| DonaldTrump a întrebat:

Credeti ca dupa tot razboiul asta Assad si prietenul lui Putin vor iesi invingatori sau rebelii sirieni (Cu Unchiul Sam desigur) vor reusi sa isi atinga scopul?
Ce parere aveti despre independenta kurzilor?
Era mai bine ca americanii sa nu invadeze Irakul in 2003?

3 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Rebelii aia moderati pe care ii sustin SUA sunt mai degraba o fictiune. Asad e ajutat de rusi si iranieni, asa ca in cativa ani o sa controleze tot teritoriul Siriei. Nu sunt din principiu contra lor, dar cred ca merita occidentalii sa inghita broasca asta.

| TortQuemado a răspuns:

Cred că SUA și Vestul luptă aici de partea greșită. Assad e un dictator nemilos, dar „rebelii" ăștia sunt constituiți din sute de facțiuni, multe dintre ele aripi de grupări teroriste. Sunt niște fanatici religioși care, dacă îl dărâmă pe Assad, vor ajunge să se mănânce între ei, creând mai multă dezordine în zonă (da, mereu se poate mai rău). Ori, mai rău, cei mai extremiști și mai musculoși dintre ei își vor uni forțele să scape de cei mai moderați, apoi se vor înființa la putere, Siria transformându-se în stat Islamist. Să nu uităm și de ISIS, care ar trebui anihilat cât mai curând. Rebelii ăia așa zis moderați - or exista și d-ăștia - sunt o minoritate în toată gălăgia de islamiști jihadiști care luptă împotriva lui Assad.

Așadar, cred că SUA și-a ales prost pe cine să susțină. În starea în care este acum Orientul Mijlociu, cu viziunile islamiste în expensiune, ultimul lucru care ar trebui făcut este să dea putere fanaticilor în lupta cu un lider secular - dictator cum e el. Assad e răul mai mic dintre cele două tabere.

Partea proastă e că Rusia îl susține pe Assad. SUA se vede acum forțată numai din inerția jocurilor de putere să continue să-i sponsorizeze pe rebeli, ca antipod pentru Rusia.

Ca răspuns pentru a 3-a întrebare, era mai bine dacă SUA nu se retrăgea atât de devreme din Irak, în 2011, lăsând acolo un vid de putere care acum, la 4 ani distanță, uite unde a dus. Asta e doar una dintre tonele de decizii proaste ale lui Obama.

| Leocerba a răspuns (pentru TortQuemado):

Intre timp, ai reusit sa distrugi o data pentru totdeauna mitul Brătienilor? Ziceai candva de interesul pentru un subiect Brătianu, azi am dat peste un veritabil distrugator de mituri bratiene si mi-am adus aminte. Ei?