| adelfinul a întrebat:

Considerati ca o investitie masiva in agricultura incepand chiar cu anul acesta ne-ar putea aduce prosperitatea si bunastarea pe termen lung? Comentati pe scurt.

10 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Doar mereu am fost o tara agrara. Daca am reface irigatiile si am reda Baraganului importanta cuvenita, eu zic ca ar merge. In niciun caz nu vom reusi ceva daca fiecare taran isi va cultiva singur de capul lui pogonul pe care e stapan acum. Asa nu se ajunge nicaieri si va costa totul foarte mult.

| myrazvy a răspuns:

Da va aduce prosperitate si bunastare, pe scurt masura 1. 4. 1 si 1. 2. 1 poate aduce ficaruia mic agricultor sau fermier cate 25000 de euro, trebuie doar sa muncim cea ce Romania il numeste plai mioritic

| costymaximus a răspuns:

Pai asta e problema ca la noi se vrea ca tot ce se investeste sa aduca profit si bunastare imediat, daca se poate chiar azi, iar in agricultura se cere timp, sa se refaca tot ce s-a stricat(furat).

| fly a răspuns:

Eu sunt convinsa ca da! Avem toate resursele necesare! Iar "intoarcerea la natura"cu produse bune, naturale ca pe vremea cand eram copil eu la bunica la tara, este in voga, la mare cautare.In strainatate ar fi innebuniti dupa rosiile noastre bune ca ale lor parca sunt din plastic si nu au nici un gust! Ai gustat vreodata ridichile din export? Apa.La fel morcovii si varza.

| adelfinul explică:

Ai dreptate, April! La acestea ma gandeam si eu cand am formulat intrebarea. Recent, am vazut o stire conform careia s-au investit cateva milioane de Euro pentru amenjarea unei saline, considerata patrimoniu turistic. Sunt de acord ca trebuie investiti bani si in aceste obiective. Dar nu pot sa nu ma intreb: cu acesti bani, oare cate hectare de teren arabil ar fi fost cultivate sau cate hectare de munti golasi ar fi fost reampaduriti? Va multumesc tuturor pentru interesul acordat acestei intrebari si acestui domeniu pe care il reprezinta agricultura. Un domeniu de care depinde, in mare masura, siguranta populatiei. Pana la urma, "painea cea de toate zilele" trebuie si este necesar sa o avem de aici, din tara noastra. O tara, asa de bogata!

| adelfinul explică:

Dof21 sunt de acord cu tine. Eu cunosc ca inca mai exista facultate de agronomie, unde se duc tinerii care au absolvit? Ceva trebuie cat mai degraba facut, nu spun ca statul sa se apuce acum de cultivat, dar niste legi care sa stimuleze, sa reinvie acest sector atat de important si de care s-ar lega in lant alte ramuri (zootehnie, industria alimentara, industria producatoare de utilaje agricole, etc). Pentru ca daca nu poti sa exporti nu stiu ce tehnologie pentru ca ti-au luat-o altii inainte, de hrana tot este si va fi nevoie pe planeta asta, cat o exista omenirea. Insa probabil ca si mentalitatea noastra cu privire la zgarcenia asta, sa tii tu in mana cei 10 sau 20 de ari pe care-i ai, chiar daca nu ai posibilitate s-ai muncesti.

| dof21 a răspuns:

Mai este inca o cauza. 70% (am scos din minte cifra asta dar tind sa cred ca asa este) din populatie, daca merge la un supermarchet si mere din Franta si mere din Romania le cumpara pe cele din Franta (si sa nu aveti impresia ca sunt alea mai sanatoase, dimpotriva). In ceea ce consta laptele, branzeturile etc la fel, lumea este obisnuita sa cumpere ce este strain. Si de ce? In Romania nu este destul sa ii dai taranului bani de un tractor si motorina. Trebuie sa ii dai un plan bine pus la punct. Cand sa are, cand sa insamanteze, cand sa stropeasca copacii, via etc. Daca prin investitie intelegi a investi si in oameni (stiinta agronoma) da, atunci avem mari sanse. Sper sa nu crezi ca am comentat pe lung, as putea scrie pagini intregi despre asta.

| psihox a răspuns:

Ia o furculita in mana dreapta si scormoneste tot pamantul sa intre apa, sa ai o agricultura buna. Atasati multe ustensile ascutite la tractor si lucrati in timpul ploii. Poate ar mai scadea si preturile la alimente.

| primaru a răspuns:

Da deoarece am putea intretine toata populatia tari si poate putem si exporta dar sa nu incepem sa ne mintim ca pe timpul comunismului cu productii enorme pe foi si in realitate sa fie catastrofal.Trebuie sa ajute si statul nu sa ne ceara o gramada de acte si dupa aceia sa ne refuze dosarele ca asa nu facem nimic.

| MaRi_6563 a răspuns:

Pe vremuri tara traia numai din agricultura si se cultivau suprafete mult mai mici decat astazi ...agricultura ne poate scoate din criza