Nu imi voi exprima o opinie aici. Depinde de viziunea politica a fiecaruia,( presupun ca esti un adept al liberalismului).
Dupa parerea mea, statul ar trebui sa detina controlul si sa aiba in proprietate urmatoarele: resursele naturale si minerale(petrol, gaze naturale, izvoare, ape minerale, etc.), padurile, industria farmaceutica, iar terenurile agricole sa nu poata fi detinute de catre straini. In rest, cine doreste si poate sa aiba un business sau mai multe gen firme de constructii, restaurante, hoteluri, etc, sa-si faca.
Evident, pe o piata libera businessurile trebuie sa existe in numar cat mai mare si sa fie competitive, fara interventia statului. In viziunea ta, care ar fi solutiile impotriva manipularii si inselaciunii in economie si in afaceri? Ar trebui ca statul sa intervina cu reglementari in acest sens, sau sunt deja prea multe taxe pe piata libera? Esti de acord ca o potentiala solutie ar fi accesul la informatie mai amanuntita cu privire companii si investitii, deci implicit solutia ar veni din partea consumatorului, sau ar trebui ca statul sa reglementeze iluziile vandute de catre corporatii oamenilor? De unde crezi ca ar putea veni solutia, de la emanciparea consumatorilor sau din partea statului? (firmele nu vor da inapoi singure de la obtinerea unor profituri ridicate prin manipulare)
Inselaciunea in economie este atunci cand un consumator e determinat in mod subtil sa actioneze in avantajul unui business, dar in propriul sau detriment. Consumatorii pot deveni fie pacaliti in mod informational (cand consumatorii fac decizii financiare irationale din cauza lipsei de informatii necesare cu privire la un produs, companie sau investitie, ori cand informatia pe care o acceseaza e trucata, falsa) fie pacaliti in mod psihologic (atunci cand consumatorii iau decizii financiare nesabuite pe baza vulnerabilitatilor, pe baza capriilor, preferintelor de moment etc). Astazi, reiese din cercetari ca exista mai multi pacaliti psihologic. Lumea da curs prea usor preferintelor de moment, ceea ce mareste profitul afaceristilor. Consumatorii sau investitorii de rand nu au destule cunostinte financiare cu privire la managementul riscului si evaluarea costurilor, ceea ce ii face o prada pentru unele businessuri. E simplu. Sunt multe businessuri care vor sa obtina profituri mult mai ridicate peste cele normale din exploatatrea vulnerabilitatilor oamenilor, a lipsei lor de cunostinte in domeniul economic sau prin falsificarea informatiilor despre acestea. Si statul poate fi evitat usor de catre acest tip de comapanii nescrupuloase (asa-zisele inginerii financiare in care cel mai bun contabil este acela care face in asa fel incat firma sa aiba de platit taxe catre stat intr-o suma cat mai mica posibil si de neobservat. Sunt numeroase domeniile in care companiile pot aplica strategii de manipulare: de la pietele financiare, la publicitate, investitii, imprumuturi, imobiliare, produse de larg consum etc. Dar din moment ce nici statul in economie si nici companiile nu sunt corecte 100%, aici apare dilema ce necesita o solutie impotriva inselaciunii pe pietele libere. Iti recomand sa te interesezi de acest subiect pe mai departe, cautand cercetari sau studii de caz pornind de la ideiile laureatilor Nobel in economie la diversi psihologi comportamentali. Subiectul preventiei fraudei pe o piata libera e in floare in momentul de fata.
Classiffied întreabă: