| calubalan a întrebat:

Cu 7 miliarde de euro iti cumperi o tara? http://ht.ly/335cf

4 răspunsuri:
| Adyr0 a răspuns:

Pana la urma acordul cu FMI serveste bancilor sau cetatenilor?
Asta-i intrebare retorica, o banca nu va servi niciodata interesul cetatenilor, doar interesul celorlalte banci care fac parte din sistemul bancar in ciuda diferentelor de nume.

Cum poate BNR sa transforme un credit in rezerva valutara conform statisticilor sale? Daca eu am in leu in casa si datorii de 100 de lei asta inseamna ca am rezerve? Vrea BNR sa devina FED-ul romanesc?
Asta iar e intrebare retorica. BNR a fost si este o institutie privata, fondata in 1880 de catre familia Bratianu avand un capital de 30 de milioane de lei, o suma imensa pentru vremea aceea. Din aia 30 de milioane doar 10 milioane au fost capital de stat restul de 20 de milioane fiind capital privat (banii familiei Bratianu). In concluzie BNR avea un profit mai mare decat statul, ceea ce nu prea este normal. Conducatorii BNR faceau parte din conducerea statului, mai exact din partidul PNL, deci faceau legile in asa fel incat sa nu afecteze Banca Nationala. Dupa 1900, asta daca mai tin bine minte, statul si-a retras capitalul lasand ca moneda nationala sa fie tiparita de o institutie privata, exact cum e acum la americani. Asta s-a intamplat pana au venit comunistii la putere si au facut BNR subordonata Ministerului de Finante adica o institutie de stat. Chestia asta s-a vazut in dezvoltarea economica a Romaniei, desi nu sunt fan al regimului comunist, trebuie sa recunosc faptul ca din punct de vedere economic este un regim destul de bun. Romania pur si simplu a explodat in timpul regimului comunist din punct de vedere economic, moneda nationala era sanatoasa tun si lumea avea locuri de munca. Dupa 1989 BNR iar a devenit o institutie privata si s-a ales praful de economia Romaniei.

In concluzie BNR functioneaza exact ca FED-ul si ca restul bancilor centrale.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
La ce articol este poți deduce și tu!
Pa, pa.

| calubalan explică:

Orice regim politic se bazeaza pe credinta sau pe ratiune? http://ht.ly/33B0U

regis
| regis a răspuns:

@AdyrO - daca ce s-a intamplat in perioada postbelica in Romania se numeste explozie, cum se numeste evolutia Germaniei, a Frantei, a Austriei? Vei spune ca acestea sunt mari puteri economice si sunt dispus sa accept; spune-mi atunci cum se numeste dezvoltarea economica a Belgiei, tara considerata egala dpdv economic Romaniei in perioada interbelica, insa cu un potential mult mai redus.
Si tot la capitolul aberatii:
- nicio banca nu va servi niciodata interesul altor banci sau a sistemului bancar in general, ci interesul propriu. Diferentele de nume sunt esentiale, concurenta intre banci chiar nu e o gluma, mai ales in conditiile actuale.
- fraza cu transformarea si statisticile nu o inteleg nicicum, iar BNR nu are datorii, deci problema e pusa total gresit. O reformulez eu: daca tu ai un leu in casa si blocul in care locuiesti are datorii la intretinere, da, poti spune ca ai rezerve. Doar ca in final tot vei ramane fara apa calda, chiar daca nu esti tu cel care nu si-a platit intretinerea...
- BNR nu vrea sa devina FED-ul romanesc, intr-o anumita privinta ESTE un FED romanesc.
- poti sa ne explici cum a devenit dupa 1989 BNR o institutie privata? Si poti sa ne spui doi dintre actionarii sai? De cand trecerea de sub controlul Guvernului sub cel al Parlamentului se numeste privatizare?

Dar cea mai tare e asta: BNR-ul functioneaza exact ca FED-ul si ca restul bancilor centrale. Si ma rog, cum ai vrea tu ca BNR-ul sa functioneze, din moment ce ESTE banca centrala a Romaniei?