| Theo94 a întrebat:

Credeti ca expansionismul Federatiei Ruse este periculos pentru Romania?

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred aceasta, avand in vedere ca suntem in UE si NATO.

| Theo94 explică (pentru Ioandelasal):

Cine si-ar sacrifica trupele pentru Romania?

| Wehrmacht a răspuns (pentru Theo94):

Au facut ce au facut cu Crimeea, daca urmeaza si alte tari nu or sa si le sacrifice pentru acele tari ci din teama si instinct de aparare.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Theo94):

Toti cei din NATO, altfel alianta nu face cat o ceapa degerata.

| sublime89 a răspuns:

Este periculos pentru intreaga lume, nu doar pentru Romania. Daca n-ar fi periculos, atunci nu cred ca UE si NATO ar mai fi avut reactiile pe care le-am vazut.

| LegionarulRoman a răspuns:

Rusii se simt evident incoltiti de americani care isi plaseaza armatele tot mai aproape de Rusia(se stie ca scutul asta anti-racheta e clar indreptat impotriva Rusiei). Rusii au avut reactii normale,mai ales ca aceste zone sunt relevante pentru poporul rus,dpdv istoric.


Parca recent a fost stirea in care niste politicieni erau surprinsi spunand ca " in Maidan nu au tras fortele de ordine,ci cel mai probabil chiar acesti "rebeli", conform si declaratiilor unei doctorite care a tratat si jandarmi si protestatari, rezultand ca cel care a tras cu luneta in jandarm a tras si in protestar". Ceva de genul "revolutiei" din 89' cu lunetistii de pe cladiri. O tactica specifica americanilor cu care au rasturnat guverne in toata lumea. Sa vedem o lista, care demonstreaza "respectarea drepturilor omului" de catre americani :


"e masura ce situatia din Ucraina continua sa se agraveze, va punem la dispozitie un mic ghid istoric, de la A (Argentina) la Z (Zair). Statele Unite sprijina partidul ucrainean de extrema dreapta Svoboda si pe neo-nazistii a caror revolta armata a pus baza loviturii de stat sprijinita de Occident. Evenimentele din Ucraina ne ofera inca o intrezarire prin oglinda razboaielor propagandistice americane impotriva fascismului, drogurilor si a terorismului. Urata realitate din spatele oglinzii este aceea ca guvernul american are un istoric lung si neintrerupt de conlucrare cu fascisti, dictatori, lorzi ai drogurilor si sponsori statali ai terorismului in fiecare regiune a lumii, in cautarea sa evaziva, dar neobosita de obtinere a unei puteri globale nedisputabile.

In spatele zidului impunitatii si al protectiei din partea Departamentului de Stat si al CIA, clientii si marionetele americanilor au savarsit cele mai rele crime cunoscute umanitatii, de la ucidere si tortura, pana la lovituri de stat si genocid. Dara de sange din urma acestui carnagiu si haos duce direct catre treptele Capitoliului si a ale Casei Albe. Dupa cum observa istoricul Gabriel Kolko in 1988, "notiunea de marioneta cinstita este o contradictie pe care Washingtonul a esuat in a o rezolva oriunde in lume incepand cu 1945″. Va prezentam un scurt ghid de la A la Z al istoriei acestui esec.
1. Afganistan

In anii ’80, Statele Unite au conlucrat cu Pakistan si Arabia Saudita pentru a rasturna guvernul socialist din Afganistan. Au finantat, antrenat si inarmat fortele conduse de catre liderii tribali conservatori, a caror putere era amenintata de catre progresele tarii in domeniul educatiei, al drepturilor femeilor si al reformelor agrare. Dupa ce Mihail Gorbaciov a retras fortele sovietice in 1989, acesti lideri sustinuti de SUA au sfasiat tara si au crescut productia de opiu pana la un nivel fara precedent, de 2000 pana la 3400 de tone pe an. Guvernul taliban a redus productia de opiu cu 95% in doi ani intre 1999 si 2001, insa invazia SUA din 2001 au readus vechii lideri la putere. Afganistan se afla acum pe locul 175 din 177 de tari in topul coruptiei, pe locul 175 din 186 in topul dezvoltarii umane si, din 2004, a produs un nivel fara precedent de 5400 de tone de opiu pe an. Fratele presedintelui Karzai, Ahmed Wali Karzai, era bine cunoscut drept un lord al drogurilor sprijinit de CIA. Dupa o ofensiva majora a fortelor americane in provincia Kandahar in 2011, colonelul Abdul Razziq a fost desemnat seful politiei provinciale, sporind contrabanda cu heroina care deja ii aducea un profit anual de 60 de milioane de dolari, intr-una dintre cele mai sarace tari din lume.
2. Albania

Intre 1949 si 1953, SUA si Marea Britanie au conlucrat la rasturnarea guvernului Albaniei, cea mai mica si vulnerabila tara comunista din estul Europei. Albanezi aflati in exil au fost recrutati si antrenati pentru a se intoarce in tara si a starni dezacorduri, planuind o revolta armata. Multi dintre cei implicati in plan erau fosti colaboratori ai ocupatiilor italiana si germana din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Printre ei se regasea fostul Ministru de Interne Xhafer Deva, care supraveghease deportarea "evreilor, comunistilor, partizanilor si a personajelor dubioase" (conform descrierii dintr-un document nazist) catre Auschwitz. Documente americane declasificate au aratat ca Deva era unul dintre cei 743 de criminali de razboi fascisti recrutati de catre SUA dupa razboi.
3. Argentina

Documentele americane declasificate in 2003 detaliaza conversatiile dintre Secretarul de Stat de sub Henry Kissinger si Ministrul de Externe argentinian, Amiralul Guzzetti, in octombrie 1976, la scurt timp dupa ce junta militara preluase puterea in Argentina. Kissinger aproba in mod explicit "razboiul murdar" al juntei, in urma caruia au murit aproape 30.000 de persoane, majoritatea tineri, iar 400 de copii au fost furati si parintii lor ucisi. Kissinger ii transmitea lui Guzzetti: "Vezi, atitudinea noastra principala este aceea ca ne-am dori sa reusiti… cu cat mai repede, cu atat mai bine." Ambasadorul SUA in Buenos Aires a raportat ulterior ca Guzzetti "s-a intors intr-o stare de jubilare, convins ca nu exista nicio problema cu guvernul SUA in privinta acestui aspect". (Daniel Gandolfo, "Presente!")
4. Brazilia

In 1964, generalul Castelo Branco a condus lovitura de stat care a dat nastere la 20 de ani de dictatura militara brutala. Atasatul militar american Vernon Walters, care a devenit ulterior Director Adjunct al CIA si Ambasador ONU, il cunostea bine pe Castelo Branco din Italia celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ca ofiter CIA clandestin, inregistrarile lui Walters din Brazilia nu au fost niciodata declasificate, insa CIA a furnizat tot materialul necesar asigurarii succesului loviturii de stat, inclusiv finantarea protestelor stradale ale gruparilor de muncitori si studenti din opozitie, precum in Ucraina si Venezuela astazi. Nu era nevoie de plasarea in asteptare a unei forte amfibii a Marinei Americane, gata sa aterizeze in Sao Paolo. La fel ca si celelalte victime ale loviturilor de stat sprijinite de SUA in America Latina, presedintele ales Joao Goulart era un mosier bogat, nu un comunist, insa eforturile sale de a ramane neutru in Razboiul Rece erau la fel de inacceptabile pentru Washington cat este si refuzul presedintelui Ianukovici de a preda Ucraina, 50 de ani mai tarziu.
5. Cambogia

Atunci cand Nixon a ordonat bombardarea secreta si ilegala a Cambogiei in 1969, pilotilor americani li s-a ordonat sa-si falsifice jurnalele pentru a-si ascunde crimele. Au ucis cel putin jumatate de milion de cambogieni, lansand mai multe bombe decat asupra Germaniei si Japoniei combinate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe masura ce Khmer Rouge (n.tr. Partidul Comunist cambogian) si-a intarit puterea in 1973, CIA raporta cum "propaganda acestuia a fost cea mai eficienta printre refugiatii supusi bombardamentelor cu avioane B-52″. Dupa ce Khmer Rouge a omorat cel putin 2 milioane dintre propriii cetateni si a fost in sfarsit detronat de catre armata vietnameza in 1979, Grupul de Urgenta Kampuchea organizat in Ambasada Americana din Bangkok a inceput sa-i hraneasca si sa-i inarmeze, numindu-i "gruparea de rezistenta" impotriva noului guvern sprijinit de Vietnam. La presiunea Statelor Unite, Programul Global de Asigurare a Hranei (World Food Program) a furnizat 12 milioane de dolari pentru hranirea a 20.000 dintre cei 40.000 de soldati Khmer Rouge. Pentru cel putin inca un deceniu, Agentia de Spionaj a Ministerului american al Apararii a sprijinit Khmer Rouge cu imagistica prin satelit, in timp ce fortele speciale americane si britanice ii antrenau sa impanzeasca Cambogia de Vest cu milioane de mine de teren, mine care inca ucid sau schilodesc sute de oameni in fiecare an.
6. Chile

Cand Salvador Allende a devenit presedinte in 1970, Nixon a promis ca "va face economie sa urle" in Chile. Statele Unite, cel mai mare partener economic al Chile, a oprit comertul cu acesta pentru a provoca deficit si haos economic. CIA si Departamentul de Stat efectuasera operatiuni sofisticate de propaganda in Chile timp de un deceniu, finantand politicieni, partide, uniuni si grupari studentesti conservatoare, precum si toate formele de mass media, sporindu-si in acelasi timp legaturile cu armata. Dupa preluarea puterii de catre generalul Pinochet, CIA a continuat sa plateasca oficialii si sa conlucreze strans cu DINA, agentia de spionaj a Chile, in timp ce guvernul militar ucidea mii de oameni si inchidea si tortura alte zeci de mii. Intre timp, "Baietii din Chicago" (Chicago Boys), alcatuit din mai mult de 100 de studenti trimisi de catre un program al Departamentului de Stat sa studieze la Universitatea din Chicago, au lansat un program radical de privatizare, deregularizare si implementare a politicilor neoliberale, care au tinut economia urland pe parcursul dictaturii de 16 ani a lui Pinochet.
7. China

Pana la sfarsitul anului 1945, 100.000 de trupe americane luptau alaturi de fortele chineze (si japoneze) in zonele detinute de comunisti in nordul Chinei. Chiang Kai-Shek si Kuomintang (n.tr. Partidul Muncitoresc Chinez) au fost probabil printre cei mai corupti aliati ai SUA. Un flux constant de consilieri americani din China avertizau ca ajutoarele SUA era deturnate de catre Chiang si apropiatii acestuia, o parte fiind chiar vandute japonezilor, insa angajamentul american fata de Chiang s-a mentinut de-a lungul razboiului, pana la invingerea acestuia de catre comunisti si domnia sa in Taiwan. Politica "pe marginea prapastiei" in numele lui Chiang a Secretarului de Stat Dulles, a condus de doua ori SUA pana la limita razboiului nuclear cu China, in 1955 si 1958, pentru Matsu si Qemoy, doua insule de mici dimensiuni de pe coasta Chinei.
8. Columbia

Cand fortele speciale americane si Brigada Anti-Drog (Drug Enforcement Administration, DEA) au ajutat fortele columbiene sa-l gaseasca si sa-l ucida pe lordul drogurilor Pablo Escobar, acestea au lucrat cu o grupare vigilante numita Los Pepes. In 1997, Diego-Murillo-Bejarano si alti lideri ai Los Pepes au fondat AUC (Fortele Unite de Auto-Aparare din Columbia, United Self-Defense Forces of Colombia), care a fost responsabil pentru 75% dintre decesele civile violente din Columbia din urmatorii 10 ani.
9. Cuba

Statele Unite au sprijinit dictatura lui Batista in timp ce acesta a creat conditiile represive care au condus catre Revolutia Cubaneza, ucigand 20.000 dintre propriii cetateni. Fostul ambasador Earl Smith a marturisit in fata Congresului ca "SUA erau atat de influente in Cuba, incat ambasadorul american era al doilea om in stat, uneori chiar mai important decat presedintele". Dupa revolutie, CIA a lansat o lunga campanie de terorism impotriva Cubei, antrenand cubanezii exilati in Florida, America Centrala si Republica Dominicana in vederea comiterii de asasinate si sabotaj. Operatiunile impotriva Cubei sprijinite de CIA au inclus incercarea de invazie in Golful Porcilor, in care 100 de exilati cubanezi si 4 americani au fost ucisi; cateva incercari de asasinare ale lui Fidel Castro si asasinarea cu succes a altor oficiali; cateva bombardamente in 1960 (trei americani au fost ucisi, iar 2 capturati) si atentate teroriste cu bomba impotriva turistilor, cele mai recente avand loc in 1997; bombardarea aparenta a unei nave franceze in portul Havana (cel putin 75 de morti); un atac cu virusul gripei porcine, care a ucis jumatate de milion de porci; atentatul terorist cu bomba impotriva unui avion de pasageri cubanez (78 de morti) planuit de Luis Posada Carriles si Orlando Bosch, care se afla in libertate in SUA, in ciuda pretinsului razboi american impotriva terorismului. Bosch a fost gratiat de catre primul presedinte Bush.
10. El Salvador

Razboiul civil care a maturat El Salvador in anii ’80 a fost o revolta populara impotriva unui guvern care conducea cu cea mai mare brutalitate. Cel putin 70.000 de oameni fusesera ucisi si alte mii erau disparuti. Comisia Adevarului a Natiunilor Unite (UNTC), intemeiata dupa razboi, a descoperit ca 95% dintre victime fusesera ucise de catre fortele guvernamentale si echipele de exterminare, si doar 5% de catre gherilele FLMN (n.tr. Frontul de Liberare Nationala din El Salvador). Fortele guvernamentale responsabile pentru macel fusesera aproape in intregime alcatuite, antrenate, inarmate si supervizate de catre CIA, fortele speciale americane si Scoala Americilor (institutie americana). UNTC a mai descoperit ca unitatile vinovate de cele mai rele atrocitati, precum Batalionul Atlacatl, responsabil pentru faimosul masacru de la El Mozote, erau exact cele supervizate mai indeaproape de catre consilierii americani. Rolul americanilor in aceasta campanie de terorism statal este acum laudat de catre ofiterii militari americani seniori drept modelul de "contra-insurgenta" de urmat in Columbia si in alte parti, pe masura ce "razboiul impotriva terorismului" isi intinde violenta si haosul in intreaga lume.
11. Franta

La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in Franta, Italia, Grecia, Indochina, Indonezia, Coreea si Filipine, fortele Aliate au descoperit ca rezistenta comunista acaparasera controlul asupra unor regiuni vaste sau chiar a intregii tari, pe masura ce fortele germane si japoneze se retrageau sau capitulasera. In Marsilia, sindicatul comunist CGT controla docurile, critice pentru comertul cu Statele Unite si pentru desfasurarea planului Marshall. OSS (Biroul Serviciilor Strategice) conlucrase in timpul razboiului cu mafia americano-siciliana si cu gangsterii corsicani. Dupa ce OSS a fost alipit CIA la sfarsitul razboiului, acestia si-au folosit contactele pentru a readuce gangsterii corsicani la putere in Marsilia, pentru a inlatura grevele si a distruge controlul CGT asupra docurilor. I-au protejat pe corsicani in timp ce acestia si-au infiintat laboratoarele de heroina si au inceput transportul heroinei catre New York, unde mafia americano-siciliana a inflorit sub protectia CIA. In mod ironic, intreruperea aprovizionarii din timpul razboiului si al Revolutiei Chineze scazuse numarul de dependenti de heroina din Statele Unite pana la 20.000 in 1945, iar dependenta de heroina ar fi putut fi eliminata, insa celebra Conexiune Franceza a CIA a adus in schimb un nou val de dependenta, crima organizata si violenta legata de consumul de droguri in New York si alte orase americane.
12. Ghana

Se pare ca nu exista lideri nationali de incredere in Africa zilelor noastre. Si s-ar putea sa fie vina Americii. In anii ’50 si ’60, exista o vedeta in plina ascensiune in Ghana: Kwame Nkrumah. Acesta a fost prim-ministru sub stapanirea britanica intre 1952-1960, cand Ghana si-a capatat independenta si el a devenit presedinte. Era socialist, pan-african si anti-imperialist si, in 1965, a scris o carte intitulata "Neo-colonialismul: Ultima etapa a imperialismului". Nkrumah a fost dat jos printr-o lovitura de stat a CIA in 1966. CIA si-a negat implicarea la momentul respectiv, insa presa britanica a raportat ulterior ca 40 de ofiteri CIA operasera in afara Ambasadei SUA, "distribuind generozitate printre adversarii secreti ai presedintelui Nkrumah", iar munca lor "a fost recompensata din plin". Fostul ofiter CIA John Stockwell a dezvaluit mai multe despre rolul decisiv al CIA in lovitura de stat, in cartea sa "In cautare de dusmani".
13. Grecia

Cand fortele britanice au aterizat in Grecia in octombrie 1944, au gasit o tara sub controlul efectiv al ELAS-EAM, gruparea partizana de stanga formata de Partidul Comunist Grec in 1941, dupa invazia italiano-germana. ELAS-EAM a salutat venirea fortelor britanice, insa englezii au refuzat orice cooperare cu ei si au instalat un guvern alcatuit din regalisti si colaboratori nazisti. Atunci cand ELAS-EAM a organizat un protest masiv in Atena, politia a deschis focul si a ucis 28 de oameni. Britanicii au recrutat membri ai Batalioanelor de Securitate antrenate de nazisti pentru a-i prinde si aresta pe membrii ELAS, care alcatuisera inca o data miscarea de rezistenta. In 1947, in timpul razboiului civil, britanicii falimentari au cerut SUA sa le ia locul in Grecia ocupata. Rolul americanilor in sprijinirea unui guvern fascist incompetent in Grecia a fost consacrat in "Doctrina Truman", vazuta de multi istorici ca inceput al Razboiului Rece. Luptatorii ELAS-EAM au capitulat in 1949, dupa ce Iugoslavia si-a retras sprijinul, iar 100.000 dintre acestia au fost executati, exilati sau inchisi. Prim-ministrul liberal Georgios Papandreou a fost eliminat de la putere printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA in 1967, conducand la inca 7 ani de guvernare militara. Fiul sau Andreas a fost ales ca prim presedinte "socialist" in 1981, insa multi dintre membrii ELAS-EAM inchisi in anii ’40 nu au mai fost niciodata eliberati si au murit in inchisoare.
14. Guatemala

Dupa prima operatiune de rasturnare a unui guvern strain in Iran in 1953, CIA a lansat operatiuni mai elaborate de eliminare a guvernului liberal ales al lui Jacobo Arbenz in Guatemala in 1954. CIA a recrutat si antrenat o mica armata de mercenari sub conducerea exilatului Castillo Armas pentru a invada Guatemala, cu 30 de avioane americane nemarcate oferind sprijin aerian. Ambasadorul american Peurifoy a pregatit o lista de guatemalezi ce trebuiau executati, iar Armas a fost instalat presedinte. Domnia terorii ce a urmat a condus la 40 de ani de razboi civil, in care aproape 200.000 au fost ucisi, multi dintre ei indigeni. Apogeul razboiului l-a reprezentat campania de genocid in Ixil sub presedintele Rios Montt, pentru care a fost condamnat la inchisoare pe viata in 2013, pana cand Curtea Suprema a Guatemalei l-a salvat apeland la o tehnicalitate. Un nou proces este programat pentru 2015. Documente CIA declasificate au dezvaluit ca administratia Reagan era perfect la curent cu natura genocidala a operatiunilor militare guatemaleze atunci cand a aprobat un nou ajutor militar in 1981, incluzand vehicule militare, piese de schimb pentru elicoptere si consilieri militari americani. Documentele CIA detaliaza masacrarea si distrugerea a sate intregi, concluzionand: "Credinta bine documentata a armatei ca intreaga populatie indiana Ixil este pro-EGP (Armata de Gherila a Saracilor) a creat o situatie in care ne putem astepta ca armata sa nu faca deosebire intre combatanti si necombatanti".
15. Haiti

La aproape 200 de ani dupa revolta sclavilor care a creat statul Haiti si a invins armatele lui Napoleon, indelung chinuitii cetateni ai Haiti au ales in final un guvern cu adevarat democratic, condus de catre parintele Jean-Bertrand Aristide in 1991. Insa presedintele Aristide a fost rasturnat printr-o lovitura de stat sprijinita de SUA dupa doar 8 luni, iar Agentia de Spionaj a Ministerului american al Apararii (DIA) a recrutat o organizatie paramilitara numita FRAPH pentru a distruge miscarea Lavalas infiintata de Aristide. CIA l-a angajat pe liderul FRAPH, Emmanuel "Toto" Constant si i-a trimis armament din Florida. Cand presedintele Clinton a trimis o forta de ocupatie pentru a-l readuce pe Aristide la putere in 1994, membrii FRAPH retinuti de armata americna au fost eliberati prin ordin de la Washington, iar CIA a pastrat FRAPH ca banda criminala care sa-l submineze pe Aristide si miscarea sa. Dupa ce Aristide a fost reales in 2000, o echipa de 200 de forte speciale americane au antrenat 600 de fosti membri FRAPH si pe altii din Republica Dominicana pentru a pregati o noua lovitura de stat. In 2004, au lansat o campanie de violente pentru a destabiliza Haiti, furnizand astfel pretextul ca fortele americane sa aterizeze in Haiti si sa-l elimine pe Aristide de la putere.
16. Honduras

Lovitura de stat din 2009 din Honduras a condus la represiuni severe si uciderea politicienilor aflati in opozitie, a organizatorilor de sindicate si a jurnalistilor. La momentul loviturii, oficialii americani au negat orice fel de implicare si au folosit tertipuri pentru a continua ajutorul militar. Insa doua dezvaluiri Wikileaks au aratat ca Ambasada SUA a fost principala putere care a administrat urmarile loviturii de stat si care a format guvernul actual, care isi reprima si isi ucide cetatenii.
17. Indonezia

In 1965, generalul Suharto a confiscat puterea de la presedintele Sukarno, sub pretextul combaterii unei lovituri de stat esuate, dezlantuind o orgie de crime in masa care a condus la moartea a cel putin jumatate de milion de oameni. Diplomatii americani au recunoscut mai tarziu furnizarea unei liste de 5000 de membri ai Partidului Comunist ce trebuiau ucisi. Ofiterul politic Robert Martens a declarat: "A fost intr-adevar un mare ajutor dat armatei. Au ucis probabil foarte multi oameni, si probabil ca am mainile patate cu foarte mult sange, dar nu e asa rau. Vine un timp cand trebuie sa lovesti puternic, intr-un moment decisiv."
18. Iran

Iranul reprezinta probabil cel mai instructiv caz al unei lovituri de stat a CIA care a cauzat probleme nesfarsite pe termen lung Statelor Unite. In 1953, CIA si MI6-le britanic au inlaturat guvernul popular, ales democratic, al lui Mohammed Mossadegh. Iran isi nationalizase industria petroliera printr-un vot unanim in parlament, punand capat monopolului BP (British Petroleum) care platea redevente de doar 16% Iranului. Timp de doi ani, Iran a rezistat blocadei navale britanice si sanctiunilor economice internationale. Dupa preluarea puterii de catre Eisenhower in 1953, CIA a acceptat cererea englezilor de a interveni. Dupa o prima incercare esuata de lovitura de stat in urma carei Sahul si familia sa au fugit in Italia, CIA a platit milioane de dolari pentru mituirea ofiterilor militari si plata gangsterilor cu scopul dezlantuirii de violente pe strazile Teheranului. Mossadegh a fost intr-un final eliminat, iar Sahul a revenit la domnia sa de marioneta brutala a occidentalilor, pana la Revolutia Iraniana din 1979.
19. Israel

La fel cum SUA isi foloseste puterea economica si militara, sistemul sofisticat de propaganda si pozitia de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru a viola cu impunitate legislatia internationala, asa se foloseste de aceleasi instrumente si pentru a-si proteja aliatul Israel de tragerea la raspundere pentru crimele internationale. Incepand cu 1966, SUA si-a folosit dreptul de veto de 83 de ori, mai mult decat ceilalti 4 membri permanenti impreuna, iar 42 dintre aceste veto-uri au fost cu privire la rezolutii legate de Israel si/sau Palestina. Saptamana trecuta, Amnesty International a publicat un raport in care afirma ca "fortele israeliene au afisat in ultimii trei ani o indiferenta nesimtita fata de viata umana, ucigand zeci de civili palestinieni, inclusiv copii, pe malul de vest aflat sub ocupatie". Richard Falk, Raportorul Special al ONU pe probleme de Drepturile Omului in Teritoriile Ocupate, a condamnat asaltul impotriva Gaza din 2008 ca pe o "masiva violare a legislatiei internationale", adaugand ca natiunile precum SUA "care au furnizat armele si au sprijinit asediul sunt complice crimelor". Legea Leahy obliga Statele Unite sa opreasca furnizarea de ajutor militar catre fortele care violeaza drepturile omului, insa nu s-a tinut niciodata cont de aceasta in cazul Israelului. Israel continua constructia de asezari in teritoriile ocupate, violand astfel a patra Conventie de la Geneva, ingreunand astfel conformarea cu rezolutiile Consiliului de Securitate care ii cer sa se retraga din teritoriul ocupat. Insa Israel ramane dincolo de litera legii, protejat de tragerea la raspundere de catre puternicul sau patron, Statele Unite.
20. Irak

In 1958, dupa rasturnarea monarhiei sprijinite de britanici de catre generalul Abdul Qasim, CIA l-a angajat pe tanarul irakian Saddam Hussein, in varsta de 22 de ani, pentru a-l asasina pe noul presedinte. Hussein si gasca sa au dat-o in bara, iar acesta a fugit in Liban, ranit in picior de catre unul dintre tovarasii sai. CIA i-a inchiriat un apartament in Beirut si apoi l-a mutat in Cairo, unde a fost platit ca agent al spionajului egiptean si era vizitator frecvent al Ambasadei americane. Qasim a fost ucis in lovitura de stat Baathista sprijinita de CIA in 1963 si, la fel ca in Guatemala si Indonezia, CIA a dat noului guvern o lista cu cel putin 4000 de comunisti ce trebuiau ucisi. Insa, odata ajuns la putere, guvernul revolutionar Baathist a refuzat sa fie marioneta Occidentului, nationalizand industria petroliera a Irakului, adoptand o politica externa nationalista si construind cele mai bune sisteme de sanatate si invatamant din lumea araba. In 1979, Saddam Hussein a devenit presedinte, a condus epurarea opozitiei politice si a lansat un razboi dezastruos impotriva Iranului. DIA a oferit imagistica prin satelit pentru tintirea armelor de distrugere in masa pe care Vestul l-a ajutat sa le produca, iar Donald Rumsfeld si alti oficiali americani l-au imbratisat ca pe un aliat de incredere impotriva Iranului. Numai dupa ce Irakul a invadat Kuweitul si Hussein a devenit mai util ca dusman, a inceput propaganda americana sa-l eticheteze drept "un nou Hitler". Dupa ce SUA au invadat Irakul sub false pretexte in 2003, CIA a recrutat 27 de brigazi ale "Politiei Speciale", contopind cele mai brutale dintre fortele de securitate ale lui Hussein cu militia Badr antrenata in Iran, pentru a forma echipe ale mortii ce au ucis ulterior zeci de mii de barbati si baieti majoritar sunniti, atat in Baghdad cat si in alte parti, printr-o domnie a terorii ce continua pana azi.
21. Coreea

Atunci cand fortele americane au ajuns in Coreea in 1945, au fost primite cu bratele deschise de catre oficialii Republicii Populare Coreea (RPC), formati din gruparile de rezistenta care dezarmasera fortele japoneze si incepusera sa stabileasca ordinea in toata Coreea. Generalul Hodge i-a scos cu forta din biroul sau si a pus jumatatea de sud a Coreei sub ocupatie americana. Din contra, fortele rusesti ajunse in Nord au recunoscut RPC, conducand astfel la divizarea pe termen lung a Coreei. SUA l-au trimis pe Syngman Rhee, un exilat coreean conservator, si l-au instalat ca presedinte al Coreei de Sud in 1948. Rhee a devenit un dictator aflat intr-o cruciada anti-comunista, arestand si torturand suspectii de comunism, stingand cu brutalitate revoltele, omorand 100.000 de oameni si jurand sa ocupe Coreea de Nord. A fost responsabil cel putin in parte pentru declansarea Razboiului Coreean si pentru decizia Aliatilor de a invada Coreea de Nord dupa recapturarea Coreei de Sud. Acesta a fost intr-un final fortat sa demisioneze in urma unor proteste studentesti in masa in 1960.
22. Laos

CIA a inceput sa ofere sprijin aerian fortelor franceze in Laos in 1950 si a ramas implicata acolo timp de 25 de ani. CIA a organizat cel putin trei lovituri de stat intre 1958 si 1960 pentru a mentine partidul de stanga Pathet Lao (n.tr. comunist) afara din guvern. A conlucrat cu lorzi ai drogurilor partizani de dreapta precum generalul Phoumi Nosavan, transportand opiu intre Burma, Laos si Vietnam si protejandu-i monopolul asupra comertului cu opiu in Laos. In 1962, CIA a recrutat o armata clandestina de mercenari numarand 30.000 de veteranilor ai razboaielor de gherila din Tailanda, Coreea, Vietnam si Filipine pentru a lupta impotriva Pathet Lao. Pe masura ce tot mai multi soldati americani din Vietnam deveneau dependenti de heroina, compania aeriana a CIA, Air America, transporta opiu intre teritoriul Hmong din Campia Borcanelor si laboratoarele de heroina ale generalului Vang Pao din Long Tieng si Vientiane pentru a fi livrata in Vietnam. Cand CIA a esuat in a invinge Pathet Lao, Statele Unite au bombardat Laos aproape la fel de puternic precum Cambogia, lansand 2 milioane de tone de bombe,
23. Libia

Razboiul NATO impotriva Libiei a rezumat abordarea "camuflata, tacuta, fara mass-media" a presedintelui Obama in privinta razboiului. Campania de bombardament a NATO a fost justificata in mod fraudulos in fata Consiliului de Securitate al ONU drept un efort de protejare a civililor, iar rolul instrumental al fortelor speciale occidentale si din alte parti la sol a fost bine camuflat, chiar si atunci cand fortele speciale qatareze (incluzand mercenari pakistanezi ex-ISI) au dat asaltul final asupra sediului Bab Al-Aiziya in Tripoli. NATO a lansat 7700 de bombardamente, in urma carora au fost ucisi intre 30.000 si 100.000 de oameni, orasele monarhiste au fost facute una cu tarana si epurate etnic, iar tara este in haos in timp ce militiile islamiste antrenate si inarmate in Vest acapareaza teritoriu si sonde de petrol si se lupta intre ele pentru a prelua puterea. La momentul scrierii acestui articol, protestatarii tocmai au patruns in cladirea Congresului din Tripoli pentru a patra sau a cincea oara in ultimele luni, iar doi dintre reprezentantii alesi au fost impuscati si raniti in timp ce fugeau.
24. Mexic

Numarul mortilor din razboiul mexican al drogurilor a depasit recent 100.000. Cel mai violent cartel este Los Zetas. Oficialii americani numesc Zetas "cel mai avansat tehnologic, sofisticat si periculos cartel al drogurilor ce opereaza in Mexic". Cartelul Zetas a fost alcatuit din forte de securitate mexicane antrenate de fortele speciale americane la School of Americas din Fort Benning, Georgia si Fort Bragg, North Carolina.
25. Myanmar

Dupa Revolutia Chineza, generalii Kuomintang s-au mutat in nordul Burmei si au devenit puternici lorzi ai drogurilor, cu protectie din partea armatei tailandeze, finantare din Taiwan si transport aerian si sprijin logistic din partea CIA. Productia de opiu a Burmei a crescut de la 18 tone in 1958 la 600 de tone in 1970. CIA a mentinut aceste forte drept parapet impotriva Chinei comuniste, insa au transformat "triunghiul aurit" in cel mai mare producator de opiu din lume. Cea mai mare a opiumului era transportat cu ajutorul catarilor in Tailanda, unde alti aliati ai CIA il transportau in laboratoarele de heroina din Hong Kong si Malaezia. Comertul a luat o intorsatura in jurul anului 1970, cand generalul Vang Pao a infiintat noi laboratoare in Laos pentru a furniza heroina soldatilor din Vietnam.
26. Nicaragua

Anastasio Somosa a condus Nicaragua ca pe un fief personal timp de 43 de ani, cu sprijin neconditionat din partea SUA, in timp ce Garda lui Nationala comitea fiecare crima imaginabila, de la masacre si tortura, pana la santaj si viol cu impunitate completa. Dupa ce a fost intr-un final eliminat de la putere in urma Revolutiei Sandinista din 1979, CIA a recrutat, antrenat si sprijinit mercenari "contra" pentru a invada Nicaragua si a infaptui acte teroriste pentru a destabiliza tara. In 1986, Curtea Internationala a Justitiei a gasit SUA vinovata de agresiune impotriva Nicaragua pentru desfasurarea mercenarilor si minarea porturilor nicaraguane. Curtea a ordonat Statelor Unite sa isi inceteze agresiunea si sa plateasca reparatii de razboi, dar acestea nu au fost niciodata platite. Raspunsul SUA a fost acela ca va inceta recunoasterea jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie, plasandu-se efectiv mai presus de legea internationala.
27. Pakistan; 28. Arabia Saudita; 29. Turcia

Dupa ce mi-a citit articolul precedent pe Alternet cu privire la esecul razboiului impotriva terorii, fostul expert in terorism al CIA si al Departamentului de Stat, Larry Johnson, mi-a declarat: "Principala problema cu privire la evaluarea amenintarii teroriste este definirea corecta a sponsorizarii statale. Cei mai mari vinovati in ziua de azi sunt, spre deosebire de acum 20 de ani, Pakistan, Arabia Saudita si Turcia. Iran, in ciuda aiurelilor politicienilor de dreapta si a neoconservatorilor, nu este atat de activ in incurajare si/sau facilitarea terorismului." In ultimii 12 ani, ajutorul militar american catre Pakistan a insumat 18, 6 miliarde de dolari. SUA tocmai au negociat cel mai mare contract de vanzare arme din istorie cu Arabia Saudita. Iar Turcia este un vechi membru al NATO. Toti cei trei sponsori statali majori ai terorismului in lume astazi sunt aliati ai SUA.
30. Panama

Oficialii americani responsabili pentru lupta impotriva drogurilor au vrut sa-l aresteze pe Manuel Noriega in 1971, atunci cand acesta era seful spionajului militar panamez. Aveau suficiente dovezi pentru a-l condamna pentru trafic de droguri, insa acesta era si un agent vechi si informator al CIA, deci precum alti agenti CIA traficanti de droguri de la Marsilia pana la Macao, era intangibil. A fost lasat temporar liber in timpul administratiei Carter, insa in restul timpului primea cel putin 100.000 de dolari pe an de la Trezoreria Americana. Cand a devenit conducatorul de facto al statului Panama, Noriega a devenit si mai important pentru CIA, raportand despre intalnirile cu Fidel Castro si Daniel Ortega din Nicaragua si sprijinind razboaiele americane sub acoperire din America Centrala. Noriega a renuntat probabil la traficul de droguri in 1985, cu mult inainte ca SUA sa-l inculpe pentru aceasta in 1988. Punerea sub acuzare a fost pretextul pentru invazia Statelor Unite in Panama in 1989, a carei unic scop a fost acela de a da americanilor mai mult control asupra Panama, cu pretul a 2000 de vieti.
31. Filipine

De cand SUA au lansat asa zisul razboi impotriva terorii in 2001, un grup de lucru alcatuit din 500 de forte speciale a desfasurat operatiuni sub acoperire in sudul Filipinelor. Acum, avand in vedere "pivotul catre Asia" al lui Obama, ajutorul militar american catre Filipine e in crestere, de la 12 milioane de dolari in 2011 la 50 de milioane de dolari anul acesta. Insa activistii drepturilor omului din Filipine raporteaza ca acest ajutor crescut coincide cu inmultirea operatiunilor echipelor de exterminare impotriva civililor. In ultimii trei ani, cel putin 158 de persoane au fost ucise de aceste echipe.
32. Siria

Atunci cand presedintele Obama a aprobat transportul aerian de arme si membri ai militiei din Libia catre baza "Armatei Siriene de Eliberare" din Turcia in avioane NATO nemarcate in 2011, acesta se gandea ca SUA si aliatii sai vor putea replica rasturnarea "cu succes" a guvernului libian. Toti cei implicati intelegeau ca Siria va fi un conflict mai lung si mai sangeros, insa au pariat ca la final rezultatul va fi acelasi, chiar daca 55% dintre sirieni isi aratau in sondaje sprijinul pentru Assad. Dupa cateva luni, liderii occidentali au subminat planul de pace al lui Kofi Annan cu "planul lor B", "Prietenii Siriei". Acesta nu era un plan de pace alternativ, ci un angajament pentru escaladarea conflictelor, oferind sprijin garantat, bani si arme jihadistilor din Siria pentru a se asigura ca vor ignora planul lui Annan si vor continua sa lupte. Acea miscare a pecetluit soarta a milioane de sirieni. De-a lungul ultimilor doi ani, Qatar a cheltuit 3 miliarde de dolari si a transportat aerian cantitati mari de arme, iar Arabia Saudita si-a radicalizat din ce in ce mai mult jihadistii fundamentalisti, acum aliati cu al-Qaeda. Discutiile de la Geneva II au fost un efort cu jumatate de inima de reinviere a planului de pace a lui Annan din 2012, insa insistenta Vestului ca o "tranzitie politica" inseamna demisia imediata a lui Assad pune in lumina faptul ca liderii occidentali inca pretuiesc mai mult schimbarea de regim decat pacea. Parafrazandu-l pe Phyllis Bennis, SUA si aliatii lor sunt inca dispusi sa lupte pana la ultimul sirian.
33. Uruguay

Printre oficialii straini cu care SUA au conlucrat se regasesc multi care au beneficiat in urma cooperarii in crimele americane din intreaga lume. Insa in Uruguay in 1970, atunci cand seful politiei Alejandro Otero a obiectat in privinta antrenarii ofiterilor lui de catre americani in arta torturii, a fost retrogradat. Oficialul american caruia i se plansese era Dan Mitrione, care lucra pentru Biroul Sigurantei Publice, o divizie a Agentiei americane pentru Dezvoltarea Internationala. Sedintele de antrenament ale lui Mitrione includeau torturarea oamenilor strazii pana la moarte prin administrarea de socuri electrice, pentru a le arata studentilor sai cat de departe pot merge.
34. Iugoslavia

Bombardamentul aerian NATO din Iugoslavia in 1999 a reprezentat o agresiune flagranta, violand Articolul 2.4 al Cartei ONU. Cand Ministrul britanic al Afacerilor Externe Robin Cook i-a spus Secretarului de Stat Albright ca Marea Britanie avea "dificultati cu avocatii" in privinta atacului planuit, aceasta i-a raspuns ca Marea Britanie "ar trebui sa-si gaseasca noi avocati", conform secretarului acesteia, James Rubin. Forta delegata a NATO la sol in agresiunea impotriva Iugoslaviei a fost Armata de Eliberare a Kosovo (KLA), condusa de Hashim Thaci. Un raport din 2010 al Consiliului European si o carte a Carlei Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Criminal International pentru Iugoslavia, sprijina vechile alegatii ca la momentul invaziei NATO, Thaci era conducatorul unei organizatii criminale intitulata Gruparea Drenica, ce trimisese in Albania mai mult de 400 de sarbi capturati pentru a fi ucisi si a li se recolta organele spre a fi vandute pentru transplant. Hashim Thaci este acum prim-ministru al protectoratului NATO Kosovo.
35. Zair

Patrice Lumumba, presedintele Miscarii Nationale Congoleze pan-africane, a luat parte la lupta Congo-ului pentru independenta si a devenit primul prim-ministru ales in Congo in 1960. A fost dat jos printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA, condusa de Joseph-Desire Mobutu, Seful Statului Major al Armatei. Mobutu l-a predat pe Lumumba pe mainile separatistilor sustinuti de Belgia si a mercenarilor belgieni care luptau in provincia Katanga, acesta fiind impuscat de un pluton de executie condus de unul dintre mercenari. Mobutu a abolit alegerile si s-a auto-declarat presedinte in 1965, conducand ca dictator timp de 30 de ani. Si-a ucis oponentii politici prin spanzurare in public, pe altii i-a torturat pana la moarte, deturnand in acelasi timp cel putin 5 miliarde de dolari in timp ce Zairul, cum o redenumise el, a ramas una dintre cele mai sarace tari din lume. Insa sprijinul american pentru Mobutu a continuat. Chiar si atunci cand presedintele Carter s-a distantat in mod public, Zair a continuat sa primeasca 50% din tot ajutorul militar american destinat Africii sub-sahariene. Cand Congresul a votat oprirea ajutorului militar, Carter si interesele de afaceri ale SUA au lucrat sa-l restabileasca. Abia in anii ’90 a inceput sprijinul american sa se clatine, pana cand Mobutu a fost detronat de catre Laurent Kabila in 1997 si a murit la scurt timp dupa aceea.

***

Maiorul Joe Blair a fost directorul de instructie al Scolii Americilor (School of the Americas [SOA]) intre 1986 si 1989. Acesta a descris antrenamentul pe care il supraveghea la SOA astfel: "Doctrina predata era aceea ca, daca vrei informatii, folosesti abuzuri fizice, incarcerare, amenintari la adresa rudelor si ucidere. Daca nu poti obtine informatiile de care ai nevoie, daca nu poti face persoana sa taca sau sa se opreasca din ceea ce face, ii asasinezi – si ii asasinezi cu una dintre echipele tale de exterminare."

Raspunsul standard al oficialilor SUA cu privire la expunerea crimelor sistematice descrise mai sus este acela ca astfel de lucruri se poate sa se fi desfasurat la anumite momente in trecut insa ele nu reflecta in niciun fel politica actuala sau pe termen lung a Statelor Unite. Scoala Americilor a fost mutata din zona Canalului Panama inspre Fort Benning, Georgia si inlocuita de Institutul Emisferei de Vest pentru Cooperare in Securitate (Western Hemisphere Institute for Security Cooperation [WHINSEC]) in 2001. Insa Joe Blair are ceva de spus si despre aceasta. Depunand marturie in cadrul unui proces al protestatarilor SOA Watch in 2002, acesta a afirmat: "Nu exista nicio schimbare substantiala in afara numelui. Sunt predate exact aceleasi cursuri pe care le-am predat si eu, folosind aceleasi manuale dar schimband denumirile."

Foarte multa suferinta umana ar putea fi atenuata si foarte multe probleme globale rezolvate daca Statele Unite si-ar lua angajamentul sincer sa respecte drepturile omului si litera legii, contrar celui pe care il aplica doar cinic si oportunistic numai dusmanilor, dar niciodata siesi sau aliatilor sai. "

| LegionarulRoman a răspuns:

Si dupa cum am mai spus si altadata : daca Base' continua sa arunce flegme din spatele lui Barack ( ca na, noi romanii abia ne taram de foame, si suntem tari in razboaie) atunci s-ar putea sa fie... cu tot cu M(UE) si NATO.


Proabil din aceasta criza globala (conform si profetiilor Sfintilor ortodocsi) va fi un razboi nimicitor, in care vor muri de 3-4 ori mai multi oameni ca in Al Doilea Razboi Mondial.

Deci, sa nu ne culcam pe o ureche, caci UE si NATO ar putea fi cele care sa ne puna floarea la mormant.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cât timp nu ne împotrivim lor, nu.

| devilmilan a răspuns:

Nu cred, ei au ce au doar cu acel teritoriu denumit Crimeea, teritoriu ce a fost cedat drept cadou ucrainenilor, iar acum si-l iau inapoi.

| Theo94 explică (pentru devilmilan):

Rusia a avut, are si va avea nu stiu pana cand o politica expansionista, in 2008 a intervenit in Georgia în sprijinul osetilor,
si au spus ca nu mai intervine, la fel au spus si cu Crimeea.
http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_din_Osetia_de_Sud_%282008%29