Conform art. 96 din Constitutia Romaniei punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei, pentru inalta tradare, se face de catre Parlamentul Romaniei(Camera Deputatilor si Senatul in sedinta comuna), cu votul a cel putin doua treimi din numarul total al deputatilor si senatorilor. Initiatori pot fi numai majoritatea senatorilor si deputatilor(jumatate plus unu din totalul deputatilor si senatorilor), altcineva nu poate.
Daca s- aprobat punerea sub acuzare, judecata se face de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Pentru anonim,
In raspunsul meu nu m-am referit la o oarecare plangere penala, ci m-am referit la inalta tradare. O plangere penala pentru inalta tradare, impotriva Presedintelui Romaniei, depusa de o persoana oarecare, va fi clasata din start de organul la care este trimisa, asa cum am aratat plangerea poate fi promovata doar de majoritatea(care acum este de 236 parlamentari) deputatilor si senatorilor. Oricum, la orice alta plangere penala, pentru orice alta infractiune, nu va fi cercetat si nici judecat, avand in vedere imunitatea data de functie.
Ioandelasal/ Punere sub acuzare este alta speta, aici se intreba de plingere penala.
Orice cetatean are dreptul sa depuna plingere penala, impotriva cui vrea el si indiferent care este faptuitorul. Deci si dvs puteti depune impotriva lui Basescu
Aici aveti un model de cerere : http://www.modele-acte.home.ro/plangere-penala.html
( adolf )
Ioandelasal / Pe ce va bazati ca va fi clasata? Gresiti! Grav!
Din fericire abia la sfirsitul raspunsului va dumiriti dar tot amestecati grav lucrurile.
Problema sta asa :
1.Plingere penala poate face orice persoana dar dosarul se va finaliza dupa iesirea din funtie deoarece are imunitate.
2. Punerea sub acuzare, pentru inalta tradare, se poate face in timpul mandatului, pentru eliminarea lui rapida!
Deci : daca am avea un procuror care sa respecte legea si interesul national, si ar primi o plingere penala cu aceasta tema, ar trebui ca el, avind in vedere gravitatea faptei, sa se adreseze parlamentului pentru luarea unei decizii. Asa ar fi legal si normal. ( adolf )
Ioandelasal / Pe ce va bazati ca va fi clasata ? Gresiti ! Grav !
Din fericire abia la sfirsitul raspunsului va dumiriti dar tot amestecati grav lucrurile .
Problema sta asa :
1.Plingere penala poate face orice persoana dar dosarul se va finaliza dupa iesirea din funtie deoarece are imunitate .
2.Punerea sub acuzare , pentru inalta tradare , se poate face in timpul mandatului , pentru eliminarea lui rapida !
Deci : daca am avea un procuror care sa respecte legea si interesul national , si ar primi o plingere penala cu aceasta tema , ar trebui ca el , avind in vedere gravitatea faptei , sa se adreseze parlamentului pentru luarea unei decizii . Asa ar fi legal si normal . ( adolf )