Din datele expuse nu se poate calcula suma de restituit.
Daca costul initierii profesionale a fost de 4.000 lei atunci acesta se imparte la numarul de luni in care salariatul s-a obligat sa lucreze la angajator si rezultatul se inmulteste cu numarul de luni pe care salariatul nu le-a lucrat. La suma astfel calculata se adauga dobanda legala de la data desfacerii CIM si pana la plata integrala a despagubirii.
Care e dobanda legala sau cum se calculeaza?
Conform OG nr.13/2011, citez:
"(2) Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale."
Rata dobanzii de referinta este stabilita lunar de BNR, putand scadea sau creste de la luna la luna, de la 1.09. 2017 fiind de 1, 75% pe an. La aceasta se adauga 4 puncte procentuale deci rata dobanzii legale va fi de 5, 75% pe an.
Acand in vedere dispozitiile art.198 din Legea 53/2003-Codul muncii, Republicata si programul de formare profesionala elaborat la nivel de societate,
Partile de comun acord au stabilit urmatoarele:
Art.1.Societatea angajatoare se obliga sa asigure angajatului cursul de initiere profesionala cu titlul... care va cuprinde un numar de 2 module, totalizand un numar de 90 de zile.
Art.2. Angajatorul se obliga sa suporte cheltuielile de initiere profesionala.
Art.3. Participarea la cursurile de initiere profedionala nu presupune scoaterea din activitate, iar in aceasta perioada angajatorul va achita salariul integral.
Art.4. Angajatorul, avand in vedere beneficiile profesionale dobandite in urma participarii sale, in calitatede de angajat al..., la cursurile de initiere profesionala, astfel cum sunt definite la art.(1) al prezentului act aditional, nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 2 ani de la data absolvirii cursurilor de initiere profesionala, adica de la data finalizarii ultimului modul din cadrul formarii profesionale.
(2) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin.(1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita cobform actului aditional.
(3) e mai sus.
Deci aici e restul, ma nelinisteste putin. A tin sa precizez ca sunt in cele 90 de zile de pregatire.
Ce trebuie sa stiu legat de tot ce scrie aici si daca vreau sa renunt(nu as vrea dar vreau sa stiu cat) cat ar trebuie sa platesc?
Si actu asta evalabil cumva dupa terminarea celor 90 de zile sau?
Mersi mult!
Conform acestui act va trebui sa lucrezi la acest angajator cel putin 2 ani de la terminarea cursurilor, in caz contra va trebui sa platesti cheltuielile efectuate de angajator cu aceste cursuri, proportional cu perioada pe care n-ai lucrat-o din cei 2 ani prevazuti. De ex. daca ai lucrat 1 an de la terminarea cursurilor vei avea de platit jumatate din cheltuieli.
Asa fiind nu se poate spune cat ai avea de platit, aceasta depinde de cat ai lucrat dupa terminarea cursurilor.
Daca ai renunta acum la cursuri ar trebui sa platesti cheltuielile efectuate pana acum.