| BUBULINA a întrebat:

Credeti ca daca aveam un alt presedinte si alt priministru se mai taia din pensiile si salariile bugetariilor?

11 răspunsuri:
| blonda1414 a răspuns:

Depinde daca aveam un presedinte l fel ca basescu da se taia dar daca aveam un presedinte pus p munk nu se taia probabil se si marea cred

| AlliCe a răspuns:

Sigur ca nu se mai taiau, dar doar daca acel presedinte/priministru era un om capabil. Cu totii asteptam sa vina la putere un om care stie sa manevreze si sa conduca tara in cel mai bun mod insa nu cred ca mai exista asa ceva.
Eu, personal, planuiesc ca atunci cand imi voi obtine singura salariul, sa plec din tara asta de tot rasul - sa nu spun altfel -.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Orcine ar fi in parlament se vor taia pentru ca asa au facut toate tarile si nu le taie ca el asa vrea le-a impus cei de la FMI
asa ca nu avem decat sa ne resignam si sa strangem din dintii


pusi kiss

bye

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se poate da un raspuns precis, la acest tip de intrebari "ce ar fi fost daca", ci se pot face doar speculatii.
Parerea mea este ca s-ar fi taiat, dar in mai mica masura, poate cca 5-10%, s-a facut asa si in alte tari. Din cauza greselilor actualei guvernari si a celor precedente am ajuns in aceasta situatie. Puteam fi intr-o situatie mai buna, cu un deficit bugetar mai mic, daca nu se cheltuiau banii aiurea, pentru satisfacerea clientelei politice. Dar, s-auzim si de bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Credeti? Nu credeti? Lasati supozitiile: sa avansam!

A inceput o Revolutie a constiintelor noastre.
Avem nevoie de competente, pasiune, in ce facem.
Trebuie sa spunem NU trecutului si prejudecatilor!
Eu militez pentru schimbarea cetatenilor tarii, dar TU?

| Jeremy1 a răspuns:

@...mada: In primul rand, FMI-ul nici nu a sfatuit Guvernul sa taie din pensii si salarii, ci sa mareasca impozitele in special oamenilor bogati.
Si in al 2-lea rand, FMI-ul NU poate impune nimic in nicio tara!

regis
| regis a răspuns:

Daca aveam un guvern de tehnocrati, care pe de o parte sa gaseasca solutii iar pe de alta parte sa ofere stabilitate si incredere, cu siguranta nu s-ar fi ajuns in situatia actuala. Ceea ce se intampla la nivel microeconomic se poate extinde si la nivel macro: eu cunosc firme care chiar au profitat de pe urma crizei, identificand noi piete si oportunitati. Dar pentru asta trebuie un management adevarat, nu o sleahta de hoti preocupati doar de impartirea cascavalului.
Cred ca nici acum nu ar fi foarte tarziu, daca s-ar taia toate cheltuielile inutile si s-ar opri marile scurgeri de bani de la buget, nu ar fi nevoie de taierile acestea. Dau un singur exemplu - cunosc cazul unei scoli care se construieste din temelie intr-un sat din judetul Arad. Lucrarile continua desi nu de mult se discuta despre inchiderea vechii scoli si mutarea elevilor in scoala din comuna de care apartine acest sat, motivandu-se ca nu sunt bani pentru mentinerea ei in activitate. LA fel cum de altfel se intampla cu programul cu casele pentru specialisti, cu salile de sport din sate depopulate si cu multe alte investitii care nu se justifica in astfel de momente.
Dar de la un guvern politic, fie el format din PSD-isti, PNL-isti, UDMR-isti sau PDL-isti nu poti sa te astepti la nimic extraordinar. Daca atunci cand economia duduie mai poti face greseli, cand esti pe marginea prapastiei nu poti lasa lucrurile sa evolueze natural, trebuie sa intervii cu masuri anticriza, cu politici de stimulare pe termen mediu si lung, cu strategii economice bine gandite. Nu ai cum sa faci asta cu o adunatura de hoti care nu fac diferenta (de fapt nu vor sa o faca) intre o masura anticriza si o consecinta a incapacitatii de gestionare a crizei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intrebare ipotetica, raspunsuri... Da, cred ca s-ar fi luat masuri de reducere a cheltuielilor ca cele de acum, din pacate.
Ceea ce se petrece acum nu este consecinta gesturilor politice si economice - nu neaparat interne! - dintr-un an, ci din minim zece ani (in urma).

| luana1 a răspuns:

Sunt liberala si n-am votat niciodata cu alt partid decat cu PNL-ul.Am luat multe injuraturi de la apropiati atunci cand au venit PDL-istii la putere, dar le-am spus asa:bucurati-va, dar tineti cont ca PDL-ul e format din tradatorii si lichelele altor partide, nu au nici un scop din pdv politic, economic sau social, iar la final bucuria vi se va transforma in plans.Si asa afost.Ma suna cate unul si-mi spune ca a invatat ce inseamna sa nu gandesti atunci cand mergi la vot.Acum, multi spun ca Tariceanu avea minte de economist si ca i-a stat in coasta lui Basescu si intr-un fel i-a limitat acestuia apucaturile pe care astazi le manifesta din plin. Un guvern dreapta va fi intotdeauna solutia in Romania.(vezi istoria anilor '30)

regis
| regis a răspuns:

@...mada - incearca sa nu postezi dezinformari. Daca vorbesti despre faptul ca toate tarile au facut la fel, te rog sa imi dai trei exemple, insotite bineinteles de procentul cu care s-au facut reducerile.
Cei de la FMI nu impun nimic. Ei au stabilit o tinta a deficitului bugetar pe care o pot finanta, ba chiar si pe asta s-au declarat dispusi sa o negocieze. Modalitatea de atingere a acestei tinte a ramas la latitudinea partii romane, care a adoptat aceasta solutie chiar impotriva recomandarilor FMI.
@Dmonik - poate o mica parte din ce ni se intampla o datoram si masurilor din ultimii zece ani. Totusi cel mai mare impact in economie l-au avut si il au masurile luate (sau neluate) din a doua jumatate a anului 2008 pana astazi. Practic nu a existat si nu exista o strategie anticriza si acest lucru nu poate fi aruncat in carca celor care au guvernat inainte de aparitia ei. Reducerile de cheltuieli nu sunt masuri anticriza si nu sunt catalogate astfel in niciun manual de economie, ele sunt o consecinta a neluarii niciunei masuri reale.
@luana1 - nu stiu daca Tariceanu e chiar atat de bun cum pare astazi. Personal, in timpul cat a fost prim ministru am apreciat ca este cel mai bun de dupa revolutie (neluand in considerare guvernele "interimare", de genul celui condus de Isarescu), dar e una sa guvernezi cand economia merge singura si altceva in perioada de criza. Singura certitudine este ca guvernul actual nu vrea, nu stie si nu poate gestiona aceasta criza. Si nu va putea atata timp cat vor fi ministri Udrea, Blaga, Videanu, Berceanu, toti avand un numitor comun: s-au imbogatit facand afaceri cu statul.

| Marcian a răspuns:

Daca da macar nu o sa taie asa de mult.Mama este invatatoare iar tata este asistent social, amandoi sunt bugetari.Va dati seama ca in viata familiei mele vor fi niste schimbari majore dar sunt de parere ca Romania este obligata sa ia aceste masuri, altfel o sa murim de foame.Important este ce o sa faca ei cu banii.Eu cred ca cei din PD-L o sa-i cheltuiasca fara rost, alt partid ca si PSD sau PNL nu ar face asta.Si mai important este de ce nu au luat nici o masura anticriza.Aceasta este marea hiba, noi nu am luat masuri anticriza iar de vina sunt cei din PD-L.
Isarescu presedinte! Isarescu prim-ministru!