Nu cred. Dar Ungaria reprezintă un pericol pentru Europa, cel mai bine ar fi să o marginalizăm. Ca să nu mai spunem că, dacă începe războiul, vor cere înapoi Ardealul. Ei asta vor, la asta visează de generații: să reîntregească Ungaria Mare. Tratatul de la Trianon e zi de doliu pentru ei. Maghiarii din Ținutul Secuiesc sunt un pericol pentru integritatea României; cel mai bine ar fi să le dăm un șut în dos înapoi în Ungaria. Predarea în maghiară nu-și are rostul, deoarece dacă minoritatea maghiară nu va fi românizată, va continua să pună paie pe foc în problema Ardealului. Orban e foarte conștient de asta și îi sprijină pe separatiști, aplicând principiul "Divide et impera".
Ungaria nu reprezinta un pericol pentru Europa. In primul rand Orban nu poate sa faca nimic fara sa invoce un referentum, iar la referendum nu are sanse sa castige un vot anti-UE.
Iar maghiarii din Ardeal nu prezinta pericol, iti pot spune asta cei care traiesc printre ei.
Mi-ai amintit acum de o vorbă a lui Stalin: "Nu contează câți votează, contează cine numără voturile". Regimul lui Viktor Orban - care miraculos e la putere de 12 ani - a făcut destule mizerii, asta ar fi un fleac. Nu uita că Ungaria e singura țară europeană care a închis o universitate de la Al Doilea Război Mondial încoace, pe principiul că nu i-a plăcut lui Orban.
Și, amice, eu sunt ardelean, am întâlnit și pe stradă oameni care vorbeau maghiară, deci știu ce vorbesc. Așa cum noi vrem România Mare și revendicăm Basarabia, și ungurii vor să facă Ungaria Mare și să cucerească Ardealul, deși nici etnic nici istoric nu e a lor.
Imi pare rau daca simti nevoia sa citezi un criminal atat de mare ca si Stalin care este responsabil pentru milioane de morti si genociduri.
Poate vorba lui era adevarata prin 1930 cand uniunea sovietica avea ceva putere, dar suntem in secolul 21 totusi, nu mai merge propaganda asta.
Orban nu are putere pentru ca Ungurii stiu cate beneficii au primit si primesc de la UE, pana acum Ungaria a primit €14.2 miliarde - Rusia nu poate sa le ofere mai mult decat gaze putin mai ieftine si hartie igienica. Indiferent cum pui problema Ungaria castiga mult de pe urma UE.
Si eu traiesc in Ardeal si am stat pana si in Harghita o perioada de timp, exact motivul pentru care sustin ca aberezi rau de tot.
Si nu poti compara situatia din Basarabia cu situatia din Ardeal - ce faci, imprumuti ideile de la AUR?
Poate că uiți că așa cum rușii s-au jucat cu alegerile americane din 2016, ca să iasă nea Trump, Orban & Co. vor putea foarte ușor să fure voturile din propria țară.
Prețurie la gaz sunt umflate, iar Rusia are mult gaz. Astfel, Putin le poate oferi europenilor ceea ce le trebuie. Apoi, un parteneriat economic chinez-rus-maghiar ar putea fi mai benefic pentru Ungaria. China e o mare putere economică globală, care în curând ar putea răsturna hegemonia americană. Produsele chineze concurează deja cu cele americane, iar dacă Rusia e în relații bune cu China poate procura ușor ajutor Ungariei.
Ungurii vor de generații întregi să ia înapoi Ardealul. Dacă ar începe războiul, într-o clipită Ungaria ar lua înapoi Transilvania. Va fi ca pe în 1940: Clujul va redeveni Kolossvar iar administrația, justiția, educația, divertismentul și negoțul vor fi toate în maghiară. Am mai zis: ungurii își plâng în pumni că au pierdut Ardealul; Tratatul de la Trianon este lucrul pe care-l urăsc cel mai mult pe lume. Ei vor înapoi Ungaria Mare, asta se reflectă și în cântecele lor patriotice. Orban e un populist, se dă cu poporul, cum face și AUR la noi, el știe mai bine ca noi amândoi cum stă treaba cu ungurii și Ardealul și nu va ceda o astfel de ocazie.
Eu vreau doar sa te intreb daca in timpul liber gandesti si pentru tine, pe langa toata propaganda asta slaba pe care o imprumuti de la AUR.
Asa pe scurt, cu toate ca probabil nu are importanta daca nu-i de la partid :
1. In primul rand nu poti face un stat in interiorul altui stat. (un stat al Ungariei in centrul Romaniei spre exemplu)
2. Moldova nu este un stat in interiorul altui stat, nici nu ai cum sa unesti Moldova de Romania fara UE, pentru ca economiile sunt mult prea diferite. Un RON este egal cu 5 lei moldovenesti.
3. China a castigat si castiga foarte multi bani de pe urma Americii, ei nu puteau sa ajunga unde sunt acum fara America, iar Rusia nici sa vrea nu isi permite sa cumpere suficient de la China incat economia Chinei sa nu fie afectata grav - motiv pentru care China le cere Rusilor sa rezolve problema pe cale diplomatica.
4. Exista un numar mic de extremisti si la Unguri, asa cum esti tu extremist si rasist fata de ei, asa sunt si extremistii lor fata de noi.
(Numar neglijabil)
5. Moldova este o republica, este o tara independenta, ea isi poate decide singura soarta prin referendum, daca o lasa Rusia. Nu este un stat in interiorul altui stat.
6. Populismul nu garanteaza nimic, uite ce a facut populismul in Moldova la alegeri, unde AUR a luat sub 0.5%. Nu mai merge vrajeala.
1. Ba poți; se numește enclavă.
Plus, văd că tu nu pricepi ce-ți zic. Orban îi sprijină pe secui să ceară autonomie, în condiții de pace. În condiții de război, el va anexa Ungariei tot Ardealul. Vezi diferența? În primul scenariu, ungurii devin autonomi în centrul României iar în al doilea, jumătate din țară revine Ungariei. Oricum, ambele scenarii sunt periculoase pentru noi.
2. Și ce tangență are asta cu discuția?
3. China nu mai are nevoie de America. Dacă se aliază cu Rusia și Coreea de Nord, trimit 3 nucleare și i-au distrus pe americani.
4. Da, doar că pe ce bază pretind ei Ardealul? Istorică? L-am luat înapoi în 1945, după ce România s-a dat cu Aliații (deși nu a fost recunosut statutul României ca membru al Aliaților). Etnică? Suntem majoritar români. Deci?
5. Tocmai, toți românii de peste Prut vor unirea, dar Moscova nu-i lasă. Cei care zic "Niet!" la unire sunt spionii și agitatorii lui Putin.
6. AUR e un partid rusofil, care în același timp zice că apără interesele românilor. Vezi paradoxul?
Cand e vorba de politica si de interese economice, nu poti sa stii niciodata. Si apoi, nu uita ca Germania depinde de gazul rusesc. De aia acum o scalda.
"Gas Production in Germany
Germany produces 337, 258.25 million cubic feet (MMcf) of natural gas per year (as of 2015) ranking 48th in the world."
https://www.worldometers.info/gas/germany-natural-gas/
Produce gaz, dar nu cat consuma. Oricum, daca importa de la altii cu jumate de euro sau un euro mai scump, pentru economia lor nu este impact prea mare. Si in SUA preturile au inceput sa creasca dar SUA are suficient incat sa faca export si pentru UE, mai ales daca cresc preturile si fac asta sa fie rentabil. La fel si cu petrolul, SUA are capacitate dar este prea mic pretul / barrel sa renteze.
https://www.worldometers.info/gas/us-natural-gas/#gas-reserves
In multe tari din Europa nici nu-i nevoie de Rusia, in cazul nostru in Romania producem suficient pentru noi, cu un surplus foarte mic, cu toate ca au distrus astia toate fabricile si toata industria. Noi platim mult pentru caz pentru ca votam cu piciorul, nu pentru ca nu avem suficient gaz.
https://www.worldometers.info/gas/romania-natural-gas/#gas-reserves
Mai nou, am vazut ca americanii tot progreseaza sa extraga gaz din Marea Neagra. Se spune ca vom beneficia si noi, dar nu-mi imaginez.
Depinde de cum evoluam. Teoretic avem tehnologii care ar putea sa scada consumul de gaze si petrol. Cine stie ce tehnologii apar pana in 2033, eu in 2012 daca ma gandeam la 2022 nu ma asteptam la atatea lucruri. Deci cine stie ce va fi in 2033 daca-l prindem si daca vom mai avea nevoie de atata gaz.
Uite asa:
"Trader american: România poate importa gaze naturale lichefiate provenite din SUA prin intermediul Ucrainei"
https://www.profit.ro/......i-19101215
Nu ar fi prima data in istorie. Daca o fi cazul cred ca germanii isi vad interesele lor.
Posibil sa aiba deja o intelegere.
Nimeni nu cred ca are intelegeri cu Rusia, cu Putin nu te poti intelege si nu poti avea incredere in el, a demonstrat asta de multe ori in istoria recenta.
O analiza foarte buna, dpdv economic si geopolitic. Cred ca o sa iti raspunda la cateva intrebari.
https://www.youtube.com/watch?v=d4Qhn4696wc
suntistetsiserios întreabă: