste cu vanzarea produselor romanesti este alta poveste.
Politologii americani au considerat destramarea lagarului socialist (fapt ce nu-l regret) drept castigarea celui de-al treilea razboi mondial. Acesta nu a fost un razboi militar, ci economic, de cucerire de noi piete de desfacere.
Politica economica a vestului (si a americanilor in special) a fost de distrugere a economiei - in special a industriei autohtone din tarile fostului lagar socialist - pentru a desface produsele lor.
Si cum au procedat? Au adus produse de o calitate mai slaba, dar la un pret foarte scazut si in 2 ani au disparut produsele romanesti, fabricile romanesti desfiintandu-se rand pe rand, lucru ce a dus si la pierderea pietelor straine, in special din afara Europei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.

https://youtu.be/bjCKWCO7GfA

Nu știu câtă credință am, dar ...NU! a fost bine că l-am ucis ( noi, Poporul român, înainte de Crăciun - eu nici nu existam atunci...), dacă EL a meritat asta, CE PEDEAPSĂ merită cei care au venit după el?¿
Sunt eu probabil mai empatică...dar, oricum nu cred că merita o ASEMENEA soartă!

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Probabil, Dumnezeu și Karma ( ca concept ) chiar există!

Întrebări similare