| WeaponGirl a întrebat:

Conform noului Cod penal, minorilor nu li se mai aplica pedepse (inchisoare si amenda), acestea fiind inlocuite de masuri privative sau neprivative de libertate urmarindu-se prin acestea reeducare minorului si reintegrarea lui in socetate. Dar oare o simpla masura, fie ea si privativa de libertate, este suficienta in toate cazurile pentru reeducarea minorului? Eu una nu sunt de accord cu noua reglementare, voi ce parerea aveti?

Răspuns Câştigător
| dianna92 a răspuns:

Depinde aici si de minorul in cauza. Ma refer la varsta lui si la antecedente. Sa spunem ca unul de 12 care fura ceva nu are multa minte si in cazul lui, aceste motode ar putea fi o solutie, atata timp cat si parintii coopereaza. Insa, daca vorbim aici de cineva de 17 ani, cu antecedente, care a omorat pe cineva sau e implicat intr-o afacere cu droguri sau mai stiu eu ce si are si un anturaj dubios, masurile acestea nu il vor ajuta cu nimic. El se va invarti in acelasi cerc de oameni si va reveni la vechile obiceiuri. Cred ca inchisoarea ar deschide mai bine ochii unor minori decat aceste masuri blande.

| WeaponGirl explică (pentru dianna92):

Exact la asta ma refeream si eu...sa nu uitam ca cei mai multi minori care comit infractiuni provin din familii dezorganizate, care traiesc pe strada si nu au ce manca. In situatia asta, ce rost mai au masurile, chiar si inchisoarea, daca dupa ce ies din centru de reeducare ei se intorc inapoi in mediul lor cu influente negative, se intorc acasa, iar acasa, nu au ce manca. vorbele bune primite la centrul de reeducare nu tin de foame si atunci, o iau de la capat. Ce solutii crezi ca s-ar putea gasi in situatiile astea?

| dianna92 a răspuns (pentru WeaponGirl):

Nu stiu ce solutii ar ajuta. Atata timp cat omul considera ca ii este mai bine sa faca ceva ilegal, ii poti face orice ca tot va reveni la vechile obiceiuri. Singurul lucru care ar sista comportamentul acesta, ar fi moartea dar nu sunt de acord cu aceasta pedeapsa. Asa ca nu prea stiu ce solutii ar da roade. Cred in continuare ca inchisoarea e cea mai buna solutie ( nu garanteaza ca omul se va indrepta dupa ce iese din ea, avand in vedere ca multi isi reiau activitatea sau si-o dirijeaza chiar de dupa gratii). Insa consider ca regimul lor de incarcerare ar trebui sa fie mai riguros. Nu am fost in nicio inchisoare pana acum deci e posibil sa nu am dreptate. Dar din ce am citit si am vazut la tv, cei din inchisoare nu o duc rau (in conditiile in care statul cheltuie 2000 de lei lunar pentru fiecare puscarias iar multa lume traieste cu salariul minim pe economie). Nu spun ca ei traiesc in conditii de lux dar nici nu o duc rau. Deci cei inchisi normal ca nu se vor invata minte daca in inchisoare au mancare asigurata, pot face sport, se pot uita la televizor, li se da ocazia sa munceasca.

| WeaponGirl explică (pentru dianna92):

Asa e, mai mult de atat in puscarie sunt supusi unei munci potrivite cu fizicul si starea lor de sanatate, plus ca vor fi remunerati pentru asta, 60% din salariul revine Penitenciarului, 40% lui, dar din astia 40% penitenciarul ii pune deoparte 25% in fiecare luna si ii da cand iasa din inchisoare, ii strange bani cum ar veni, ceea ce e un lucru bun. Un alt lucru bun pe care minorii il pot invata din inchisoare este responsabilitatea si faptul ca trebuie sa lucreze daca vor ceva. Dar nah, conducerea din Romania e praf, numai oameni idioti care ce vizeaza noaptea fac proiect de lege a doua zi, fara sa se gandeasca ce vor face cu minorii care, odata intrat in vigoare Noul Cod penal, vor fi nevoiti sa ii scoata din puscarii si sa-i mute in centrele de reeducare, DAR, acestea sunt deja pline pana la refuz, deci?! nu stiu ce vor face cu ei! Idioti!

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Noul Cod penal nu a intrat inca in vigoare, asa ca mai poate fi modificat si chiar substantial, asa cum au fost modificate si Codul civil si Codul de procedura civila prin legile de punere in aplicare.
De asemenea trebuie sa tii seama ca exista si masura privativa de libertate de internare intr-un centru de detentie, in fapt acesta este o inchisoare pentru minori. Mai mult, in anumite conditii, dupa implinirea varstei de 18 ani, poate continua pedeapsa intr-un penitenciar.
Consider destul de adecvate pedepsele, o sa vedem daca sunt si suficiente. Problema este cat de stricte vor fi aplicarea si executarea. Numai bine!

| WeaponGirl explică (pentru Ioandelasal):

Da, masura educativa privativa este tot un fel de inchisoare pentru minori DAR, se aplica numai daca minorul a mai savarsit o infractiune si daca pedeapsa prevazuta pentru noua infractiune comisa este prevazuta cu inchisoarea mai mare de 7 ani sau detentiune pe viata. In cazul minorilor cele mai multe infractiuni sunt cele de furt si asa cum am mai spus, ce rost au toate aceste masuri daca dupa eliberare se intoarce inapoi la mediul din care a plecat, confruntandu-se cu situatii de trai limita, este nevoit sa o ia de la capat ( vorbesc aici despre copiii de pe strada, pentru ca sunt pline orasele de ei, care nu au ce manca si nu au nici o educatie, care efectiv traiesc din furt) ce solutii ar putea sa ia institutiile statului pentru acestia?

| Ioandelasal a răspuns (pentru WeaponGirl):

Spuneam ca problemele vor fi la aplicarea si executarea pedepselor. Este foarte importanta educatia pe care o vor primi, din toate punctele de vedere - disciplina, pregatire scolara, pregatirea pentru o meserie, modul de comportare, etc, in asa fel incat sa iasa mai civilizat si mai bine pregatit pentru viata decat a intrat.
Daca ai cunostinte in domeniu cred ca stii faptul ca cca jumatate din cei aflati in penitenciar sunt recidivisti, care au mai trecut o data sau de mai multe ori pe acolo si nu au fost reeducati. Mai mult, pentru acestia penitenciarul a insemnat scolirea in rele. Sa nu ne facem iluzii ca penitenciarul ar face mai mult in privinta reeducarii minorilor decat centrele de reeducare si detentie sau chiar decat masurile neprivative de libertate, eu cred ca dimpotriva.

| WeaponGirl explică (pentru Ioandelasal):

Am mai spus vorbele bune primite la centrul de reeducare nu tin de foame, problema este ca nici inchisoare nici masurile educative nu o sa-i ajute cu nimic atata timp cat ei se intorc in strada unde nu au ce manca, statul are alte "probleme" in timp ce generatii intregi de infractori se nasc in strada, nimeni nu ia nicio masura, unde o sa ajungem in ritmul asta? Masurile de siguranta nu atrag recidiva, ceea ce e un lucru rau, o atrag doar daca pedeapsa este prevazut cu inchisoarea mai mare de un an sau inchisoarea pe viata, sa speram ca le vine mintea la cap si o sa mai umble un pic pe la lege pana intra in vigoare, la luarea unei atitudinii fata de copiii strazii, nici nu visez, trist!

| mgtow a răspuns:

Nici eu, doar daca i-ar baga in armata ca acolo i-ar instrui bine.

| GeosBIOS a răspuns:

Daca nu-i educa parintii acasa, nu-i mai educa nimeni. Rare sunt cazurile cand sistemul prin pedepsele caracteristice, a facut din ei oameni mai buni.

| WeaponGirl explică (pentru GeosBIOS):

Nu toti au parinti si dintre cei care au, majoritatea nu au un parinte model, poate alcoolic, poate infractor, si atunci.ce sa invete de la ei? de la parinti nu, de la stat nu, atunci de unde? ce se poate face?

| GeosBIOS a răspuns (pentru WeaponGirl):

Asa este. Iar pe cat societatea devine mai rea si mai viciata, pe atat acestor copii le este mai greu, apucand caile cele mai sinistre in viata. Ei, neavand pe cineva care sa-i sustina, sunt direct afectati de declinul social, fiind mereu la mana acesteia.

Nu stiu ce-i de facut, poate daca de maine am incerca sa fim cu totii mai buni, cu siguranta ca noi toti am avea ceva de castigat. In rest, cu forta si prin legi, este greu de crezut ca se va rezolva vreodata ceva concret.

| Nu_Are_Nume_Deea_1978 a răspuns:

Dacă-i prost tot prost rămâne. Mai rău, după această "reeducare" poate să devină şi mai golan...

| leeah23 a răspuns:

Nici eu!