In teorie nu cred ca ar trebui, dar practica este destul de departe de teorie si practica ar trebui schimbata.
Democrația a fost creata de greci.
Democrația din secolul 21 e un mare rahat bazată pe consum până când nu va mai rămâne nimic din om.
In Romania nu e democrație ci e un mare haos amestecat cu bătaie de joc și mult rahat.
Pe timp de democrație bătaia de joc este la ordinea zilei peste tot.
Pe timp de democrație nu te apără nimeni și nu te ajută nimeni dacă nu scoți banul.
Statul democratic nu oferă nimic gratis ci totul e contra cost.
Democrația are avantaje și dezavantaje.
Oarecum. Ideea este că democrația se bazează pe opinia maselor iar opinia maselor nu este mereu cea mai bună variantă pentru a rezolva o problemă, uneori din contră. Politicienii știu asta așa că prin propagandă și dezinformare încearcă să modeleze opinia majorității pentru a ieși ei în avantaj.
Din păcate, nicio formă de guvernare nu e perfectă deoarece puterea corupe: oamenii cu putere vor vrea mai multă putere (iar dacă îi dăm cuiva puteri depline nu avem nicio garanție că el își va respecta promisiunile și nu va duce țara în faliment) iar cei cu mai puțină putere vor complota contra celor care au mai multă. În teorie, toate guvernele sunt perfecte dar teoria e greu de aplicat din cauza naturii oamenilor.
Adevărat, niciun sistem politic nu este perfect, dar putem sa facem democrație un sistem mai bun prin următoarele reforme:
1. Votul trebuie sa fie obligatoriu. Dacă nu te prezinți la vot, o sa trebuiască sa plătești o taxa.
2. Va trebui sa dai un examen pentru a putea sa votezi. În examen vor fi întrebări legate de economie, istorie, politica și legislație.
3. Doar oamenii care au studii superioare ar avea voie sa dețină funcții politice. De exemplu, dacă vrei sa conduci statul, trebuie sa ai o absolvite facultățile de drept și economie.
4. De asemenea, policianul respectiv trebuie sa dea un examen pentru a avea voie sa candideze pentru o funcție.
5. Politicienii trebuie controlați, ca nu cumva sa aibă probleme mentale. Dacă au, nu pot sa dețină funcții politice.
6. Sa fie doua tururi de scrutin la alegerile locale.
7. Sa fie votul online.
1. Nu sunt de acord cu votul obligatoriu. Unii oameni sunt pur și simplu indiferenți politic, nu vor să se implice, nu-i putem obliga să se implice într-o dezbatere care nu-i interesează. O consider o privare de libertate.
2. De acord cu asta. Dar cum să dăm examenul dacă mare parte din populația României este complet pe lângă la aceste subiecte? E ca și cum ar veni la tine un profesor universitar să îți dea test din fizică nucleară când tu știi doar fizica din gimnaziu. Istoria e predată bine dacă ai un profesor excelent (cum am avut eu norocul să am), un profesor nepregătit ar transforma știința înțelegerii trecutului și, implicit, a prezentului într-o înșiruire de evenimente fără sens. La politică și legislație mulți sunt pe lângă (mulți oameni habar n-au că rolul președintelui este de a promulga legi și dau vina pe el pentru deciziile proaste ale Parlamentului, de exemplu) așa că ce să ceri? Dacă s-ar introduce politica și legislația ca materii în liceu, ar fi altceva.
3. Sunt de acord să fie nevoie doar de studii superioare în general, nu doar facultățile de drept și economie. Cred că orice om cu studii superioare are facultățile mentale de a conduce.
4. De acord. Examenul să se dea din ce a studiat respectivul la facultate, zic eu.
5. Complet de-acord.
6. Așa este!
7. Înțeleg de ce ai ales voturile on-line. Crezi că asta ar împiedica frauda, căci algoritmii sunt imparțiali. Dar ce zici de un posibil atac cibernetic? În 2008, site-ul guvernului estonian a căzut ca urmare a unui atac informatic; ce-ar împiedica asta să se repete?