Pentru a te pensiona pe caz de boala trebuie sa suferi de o boala greu de vindecat, multe internari.La recomandarea medicului care va pus diiagnosticul, va faceti un dosar cu fise medicale, retete, v-ati merge la o comisie de medici care vor hotarî pensionarea dumneavoastra.
Trebuie sa mergi la medicu de familie si sa iti dea o trimitere la medicu internist sau cardiolog iar dupa ce se dovedeste ca esti intr-adevar bolnav si dupa ce vei avea 90 de zile de concediu medical in ultimele 12 luni si dupa ce vei avea 3 sau chiar 4 internari si se va face analize, iti va face dosar de pensie medicu cardiolog sau internist iti va recomanda ce este necesar adica inca 3 luni de concediu medical apoi pensionare definitiva, sau direct pensionare, acest lucru facandu-l comisia de expertiza. Subliniez ca nu te poti pensionadaca nu esti bolnav pentru ca nu se pot falsifica analizele si chiar daca prin absurd ai putea face ceva in anii urmatori va trebui sa mergi la revizie la inceput la 6 luni apoi la un an.
Pentru pensionare, trebuie sa fiti angajat(a) cu contract de munca pe durata nedeterminata si in timpul acestui contract sa va internati avand o afectiune, care sa faca parte din categoria bolilor care necesita pensionarea de grad 1, 2 sau 3( grade de invaliditate).
Grad 1- boli grave, invalidante, care necesita pensionare definitiva, sau cazuri in care se face revizuirea starii de sanatate la o perioada de 12 luni(handicap locomotor, mental=schizofrenie, sindrom discordant, orbii, cancere in stadii avansate, etc.).
Grad 2 - boli invalidante, simptomele si manifestarile carora nu permit pacientului de a desfasura nici o activitate( boli = rinichi, psihice, unele cancere, cardiace, locomotorii, etc.), pensionare cu revizuirea starii de sanatate la 6-12 luni, de catre comisia de expertiza din raza careia apartineti cu domiciliul.
Grad 3 - Boli partial invalidante, pacientii care le au trebuind sa desfasoare munci m.usoare si intr-un program redus de munca de 4 ore zilnic, pensionare cu revizuirea starii de sanatate la 3-6-12 luni, in functie de decizia comisiei de expertiza medicala.
Internarea trebuie sa fie de 60-90 zile, iar medicul curant va face propunere de pensionare, va intocmi un dosar care va fi examinat si aprobat de o comisie in acest sens si va emite o decizie pe baza careia se va intocmi de catre serv.personal dosarul de pensionare si pe care il va duce la casa de pensii de care apartine persoana respectiva.
La casa de pensii dosarul va fi rezolvat in 3-6 luni, dupa care ve-ti primi decizia acasa, precum si pensiile cuvenite pentru perioada de asteptare, de la data depunerii dosarului.
Propunerea de pensionare o poate face si un medic de specialitate (nu particular)din afara unui spital, in baza unui dosar intocmit in acest sens, care sa cuprinda actele doveditoare ale afectiunii cauzatoare de invaliditate(internarii, examinari, referate de propunere pentru pensionare si din partea altor specialisti in cazul existentei a mai multor boli invalidante, etc.) acesta trebuind sa urmareasca evolutia acestei boli, in sensul ca va treimite pentru internare(ambulator sau efectiv in spital), va acorda asistenta medicala, (tratamente, consult) in baza carora va putea intocmi un referat de propunere pentru pensionare.etc.
Succes si sanatate...
CrTERII SI NU STIU exact oricum trebuiue SA cauti pe la casa pernsii dimn judetul tau ca sa fii sigur/a
Pentru inceput trebuie sa ai un numar de zile de concendiu medical (cred ca 90), apoi comisia medicala propune prelungirea concediului medical sau pensionarea pe caz de boala.
Voicu_Florin_1969 întreabă:
anonim_4396 întreabă: