Dupa ce ai depus o plangere penala la sectie, politistii sunt obligati sa o dea mai departe spre parchetul de pe langa judecatoria din raza ta teritoriala. Acolo va fi analizata de un procuror si trimisa inapoi unei sectii de politie competente (poate fi aceeasi sectie sau una de care apartine vatamatul/inculpatul). Tu vei primi o instiintare care sa te anunte ce s-a intamplat cu plangerea ta.
Daca decizi sa nu iti retragi plangerea vor avea loc unul sau mai multe procese care sa stabileasca daca partea vatamata spune adevarul si ce pedeapsa merita inculpatul (in cazul in care este vinovat). Daca ajungi pana in punctul asta vei avea nevoie de un avocat care sa te reprezinte si din cate am trait pe pielea mea, avocatul din oficiu nu e bun de nimic, deci cel mai bine ar fi sa angajezi unul daca iti permiti.
Inca un lucru, daca vrei sa iti angajezi un avocat ar trebui sa o faci foarte repede pentru ca nu stii niciodata cand te cheama la proces...lucrurile se intampla foarte repede si e mai bine sa fi pregatit (cel putin asa a fost in cazul meu).
Ce ti-am zis a fost din propria experienta. Nu sunt nici studenta la drept si nici n-am pe cineva din domeniu in familie
Dupa cateva luni puscariasu iese in libertate. Pedegeaba mai faci plangere, daca vrei o viata normala pleaca din tara.
Vă spun ce am pățit eu.
S-a depus o plângere penală împotriva mea.
Am fost chemat la circa de poliție să fiu anchetat.
Fiind nevinovat, am fost sfătuit de polițist să mai fac o acțiune care clarifica cazul meu și mă putea scoate se sub acuzație, eu fiind nevinovat. Am executat acea acțiune. Am mai fost o dată la poliție invitat în aceeași cauză. Am dat din nou aceleași declarații. Am primit ulterior o decizie de la procuror de NUP, neînceperea acțiunii penale deoarece s-a decis că denunțul este lipsit de adevăr iar vinovații sunt persoane neidentificate din străinătate, cu care eu nu am avut nici o legătură.
Altă dată am fost excrocat de două persoane de etnie romă care mi-au furat din buzunar un telefon mobil, distrăgându-mi atenția în timp ce stăteam de vorbă cu ele. Am depus o plângere, denunț la poliție. Am fost invitat la poliție să identific persoanele dintr-o bază de date cu infractori care operau în același mod.
În urma identificării, acele persoane au fost chemate la poliție și la procuratură și au declarat că nu mă cunosc și nu s-au întâlnit niciodată cu mine. Am fost anunțat în scris de decizia procurorolui că în baza legii, cuvântul lor, contra cuvântului meu, ele au dreptate.
Am fost întrebat dacă doresc să fac apel în urma acestei sentințe. Am anunțat că nu, căci fără alte dovezi, situația era exact aceeași.
În discuție privată, polițiștii au fost nemulțumiți căci acele persoane sunt cunoscute ca infractoare, dar justiția așa cum se practică ea acum, le protejează.
După doi ani, în care mai puteam face recurs la prima decizie, am fost întrebat dacă sunt de acord cu clasarea definitvă a dosarului. Am spus că da.