Bună.
La buzunarul celor de sus nu, cei cu salarii mici o resimt extraordinar de mult.
Pa, pa.
Aceasta problema nu are cum sa treaba neobservata deoarece trebuie sa recunoastem ca aceasta criza ne afecteaza pe toti intr-o mica sau mare masura.
Deocamdata eu nu imi dau seama de diferenta. Tu ar trebui sa stii mai bine. Mai sunt cozi in supermarket cand ai tu pauza de pranz?
In piata te mai poti targui, mai rau este ca in magazine nu si aici se duc cei mai multi bani. Fiind timp scurt inca nu resimt cresterea preturilor, o voi simti mai tarziu, cand o sa trebuiasca sa platesc si utilitatile si nu o sa mai pot face economii. Sper s-auzim si de bine!
Cred ca toti trebuie sa avem mai mare grija cum cheltuim, cu exceptia celor cu "dare de mana"desigur, care nu-si fac probleme cat si pe ce cheltuie.
La noi nu se prea poate negocia la piata, daca nu-ti convine, nu cumperi si negustorii se plang ca si ei sunt nevoiti sa cheltuiasca mai multi bani pe tot felul de lucruri pana ajung sa aduca marfa la piata.
In general, lumea inca nu simte impactul pentru ca, n-a trecut prea mult timp, doar 10 zile de la majorarea TVA-ului, insa sunt deja aplicari gresite, dupa mine. De exemplu, daca eu am vorbit la telefon in luna precedenta si in luna iulie imi factureaza, deja aplica TVA-ul majorat, ori atunci cand eu am discutat la telefon, aveam un contract in care-mi spunea cat e pretul abonamentului, iar la abonamentul respectiv pe luna iunie, eu stiam ca mi se va aplica TVA-ul de 19%, ori acum mi se aplica 24%, ceea ce ar reveni ca eu platesc retroactiv si pe luna iunie un TVA de 24%, ceea ce nu mi se pare corect. Dar cum se spune Legea e lege si trebuie aplicata.
Preturile au crescut cu ceva, dar sa fim "optimisti" vor mai creste inca si noi vom fi afectati, dar cum e criza si la lumea buna, in tari care au dus-o bine mereu si o mai duc inca, cred ca va trebui sa ne "adaptam" si sa incercam sa ne "intindem doar atat cat ne este plapuma". Cred ca acest lucru va avea si un efect pozitiv anume acela ca, "pretentiile" unora vor trebui sa fie mai limitate.
O tema care va ramane multa vreme "actuala".
Frate Andrei, e din ce in ce mai rau ce se intampla. Acum ceva vreme imi spuneai ca nu esti multumit de batranii care stau la coada in supermarket tocmai cand esti tu in pauza de masa, iar azi imi spui ca nu mai ai nici pauza. Da-o naibii de treaba! Dar cand ai asa mult de lucru e normal sa nu-ti mai amintesti de zilele bune in care erai in pauza la coada. Nu degeaba se spune"ai grija ce-ti doresti ca se implineste!" Si totusi...inca e bine. Mai rau e de cei ce au pauza continua acasa dar nu au bani sa-si cumpere de-ale gurii! S-auzim de bine!
Inca nu putem spune ca se simte chiar asa tare. Insa daca esti bugetar si ti se taie 25% din urmatorul salariu atunci DA
Noaptea, vezi cum s-a itors lumea cu susu-n jos? Muncim din ce in ce mai mult si ni se dau cu 25% mai putini bani A naibii potriveala. Insa, privitor la statul la coada, mai nemultumit sint ca ma asez la rind si constat ca abia se misca, iar dupa ce schimb rindul cu altul mai rapid, cel de la care am plecat ia viteza si ala la care m-am asezat intepeneste. Drace, curat ghinion
In decembrie 2007, cind lumea "spargea " fericita bani prin magazine, cind intr-o frenezie bolnava luau " credite de consum ", eu am primit lovitura! Am fost informat ca ne paste -criza economica - ca va fi greau, aproape sfirsitul... In concluzie, din decembrie 2007 mi-am revizuit comportamentul economic.
Ce spuneti voi, " tirguitul " cu taranii in piata, este ridicol!
Ce vreti sau credeti ca faceti? Dupa ce ati spart sume urise pe lucruri de care nu aveati nevoie, la preturi uriase, dupa ce ati luat credite cu dobinzi mari, pentru a va lua plasme de pus pe peretii scorojiti, credeti ca " tirguitul " este situatia iesirii din criza personala?
Citi din voi " v-ati tirguit " cu cei de la banci? Citi ati renuntat la credite?
Citi dinte voi " v-ati tirguit " la magazine cind ati dat "j-de " milioane pe produse de fite?
Exista un proverb care spune : " sacul se leaga la gura cind este plin!", voi incercati acum cind sacul este gol? RIDICOL!
Statisticile spun ca 90% din romani au atins pragul maxim de indatorare. Asta ce inseamna? Ca 90% sint datori vinduti, ca viitorul lor este amanetat. Asta inseamna comportament prostesc. Dorinta lor de a trai la un nivel peste posibilitatile financiare personale, de a trai ca " smecherii ", acum va fi platit greu. Extrem de greu.
De! Tot romanul a vrut 2-3 telefoane, plasme, aer conditionat, concedii in strainatate... A venit scadenta. Prostia se plateste, mofturile costa scump, iar atuci cind " ti coada pe sus " te trage " curentul " si ustura la!
Asa ca, dragi prieteni, "tirguitul " la piata este prostesc si dovada disperarii. Daca ati ajuns sa " impuscati francul " va pling de mila. ( adolf )
Oooffff si ce resimt. Nu mai merg la piata nici de 2 ori pe saptamana cum mergeam. Cred ca vom minca mai putin decit inainte [facem greva foamei] ca sa pot plati toate darile ca aptfel. Sunt din ce in ce mai pesimista. Poate nu e bine dar nu pot fi altfel. Ce sa mai spun de tinerii care au viata inainte. Cei asteapta?
Cumparaturile se fac o data pe saptamana.
Sunt magazine care au pastrat preturile vechi (TVA sus, pretul scazut/total) trebuie doar sa le gasiti.
Legat de dramuirea banilor, in ultimii 10 ani (NU exagerez) doar asta am facut. Unii din familie mi-o reprosau. La piata o data pe luna. Nu cumpar lucruri inutile tot cam de 10 ani incoace. Ma targui cu toata lumea. DA! Am cumparat o bicicleta de apartament cu 300 de lei mai putin decat pretul afisat pe bicicleta expusa, fara sa fie perioada de Promotii...
Va urez sa va revizuiti comportamentul, si sa ne intindem cat ne este plapuma - eu trec in tabara lui (adolf), care a scris un mesaj interesant mai sus! in loc de incheiere va las un site pe care l-am descoperit azi si care e foarte UTIL in viata cea de toate zilele, acasa sau la serviciu http://www.informatiiprofesionale.ro/
Inca nu am primit salariul scazut, asa ca doar preturile ma streseaza.Am luat o lamaie cu 15 mii ceea ce e ridicol dar am luat si faianta mai ieftina (era 300 de mii metrul si pe 2 iulie am luat-o cu 236 ), am luat o rochie la juma de pret (500 de mii in loc de 1 milion ). Probabil ca n-o sa-mi pot indeplini planul de economisire pe care-l dezvolt de cand m-am angajat, dar, asta e...
Guvernul er fi trebuit sa aiba bunul simt sa INTERZICA marirrea preturilor, e absurd ca toti oamenii sa aiba salariile micsorate numai patronii sa-si mentina veniturile la acelasi nivel, de parca ei ar fi voda in loboda!
Romania e o tara unde cum o dai tot la furtisaguri se ajunge.
Nu mai spun ca niciun agent economic nu-ti mai da bon, de al 1 iulie incoace, decat dac-l ceri tu cu obstinatie! Si face niste mutre, de parca ii bagi TU mana in buzunar, nu el tie!
FreddieM întreabă: