Numai unul din cei doi, formuleaza actiunea de divort, nu e necesar sa fie ambele parti la depunerea actiunei de judecata SI DESIGUR DEVII PARTE RECLAMANTA. În cazul cand ambele parti sunt de acord cu desfacerea casatoriei plata cheltuelilor de judecata se împart la cele doua parti.
Daca se cere desfacerea casatoriei prin acorsul sotilor, ambii soti trebuie sa semneze cererea. Primind cererea, presedintele instantei va verifica consimtamantul sotilor (si daca sunt indeplinite conditiile pentru ca desfacerea casatoriei sa se faca prin acordul sotilor) si va fixa termenul de judecata.
Cererea poate fi formulata si de unul dintre soti, acordul celuilalt sot poate interveni pe tot parcursul procesului.
Poti sa-mi trimiti un mesaj privat, daca ai nevoie de ajutor in fomularea cererii.
@jo, noul Cod Civil nu va intra in vigoare anul acesta. Abia dupa 12 luni de la publicarea lui in Monitorul Oficial, Guvernul va supune spre aprobare Parlamentului proiectul de lege pentru punerea acestuia in vigoare. Pana atunci, ne supunem legilor in vigoare, in speta Codul familiei.
Pentru "anonim": cererea in care se cere desfacerea casatoriei, o copie a certificatului de casatorie si o copie a certificatului de nastere a copilului minor. Inregistreaza-te pe site si trimite-mi un mesaj privat si te ajut cu cererea (eventual si cu sfaturi).
Ai mai jos ce spune Noul Cod Civil care intra in aplicare de la 1 septembrie. Pe scurt: da, e nevoie de prezenta ambilor soti la depunere, dar parte buna e ca se poate face fara a ajunge in instanta, la starea civila sau la un notariat.
§2. Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciară
Conditiile
Art. 374. - (1) Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de data încheierii căsătoriei si indiferent dacă există sau nu copii minori rezultati din căsătorie.
(2) Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis dacă unul dintre soti este pus sub interdictie.
(3) Instanta este obligată să verifice existenta consimtământului liber si neviciat al fiecărui sot.
§3. Divortul prin acordul sotilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială
Conditiile
Art. 375. - (1) Dacă sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, născuti din căsătorie sau adoptati, ofiterul de stare civilă sau notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea căsătoriei
prin acordul sotilor, eliberându-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Dispozitiile art. 374 alin. (2) rămân aplicabile.
Procedura
Art. 376. - (1) Cererea de divort se depune de soti împreună. Ofiterul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea si le acordă un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
(2) La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă sotii stăruie să divorteze si dacă, în acest sens, consimtământul lor este liber si neviciat.
(3) Dacă sotii stăruie în divort, ofiterul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divort fără să facă vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
(4) Dispozitiile art. 383 alin. (1) si (3) se aplică în mod corespunzător. Dacă sotii nu se înteleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divort, ofiterul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si îndrumă sotii să se adreseze instantei de judecată, potrivit prevederilor art. 374.
(5) Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra cărora sotii nu se înteleg este de competenta instantei judecătoresti.
@miruna_apostol: ai dreptate. Mea culpa. N-am vrut sa dezinformez. Nu mai cititi postul.
In cazul unui divort de comun acord nu conteaza cine depune actele si nici daca sunt ambele parti prezente. Daca sunt ambele parti de acord cu divortul el se pronunta mult mai repede. Din pacate am 2 divorturi in familie. Personal nu prea sunt adepta divortului asa ca sfatul meu e sa va mai ganditi.:*