| geronimo14 a întrebat:

Codul de Procedură Penală
Art. 184
Expertiza medico-legală psihiatrică
"(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării."

1. Daca se pune problema efectuarii unei expertize medico-legale psihiatrice, nu este luata in calcul si posibilitatea ca suspectul sau inculpatul, in momentul comiterii faptei, sa nu isi fi dat seama de acţiunile sau inacţiunile sale ori sa nu le fi putut controla, fie din cauza unei boli psihice, fie din cauza afectarii sau lipsei discernamantului?
2. Daca se pune problema efectuarii unei expertize medico-legale psihiatrice, nu este luata in calcul si posibilitatea ca suspectul sau inculpatul sa nu fie persoana care a savarsit fapta?
3. (optional) Daca posibilitatile 1 si 2 sunt luate in calcul, de ce art. 184 (1) prevede ca "atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice" in loc sa prevada ca "atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii faptei ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice"? S-ar intelege ca se face referire la o fapta prevazuta de legea penala.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Tocmai pentru aceasta se face expertiza, pentru a stabili daca era in totalitatea facultatilor mentale si a avut discernamant.
2. Experiza se face numai cand exista indicii temeinice ca fapta a fost savarsita de suspect/inculpat. Ca va fi gasit apoi vinovat sau nu depinde de toate probele administrate in cadrul procesului penal.
3.Fiinda exprimarea din Codul de procedura penala este mult mai precisa si nu da loc la interpretari divergente, avand in vedere ca nu orice fapta este infractiune.