Bună!
Dacă este vorba de o "probă la cerere", atunci este plătită de cel care a solicitat proba respectivă ( indiferent că este reclamant sau pârât )!
Dacă este vorba de o probă/lucrare dispusă ( din oficiu ) de către Instanţă, atunci judecătorul va hotărâ cine va achita contravaloarea acesteia!
Ea se poate plăti doar de reclamant, de pârât sau de ambii/împreună ( în cote stabilite de judecător )...
De asemenea, la sfârşitul procesului, puteţi solicita obligarea părţii adverse la plata cheltuielilor de judecată pe care le-aţi făcut ( cheltuieli în care intră şi aceste taxe ) - în situaţia în care câştigaţi, partea adversă va fi obligată să vă plătească aceste cheltuieli.
Toate cele bune.
O proba care necesita o plata pentru efectuarea ei, inclusiv expertiza, este platita de cel care o cere, reclamant sau parat. Daca nici o parte nu o cere si expertiza este dispusa de instanta atunci judecatorul va dispune si partea care trebuie s-o plateasca, poate dispune ca ambele parti sa plateasca.
Oricum, la sfarsitul procesului, judecatorul va stabili si modul de suportare a cheltuielilor de judecata, in totalitate in sarcina partii care pierde procesul.