| Necuvântător a întrebat:

Codul de Procedură Penală, Art. 184
"(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător."
Având în vedere că dispoziția alineatului 3 este expresă, alineatul 4 se aplică și în cazul în care nu se obține consimțământul sau se aplică doar în cazul în care se obține consimțământul iar apoi suspectul/inculpatul refuză efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării?

1 răspuns:
| IfBebe a răspuns:

Daca cititi cu atentie si urmatoarele alineate, vedeti ca exista metode de constrangere.
Drepturile dvs de a avea un avocat ramane valabil.
Daca va referiti la consimtamantul dvs, acesta nu mai este necesar.