Prajitura cu crema de lapte (aka prajitura complexa)
Urmatoarea prajitura e cam cea mai buna pe care am gustat-o pana acum! Mai exact am mancat pe saturate
Foile sunt foarte greu de intins, dar daca reusesti, merita efortul in plin!
Reteta e urmatoarea:
Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min)
100 g apa se fierb si se stinge zaharul ars si se apoi se pun ambele la racit
Separat se pun:
150g zahar
2 galbenusuri
3linguri ulei
1 lingurita bicarbonat stins cu otet
Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min.
Se da la racit, apoi, cand este caldut, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare din care se fac 3 foi care se coc pe spatele tavii.
Spatele tavii se tapeteaza foarte bine cu ulei si faina. foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura. dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt firbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
(e posibil sa functioneze mai bine daca sunt intinse pe folii de aluminiu, dar nu am incercat pana acum)
Crema:
1 1/2 l lapte
1 1/2 cana(normala, de 200 g) zahar
2 galbenusuri
1 pachet unt
5 linguri faina (cu varf)
esenta
zahar vanilat
Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema.
Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.
Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar.Bezeaua se pune deasupra foilor din tava dupa care se mai da 8 min la cuptor.
E dificila de facut, dar merita incercat.
PRAJITURA CU LAMAIE t.aluat: -300g de margarina, 3cani de faina, 20g de drojdie, 3-4 linguri zahar, 1/2 pahar cu apa.Se amesteca ingredientele pentru. aluat se framanta bine apoi coca se stringe in forma de minge, o treci prin faina si se da la rece 40min. CREMA se face cu o zi inainte din : 1 lamaie mare, 1 cana de zahar.Se da coaja de lamaie pe razatoare iar miejul se da pe masina de tocat, apoi se presara zaharul si se lasa de seara pana dimineata.Se imparte aluatul in doua din care se intinde 2 foi.Intr-o tava mai mica decat cea de la aragaj se unge cu margarina se pune o foaie apoi crema de lamaie si a doua foaie.Se da prajitura la cuptor 25-30min. la foc potrivit.La scoatere se pudreaza cu zahar vaniliat.Este foarte buna la '' CEAIUL DE LA ORA 5'' maia-maria
Daca vrei poti sa intrii pe blogul meu culinar, acolo gasesti destule retete de prajituri cu sau fara crema si nu numai :)
Adresa e aici: http://gospodini.blogspot.com
sabin89 întreabă: