Cunosc concret un cuplu care a fost in aceasta situatie. El a intentat actiunea de divort pentru ca vroia sa-si inceapa viata alaturi de altcineva, dar n-a putut sa demonstreze ca sotia gresea sau avea vreun defect. Prietena mea, sotia lui, n-a vrut sa ii dea divortul si ani de zile i-a fost respinsa actiunea de divort. Intr-un final ea a acceptat divortul si acum sunt despartiti si in acte. In tot acest timp el a trait in fapt cu aceea persoana pentru care o lasase pe sotia lui.
Cand am intrebat-o de ce nu-i acorda divortul ea a spus ca il iubeste si se gandeste ca dupa o perioada se vor impaca si in plus nu vroia sa renunte la statul ei de femeie maritata. Posibil ca stratagema sa ar fi reusit daca din iubirea lor initiala ar fi ramas vagi urme si in cazul lui. Cunoscand relatia lor de-a lungul anilor pot spune ca ea a investit extrem de multa iubire si a renuntat mereu in favoarea lui. Asta n-a facut-o nici apreciata si nici iubita mai mult... Erau casatoriti de multi ani si aveau si 2 copii, dar nimic nu i-a putut tine impreuna, intr-un final.
Hmmm... ''abateri care sa afecteze GRAV casnicia".
Pai in primul rand, aceasta apreciere (grav) nu este definita in niciun fel, este relativa. Adica judecatorul va aprecia motivele reclamantului si va vedea daca e grav sau nu. Si din moment ce o persoana ajunge sa divorteze, nu cred ca o face ca aseara partenerul ei i-a adus un buchet de flori si una din ele era mai palita celelalte...
Si in plus nu vad de ce un judecator are puterea de a tine o persoana langa alta impotriva vointei ei.
Si oricum, majoritate reclamantilor scriu in cerere de divort ca '' relatiile dintre soti au fost grav si iremediabil afectate''. Ce ar mai putea sa zica instanta in cazul asta? K nu e adevarat? Ar fi subiectiva, si rolul ei e sa fie impartiala...
Daca un sot intenteaza actiunea si nu are motive temeinice (abaterea aia grava este definita nu este lasata la voia judecatorului), si celalt sot nu vrea sa divorteze, instanta ii va respinge actiunea. Asa cum e in teorie este si in practica.
@sufletzel nimeni nu tine legat o persoana de cealalta, la divortul prin acordul partilor nu le trebuie motive.
Se presupune ca atunci cand te casatoresti te gandesti bine, si ar trebui sa fie "pe viata" nu dupa un an divortezi, asa mai bine nu te casatoresti.
Ei scriu ca "Relatiile dintre soti au fost efectuate iremediabil" dar trebuie sa dovedeasca acest lucru, adicanu pur si simplu scriu asta si judecatorul gata admite cererea de divort.
Asa este teoria, in practica foarte rar se respinge cererea de divort. Totusi reclamantul este obligat sa dovedeasca motivele invocate, iar daca nu o face i se va respinge cererea.