Nu știu e prematur acum să spun asta. Oricum președintele are doar atribuții de reprezentare cu alte cuvinte mai pe românește și ne academic vorbind să spele imaginea României în UE și în lume.
El reprezintă puterea executivă dar asta nu înseamnă că el va crea locuri de muncă noi și va înlătura corupția.
A se vedea atribuțiile președintelui României aici http://www.presidency.ro/? _RID=htm&id=6
El veghează la respectarea constituției şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. El are rol de meditar și arbitru în același timp.
Iohannis declara înainte de a fi ales dar și după că dorește să ducă România în Schengen în mandatul său, să vedem dacă acest lucru se va realiza dar în contextul actual al Europei - criza imigranților este exclusă această idee ca un nou stat să adere la Spațiul Schengen - Aceasta pare a fi o mare prioritate în mandatul său. De asemenea, reducerea corupției, să garanteze respectarea legilor și a Constituției. Cam acestea ar fi proritățile number 1. Ce ține de creșterea salariilor, îmbunătățirea sistemului sanitar, dezvoltarea rurală, construcția de autostrăzi, reabilitarea căilor ferate și a străzilor sunt sub incidența guvernului și a ministerelor.
Nu mai continui că e mult de spus și de explicat și teoritizat. Concluzie, roadele se vor vedea în timp, nu se întâmplă minuni peste noapte nicăieri. Dar consider că o clasă politică corectă lipsită de divergențe între cele două palate va fi demn de apreciat. Instabilitatea politică duce la vulnerabilități mari în economie și la pierderea investitorilor străini. Un regim ca să funcționeze la parametrii corespunzători trebuie îndeplinească mai multe condiții, să nu fie corupt, instituțiile să conlucreze împreună profesionist, legislația să fie simplificată și adaptată Uniunii Europene, cele 3 puterii legislativă, judecătorească și executive să fie independente total și să interacționeze să se interconecteze când trebuie. Potrivit acestui principiu al separării puterilor în stat fiecare stat democratic ar trebui asta în teorie să fie cât eficient, dar sunt și excepții.
Prin urmare, am să folosesc un proverb românesc,, Om trăi și om vedea", trebuie să fim încrezători. Hope always dies last.
Nane_5985 întreabă: