Progresul are mai multe cauze, critica este unul din elementele secundare, sau pe aproape Oamenii vor avea mereu pareri diferite si vor dezbate idei. Fara idei, inovatii, perseverenta, determinare, critica ramane o simpla abordare a situatiei. Nu stiu daca trebuie sa fie din astia care se baga in seama, mai mult sau mai putin pertinent, pentru ca intotdeauna au fost, si cu cat e subiectul mai de interes sau mai putin cunoscut, cu atat sunt mai multi "priceputi" Cred ca mai degraba o abordare originala poate duce la progres.
N-am prea inteles eu ce comentezi tu acolo, dar presupun ca esti un critic si astepti progresul prin atitudinea ta. Uite, ca o critica: acuzativul a devenit o problema romaneasca, vanghelica, dar si sa cazi in cealalta extrema e hilar. Distreaza-te si tu putin cu gramatica si vei contribui la progresul tarisoarei noastre!
Nu stiu ce intelegi tu prin idealisti, mai ales "care se baga in seama comentand". Din cate stiu idealisti au fost si cei care au elaborat si sustinut teorii utopice(incepand cu Platon - Republica, Campanella - Cetatea soarelui, Morus - Republica, trecand prin utopiile religioase si terminand cu socialismul utopic, Reichul milenar si comunismul). Fara acesti idealisti cred ca lumea ar fi cu mai putina filozofie, dar sa nu uitam ca in numele acestor utopii s-au comis si crime odioase, mai ales in ultimul secol.
Cat priveste aportul criticii la progres putem spune ca exista, totusi progresul, in mare parte, a avut loc datorita nevoilor diverse ale societatii si unor rebeli in sens pozitiv, contestatari ai teoriilor oficiale si impinsi de dorinta de a largi aria cunoasterii. Numai bine!
anonim_4396 întreabă: