| sabin89 a întrebat:

Ciudat raţionament din partea unui lider comunist! În 1933, la alegerile din Germania, situaţia se prezenta aşa: Hitler avea 43% din voturi, social-democraţii şi comuniştii - 49%. Iar liderul comunist Thalmann n-a vrut să intre cu social-democraţii într-un bloc unic. De aceea au învins hitleriştii. Dacă cele două formaţii s-ar fi unit, partidul lui Hitler ar fi fost sortit pieirii, iar Hitler, înglodat în datorii uriaşe pe care nu le putea plăti, ar fi fugit sau s-ar fi împuşcat. Soarta omenirii ar fi fost alta. Ce l-a determinat pe liderul comuniştilor germani să facă acest pas sinucigaş? Spun sinucigaş, pentru că urmările erau previzibile. Odată ajuns la putere, Hitler i-ar fi trimis pe liderii comunişti, şi deci pe Thalmann în primul rând, după gardul de sârmă ghimpată, ca să moară. Aşa s-a şi întâmplat.

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

E clar ca Thalman a urmat ordinul Moscovei de a nu face coalitie cu Social-Democratii. Sigur, prima explicatie este ca Stalin nu voia sa il opreasca pe Hitler; asta cred si eu. Dar mai era o problema. Daca guvernul de coalitie ar fi avut un succes extraordinar? Crestea credibilitatea comunismului? Mai degraba crestea mult credibilitatea social - democratiei, in detrimentul comunismului. Acuma, ce se intampla daca Thalmann prefera sa fie al doilea om in Germania, decat... mort? Ce crezi? Eu unul, cred ca ar fi fost dezavuat de partidul lui, care ar fi ramas pe linia Moscovei.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Aşadar, Stalin l-a adus la putere pe Hitler. Şi, probabil, Lenin pe Mussolini.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Asa cred, ca Stalin l-a adus la putere pe Hitler; m-au convins teoriile care te-au convins si pe tine. Despre o promovare constienta a lui Mussolini de catre Lenin, nu stiu nimic.

| sabin89 explică (pentru minrest):

La italieni a fost ceva asemănător. Lui Mussolini nu-i ajungeau voturile. Socialiştii şi liberalii aveau mai multe. Şi atunci Lenin a interzis socialiştilor italieni să intre în coaliţie cu liberalii.
Informaţia asta o ştiu eu (cât o fi de adevărată).

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Mussolini a fost numit prim ministru in 1922, de catre rege, iar nu in urma alegerilor. In Parlament, a facut majoritate cu liberalii, nationalistii, si o parte din catolicii din Partidul Popular. Socialistii au fost principala forta de opozitie impotriva lui Mussolini. Alegeri au fost in 1924, cand Mussolini, care obtinuse puteri dictatoriale pentru un an, conform Constitutiei de atunci, controla deja institutiile statului. Alianta lui a luat 64%, ceea ce ii dadea 75% din locurile din Parlament, potrivit Legii Acerbo, din 1923, deci impusa tot de el. Sigur, socialistii au acuzat frauda electorala, fascistii l-au asasinat pe profesorul Matteotti, lider socialist, a urmat secesiunea deputatilor socialisti, dar pe 31 Decembrie 1924 militiile fasciste i-au dat lui Mussolini un ultimatum: sa termine cu orice opozitie. Asa ca, Mussolini a renuntat la orice pretentie de democratie. Pe 3 Ianuarie 1925, a tinut un discurs prin care si-a asumat toata violenta prin care militile lui terorizau si conduceau Italia. Asa ca, nu prea aveau cand sa voteze socialistii cu Mussolini; dimpotriva, au fost adversarii lui, si multi au platit cu viata, toti socialistii au avut ceva de pierdut. Acuma, socialistii nu il ascultau pe Lenin, si nici pe Stalin. Doar acei fosti socialisti care au devenit comunisti, il ascultau si nu prea pe Lenin, dar mai tarziu l-au urmat orbeste pe Stalin.

9 răspunsuri:
| SingleForOne a răspuns:

Sunt de părere că ar trebui să-ți exprimi părerile și cunoștințele sau să promovezi cultura generală în alt mod, printr-un blog sau canal de Youtube, și îți faci publicitate. Poate că ești un mic geniu, dar nu multa lume este la nivelul tău, iar pe TPU faci risipă de talent.

| Curious2 a răspuns:

Tu chiar esti pasionat de istorie, Sabin?
Iti place la nebunie istoria?
Poate acesta este motivul, pentru care te-ai imprietenit cu Darkmagic.
Darkmagic este istoric de profesie, iar tu esti esti pasionat de ea.

| sabin89 explică (pentru Curious2):

Darkmagic nu ştia mai multă istorie decât minrest.

| Curious2 a răspuns (pentru sabin89):

Da, nu stia, dar Darkmagic e interesat de mai multe domenii "Stiind cate putin din toate ", pe cand Minrest e istoric si atat.
Si eu il apreciez pe Minrest, imi place foarte mult de el si sunt profund impresionat de vastele lui cunostinte de istorie.

| minrest a răspuns (pentru Curious2):

Nu sunt istoric; din pacate! Istoricii scriu lucrari stiintifice de Istorie. Da, Istoria e formatia mea intelectuala, ce e drept.