Comunismul a fost o perioada dificila, o perioada ce a marcat istoria intregii lumi, nu numai a poporului roman. Milioane de oameni nevinovati ce au fost torturati, obligati sa munceasca, lasati sa moara de foame, ucisi. Degeaba. La ora actuala, in scolile din tara noastra se vorbeste despre acest regim politic, insa poate cu prea multa superficialitate. E pus accentul pe faptul ca te trezeai foarte devreme sa stai la coada pentru o bucata de paine, ca exista un singur canal la televizor, ca nu aveai voie sa-l critici pe Ceausescu si alte chestii care nu reprezinta de fapt esentialul acestei povesti. Oricine a auzit despre comunism, insa, daca am fi sa spunem adevarul, chiar ne pasa!? Cati au fost sa vada memorialul victimelor comunismului de la Sighet? Cati au citit carti sau au vizionat filme sa afle adevarul, nu sa accepte povestile spuse de niste indivizi fara valoare? Ne ascundem in spatele comunismului, criticam, condamnam, facem orice pentru a arunca vina pe altii. Da, a fost oribil! Insa oare daca n-ar fi fost, am fi evoluat, cum zici tu? Nu. Clar, nu! Pentru ca nu comunismul este de vina pentru mentalitatea noastra. Nu comunismul ne-a determinat sa nu mai fim umani. Poate ar fi trebuit sa invatam ceva de pe urma acestuia, sa ne ridicam de la stadiul de animale. Insa n-am facut-o. Traim intr-o societate bolnava care ne foloseste drept pioni pe tabla de sah a intereselor proprii si vad ca nu facem nici un pas pentru a schimba asta. Promovam niste non-valori si criticam adevaratii oameni. Pacat!
Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa aruncam o privire peste Europa si sa vedem ce tari sunt mai dezvoltate sau mai evoluate: cele care au trecut prin experimentul comunist sau cele care nu au avut parte de acesta.Sau ar trebui sa vedem din cele doua germanii(RFGsiRDG)care erau mai evoluate la momentul 1990. Daca vom analiza aceste chestiuni vom afla si raspunsul(probabil) la intrebarea ta.
Comunismul a fost o perioada neagra nu numai din istoria tarii noastre dar si din istoria altor tari(a se vedea raspunsul lui,, anyia") si aici imi dau dreptate milioane de romani care sau revoltat si au inlaturat regimul in decembrie 89. Faptul ca cea ce a urmat nu s-a ridicat la asteptarile multora dintre noi e o alta poveste si ar fi interesant sa o tratam intr-un alt post.
Evoluati? de unde. poate eram mai evoluati daca mai exista comunismul. tu chiar crezi ca Romania in momentul asta este o tara evoluata? ba din contra in loc sa evolueze mai rau da inapoi asta numai datorita conducerii pe care am avut-o pana acum. acum sa nu crezi ca singurii vinovati sunt Basescu si Boc. astia doi nu au facut decat sa termine ce au inceput altii, si chiar au terminat. practic "au pus tara pe butuci". deci sa nu vorbim de evolutie intr-o tara in care industra este vai mama ei, hotia este la putere, somerii sunt in numar mai mare decat salariatii. eu personal nu vad Romania o tara evoluata Este vai de steagul ei.
Ok. Eu n-am spus că ar fi o ţară evoluată, pentru că deja ştiu că răspunsul e nu. Doar am întrebat să aflu şi părerea altora, că tot am vorbit despre asta azi la ora de istorie şi m-am mirat că unii ziceau că am fi mai evoluaţi dacă nu ar fi fost comunismul. Cred că nu vom ajunge la nivelul ţărilor civilizate precum Germania în veci. E trist...
Da ai dreptate. dar cine spune ca Romania ar fi fost mai evoluata daca nu era comunismul, inseamna ca nu vede ce se intampla in jurul lui. de cand a cazut comunismul ce s-a mai facut in rata asta? raspunsul este: s-a furat la greu. cum se explica faptul ca un primar (exemplu) la salariu de 20 mil sau mai bine de 20, isi ridica vile peste noapte si isi trage masini si el si familia lui, (asta din salariul lui de cat o avea), iar un om obisnuit care munceste de dimineata pana seara(chiar si pe 20 mil sa zicem), abia daca reuseste sa plateasca datorii si taxe aparute peste noapte. Este jale mare in Romania. mai au putin si ne taxeaza si pe aerul pe care il respiram
Cred ca totul incepe din copilarie sau adolescenta. Oamenii nu vor sa fie educati. Copii chiulesc de la orele precum psihologie, desen, muzica( ore care iti dezvolta imaginatia), iar la limba romana invata doar poezii triste si romane in care taranii isi dau unii altora cu sapa in cap. Le este cultivat orgoliul intr-un mod excesiv si nu accepta informatiile noi primite la scoala. Prietenii se fraieresc unii pe altii si se fura pe la spate. Si cel mai important, oamenii sunt invatati inca de la varste fragede sa profite de orice ocazie de a face bani. Suntem un popor de oameni rai si primim ce meritam.
Da, aşa e. Păi cine să-i şi educe dacă părinţii o dau şi ei în bară la capitolul ăsta. iar majoritatea profesorilor nici nu-şi merită locul de muncă. Mai nou, dacă ai o hârtie igienică (sau diplomă, cum îi spun unii) ajungi cam unde vrei, chiar dacă cunoştiinţele lipsesc. Sau hai, să zicem că la unii profesori nu lipsesc, dar ca să fi profesor trebuie să ştii să şi predai într-un anumit mod, să fi capabil să faci orele interesante şi astfel să atragi atenţia copilului. Oricum, de vină e şi sistemul de învăţământ.
Şi da, am primit exact ce-am meritat ca şi popor, dar e păcat pentru excepţii, oamenii serioşi şi civilizaţi
Aici ai toata parerea mea despre aceasta tema: http://lyrica-rosalyn.blogspot.com.es/2011/02/ceausescu-vs.html
Romania ar fi fost la fel ca si tarile din Europa Occidentala. Standardul de viata din Regatul Romaniei depasea in unele privinte ce traim noi astazi.
PS: Imi cer scuze pentru ca nu am citit si raspunsurile celorlalti.
A, hai ca am inteles confuzia. Pai baieti, noi acum nu suntem in capitalism, ci ne aflam in postcomunism, o epoca in care tot fostii activisti de partid au preluat conducerea.
Daca nu ar fi fost comunismul in Romania acum eram alt popor. daca nu veneau comunisti practic, monarhia nu ar fi fost abolita, regele Mihaie ar fi domnit si azi nu spun ca am fi ajuns bogatii lumii, dar daa nu veneau comunistii nu treceam nici prin painea pe cartela nici prin hotiile facute de basescu..in primul rand basescu, Romania nu ar fi avut parte de atatia presedinti pervertiti.asta e a venit comunismul, iar dupa el asa zisa "republica democrata" si s-a ales prafu...eu oricum sunt impotriva comunismului.sa nu uitam ca, credinta era distrusa atunci ceausescu a daramat zeci de biserici, preoti sau oameni de rand care isi martuirseau profund credinta in Hristos era chinuiti in lagare (nu vreau sa intru in detalii conspirationiste)...pt mine stanga politica (comunism) e un cancer, o creeatie a diavolului
Pe perioada comunismului am evoluat. Dupa aceea am ramas pe loc, suntem in acelasi stadiu din anii 90. Trist dar adevarat. Am evoluat doar intr-un mod negativ sa zic asa... la preturi si tva.
Ai dreptate nu ai avut libertate la exprimare ca in ziua de azi. Dar tu crezi ca oameni si-au dorit sa plece in strainatate? Iti spun eu ca nu si cred ca si tu stii destul de bine asta. Au plecat ca n-au avut alta alternativa in Romania. Pe timpul comunismului macar ai avut de munca, s-a construit in tara asta. Pe dupa comunism s-a distrus tot, s-au inchis fabrici, etc si da sunt si beneficii dar prea putine pentru ca libera exprimare nu tine de foame. Din cauza aceea au plecat oameni din pacate si continua sa plece.
Da, in privinta asta ai dreptate, dar nu era o necesitate atunci sa pleci cum e acum. Aud oameni vorbind in zilele astea si se pare ca tot mai multi il regreta pe Ceausescu. Iti dai seama ce am evoluat.
Studiile si facultatile lor din ziua de azi este egal cu zero. Multi fac facultatea pe "pile si relatii" de accea asa multi incompetenti si culmea ca tot aia ajung sa ne conduca din pacate. E foarte trist ce se intampla si nu stiu daca o sa se schimbe ceva (in bine) in viitorul apropiat. Si nu are milioane de euro datorii are peste 100 de MILIARDE si o sa fie si mai mari.
Eu cred din punctul meu de vedere ca ar fi fost mai bine, din punct de vedere economic, cultural, daca stam sa ne uitam la tarile care nu au avut parte de acest regim sau avut si s-au redresat dupa 1945 si de asemenea ar fi fost ceva mai multa disciplina fata de cea din zilele noastre. Comunismul a incercat cumva sa ascunda sub covor toate relele, prin manipularea populatiei, cu propaganda politica, industrializare fortata, distrugeri de locuinte cu valoare de patrimoniu etc. O fi avut si comunismul parti bune dar, din pacate lucrurile rele nu inceteaza sa iasa la suprafata, zic eu.
Comunismul avea parti rele si bune dupa cum spunea cineva mai sus, dar eu spun ca am evoluat atunci si ne-am oprit dupa. Cel mai mare "randament" al Romaniei a fost pe vremea comunismului, dar cand am scapat de el oamenii au vazut acest fapt ca pe o usurare si s-au lenevit. In concluzie, daca nu ar fi existat comunism in Romania, probabil ca eram si mai slab dezvoltati decat acum.
Nemessys întreabă: