Corect.Nu au valoare.
E ca si cum as vinde eu o cutie de chibrite si se vinde, revinde la 1000 euro can ea valoreaza 20 eurocenti
Daca mi-ai darui 1 milion de euro nu as cumpara nici o moneda crypto.
Doamne Ajuta!
Sper sa ramanem la banii fizici si sa nu mai existe alte porcarii de genul.
Criptomonedele sunt ca si valorile pe bursa sau la licitatii.
Aprecierile, parerile cumparatorilor le ridica sau le coboara valoarea.
Exemplu pot fi "picturile" lui Picasso. Cand le-a pictat, abia cumpara ceva de mancare din ce a vandut. Acum, dupa moartea lui, picturile lui valoreaza milioane de dolari. Dar, daca un alt pictor ar fi semnat acele picturi, atunci valoarea lor ar fi aproape nula. La fel s-ar intampla si cu picturile lui in caz de un cataclism, cand doar valoarea reala (materiala) ar conta.
Cu criptomonedele poti face doar cerere si oferta. In rest nimic. Actiunile la o companie tot iti mai platesc dividende. Sunt acoperite prin activitatea economica a companiei respective. Sigur, compania nu-ti garanteaza ca va fi rentabila peste cinci ani sau ca nu vine o revolutie si o nationalizeaza, dar macar sunt acoperite in ceva.
Criptomonedele nu au nicio acoperire. Iar costurile curentului consumat pentru minat nu constituie nicio garantie ca acele criptomonede vor valora macar cat a costat minatul lor. Alea sunt costuri irecuperabile.
Daca eu cumpar cu 100 Euro criptomonede al caror minat a costat 10000 Euro, nu e nimic neobisnuit in asta.