| LaviniuA a întrebat:

Cum s-a format salutul crestinesc "Doamne ajuta"?
Vad ca asa saluta crestinii... e ca un mod de a se recunoaste intre ei.

Eu ma gandeam ca zici asa cand ai nevoie de ajutor la ceva. Ca poate unu se gandeste sa sparga o banca si alalalt zice ii zice "Doamne ajuta" laughing

59 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Hei draga este o expresie cutumiala, s-a transmis prin viu grai si asa a ramas.
Nu e ceva din vreo carte de comportamente religioase happy
E pe principiul crestinesc cand te gasesti cu preotul pe strada sa-i adresezi in loc de "buna ziua", ii spui "sarut mana".

| RAY a răspuns:

Dumnezeu cu mila, Dumnezeul m de copil eu te am crescut eu te omor, creștinește

| GabiDumitrescu a răspuns:

Eteh nah, s-a format de la niste euglene care nu-s in stare sa faca nimic pentru ei si asteapta sa pice chestii din cer. Ajuta pe draq. Mi-e scirba cand aud asta. DoamneLE ajuta. Atunci cand vor sa se fu*ta si nu se feresc de la a pune botul. Altfel, e un mare bullshit sa zici ca ajuta vreo divinitate cuiva, cand te gindesti la MIILE de oameni ce se sting DE FOAME in fiecare zi la nivel global. Gindeste-te ca in timpul care a durat sa citesti raspunsul meu, o sufragerie intreaga de copiii a murit de foame. Eh, cum e cu dumbniedzau ala atotputernici si care ne iubeste? MM lui...

Răspuns utilizator avertizat
| GabiDumitrescu a răspuns (pentru alexxxxxxxxxxxxzzzzz):

Daca as fi perfect si atotputernic dar am creat jucarii defecte, cum se cheama asta? Cancer exista de la inceputul vietii pe pamint, inclusiv la mamuti. Cancerul e o degenerare a activitatii celulare, deci clar demonstreaza ca toate vietuitoarele de pe pamint sunt defecte. Aia cu mortii de foame e usor sa o emiti din spatele tastaturii. Sa te vad intr-un sat din Africa cand ai de mers 20-30 de kilometri ca sa cari apa...
P.S. Nu poti da vina pe dumbniedzau pentru nimic pentru ca daca ai o urma de ratiune iti dai seama ca e absolut lipsita de sens povestea cu un creator pe care il doare-n pix de creativa lui si eventual se simte jignit daca ma pis pe o biblie sau un coran, dar ii e ok ca mii de copii sa fie abuzati de parinti/cei din jur si nu face nimic.

Una e sa mori de uzura, alta e sa mori datorita "defectelor de fabricatie" pe care le avem majoritatea. Sau le dezvoltam pe parcurs, depinde. Inventiile au aparut de obicei in ciuda, nu multumita religiosilor...

Ah, ok, de acord. Dar deja deviem de la doamne-ajuta. happy

| relian a răspuns:

Asa este cum spui, siau tras crestini ortodocsi expresie, laughing pai ce ei sa ramina mai in urma.
Eu am auzit prima data chestia asta aici in America la ortodocsii de pe aici.
Zic mai, mi se pare mie sau asta e ceva la ei gen buna ziua, o forma de salut.
Initial am crezut ca este o forma de salut bagata de astia de pe aici, cand colo ei au luat-o din RO laughing
Cunoscutii de pe aici astia religiosi, dupa ce vorbeam cu ei, spuneau toti Doamne ajuta.La un moment dat mam luat de ei laughing le-am spus, ba, exista expresie de salut deja, cu mine asa vorbiti, sa nu va mai aud cu expresiile astea timpite.

De atunci toti care ma stiu nu imi mai zic mie asa Doamen ajuta laughing zic cei magaria asta.
Este o expresie nou aparuta, adica de ceva ani, in RO intre persoanele astea religioase.De cand si cine o fi bagat asta ca forma de salut nu stiu.

Expresia exita de mult timp, dar cum ai spus si tu o spuneau nu crestinii, era folosita mai mult de oameni in general, cand mergeau aia la furat cum ai spus si tu asa spuneau Doamen ajuta laughing

Mai spuneau asa batrinii cand mergeau nu stiu unde la un drum mai lung, inainte sa plece de acasa, dar putini dintre ei, nu a existat o generalizare ca acum.

Eu am intrebat si pe bunica, nu exista asa ceva ce se spune azi, pe vremuri nu salutau ortodocsii asa.
Eu la fel nu am auzit expresia asta decat foarte rar, cum am spus e ceva nou
Nu a fost spusa de biserica, cred ca de oameni simpli. Oricum sa generalizat cred ca acu in ultimii 10 ani.

| LaviniuA explică (pentru relian):

Si pe mine m-a enervat chestia asta la cineva. I-am zis sa spuna asa cand e la biserica, nu mie straight face

| relian a răspuns (pentru LaviniuA):

Pe mine ma deranjeaza, sa vorbeasca asa cu cei din turma lor laughing

| petrisor23 a răspuns (pentru relian):

Altu care crede ca nu e intr-o turma desi repeta cuvant cu cuvant argumentele turmei ateilor. Toti facem parte dintr-o turma sau alta dar e comic sa auzi ca ateii care cred ca se trag din maimuta fara ratiune se cred mai inteligenti decat crestinii care cred ca au fost creati de o Inteligenta Superioara.

| Holiday a răspuns:

Exact cum s-a format si salutul "Hai noroc!".

| DeMicUnCălător a răspuns:

E un tic verbal.
Eu aleg să-l interpretez diferit de creștini.
Când eram tânăr, virgin și foarte ho rny. Mă rugăm să fiu "Ajutat de Doamne"

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

La orice varsta doamnele ajută!

| LaviniuA explică (pentru DeMicUnCălător):

Maama tu cand erai tanar iti placeau doamnele laughing fetele de varsta ta ce aveau?

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru LaviniuA):

Fetelor de vârstă mea nu le puteam spune "Doamnă, ajută-mă!" Lol

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"doamne ajută" folosesc ortodocșii. Alte denominatii( penticoatale, baptiste, catolice, adventiste etc) au diverse forme de salut. " pacea Domnului", 'fii binecuvantat" etc. Si, da, cunosc in irl o poveste cu un tip care facea niste chestii dubioase si spunea "Doamne ajuta". Multi nu inteleg crestinismul si il confunda cu religia /dogma/tradiția. Altii folosec crestinismul pentru propiile interese perverse cum ar fi " prosperity churches". Oamenii care predica astfel de mizerii sunt multi milionari in dolari. Sau daca vrei sa ne intorcem in trecut, cand puritanii ucideau femei pe motiv de vrajitorie. Sau daca vrei sa ne adancim in trecut si mai mult, ne putem aduce aminte de sangeroasele cruciade. Nicaieri in noul testament nu scrie sa ucizi, sa judeci sau sa fi violent. Doar ca vaticanul a profitat de analfabetismul medieval pentru a preda maselor ceea ce vor ei, nu ceea ce a spus Isus. Din acest motiv au persecutat si primii oameni care au tradus biblia din latina in engleza si franceza. Doamne ajuta!

| MotoBlitz a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, sunt de acord intru totul, dar aș face o mică observație. Vaticanul a fost o mare mascaradă și formă de manipulare, preoții l-au condamnat la închisoare pe Galileo Galilei pentru că a spus ceva care era dovedit deja în Biblie din povețele lui Iisus (pământul se învârte), dar nu au suportat că s-a aflat acest adevăr, dar UNELE cruciade au fost benefice, cele mai importante au fost pentru păstrarea religiei Ortodoxe în Balcani din cauza turcilor care doreau să ne transformăm în musulmani. Deci cruciadele au fost necesare, dar din cauza Vaticanului mulți au început să spună că Biblia e o minciună, ceea ce nu e deloc adevărat, dar din cauza ascunderii acelor informații oamenii au devenit sceptici. Doamne ajută, tuturor!

| anonim_4396 a răspuns (pentru MotoBlitz):

Rezonez cu tine in afara de faza cu "cruciadele au fost necesare". Nu cruciadele nu au fost necesare. Pe drumurile din vest catre israel foarte multin pelerini si negustori erau jefuiți si uciși. Si nu doar de catre musulmani, ci si de crestini. Astfel au aparut primii cavaleri templieri. Acestia si-au asumat rolul de protectori ai pelerinilor. Si o faceau gratis. Primii templieri erau foarte prost echipati, departe de echipamentul pe care il vor avea in viitor. Templierii se baazau pe mila pelerinilor pentru a supravietui. Cruciadele nu au avut loc pentru eliberarea ierusalimului sau pentru protejarea crestinilor. Ci pentru intersele papale si foamea de putere a regilor de pe vremea aceea. De multe ori satele crestine de pe langa constantinopol se alia cu musulmanii pentru a putea face fata jafului cruciaților. Caci acestia furau si ucideau in numele Domnului. Cred ca singurii care erau cu adevarat cruciați si care chiar luptau pentru o cauza, erau templierii. Acestia cu timpul au acumulat o avere imensa, devenint practic primul sistem bancar din lume. Soldatul templier nu se casatorea, se antreana si se ruga cat era ziua de lunga. La nivel de echipament, pribabil erau cei mai bine echipati soldati de pe planeta. Un echipament complet, fara cal ar fi costat in jur de 50000 € per soldat. Cele mai bune zale, sabii din otel ufbert sau damasc, coifuri si platose faurite de cei mai buni armurieri ( italieni si elvetieni). Templierii au fost ceea ce sunt azi trupele seal din america sau spetnaz din rusia. Cei mai buni din cei mai buni.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum adica multi nu inteleg crestinismul si il confunda cu religia? Crestinismul E O RELIGIE!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MotoBlitz):

Deci biblia e o lucrare de fictiune in proza care contine si ceva fapte istorice irefutabile pe ici-colea (nu, povestea cu gizas nu e printre astea). Cum poti spune ca ceva "era dovedit... de povetele" si sa ai pretentia ca esti serios?

| anonim_4396 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Dragul meu, creștinismul este o traire.
Religia este traditie, dogama, denominație si cu parere de rau, o forma scarboasa de manipulare a maselor. Daca nu ai ce sa faci, ti-as recomanda sa asculti "richard wrumrand-cu Dumnezeu in subterană" de fapt nu este o carte ci un adevar in forma brută neslefuit. Acolo cred ca ai sa intelegi diferenta dintre religie si crestinism. Mie mi-a recomandat cartea audio cineva. Cred ca am ascultat-o abia peste o saptamana pentru ca nu puteam dormi, si mi-am zis ca am nevoie de ceva care sa ma plictisesca, sa ma ia somnul mai repede. 6 ore nu m-am putut dezlipi de telefon. Voi lasa linkul pentru oricine vrea sa o asculte.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Traire, esti amuzant. Eu nu ma declar crestin nici daca imi pui pistolul la cap, dar de facto sunt mai crestin ca 90% dintre astia care se dau drept-credinciosi prin jurul meu. Nu am nici o iluzie privind viata de apoi sau alte elucubratii de genul asta. Era sa mor de cateva ori si nici o singura data nu m-am gindit la ce ar putea sa fie dincolo, ci cum sa ies din situatia respectiva fara sa mor sau cum imi pot petrece cit mai cu sens ultimele secunde/minute. Crestinismul pentru mine e o ciuma care a distrus si continua sa distruga milioane de vieti pretutindeni pe planeta.

| MotoBlitz a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Cum să fie p minciună? Crezi că acest infinit nemărginit a fost doar o explozie a unei pietre? rolling on the floor

Acest infinit nemarginit intr-o continua expansiune si guvernat de probabilitati si statistica nu e cu siguranta creatia unui barbos ascuns in nori pe care il doare daca un musulman e poponaut sau daca eu imi fac cruce in fata bisericii sau scuip pe trotuar.

E clar, nu ai minte nici cât un copil de 4 ani. Cu toate dovezile, mărturiile altora, nu ale sale, alții au vorbit despre miracolele pe care le-a făcut și în care cred până și ultimii cercetători atei, cu ideea morții care nu poate fi explicată tu tot nu crezi. Ești ZERO! Întoarce-te cât încă mai poți!

| MotoBlitz a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, greșeala mea de exprimare, pentru mine cruciade au fost și luptele lui Skanderbeu, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și ceilalți conducători care au apărat expansiunea religios-teritorială a Imperiului Otoman. Adică au fost necesare aceste lupte fiindcă nu mai datorăm nimic Porții, nu mai suntem conduși de Fanarioți și nu ne închinăm pe covoraș cu fața la un cub negru cu scrijeleli pe el. Ideea este că dacă nu ar fi fost adevărat tot ce spunea Iisus, nimeni nu ar mai fi murit pentru religie și nimeni din cei 2, 4 mil. nu s-ar mai gândi la acest aspect. Mi-a plăcut ce ai scris, frumos explicat. Doamne ajută!

| anonim_4396 a răspuns (pentru MotoBlitz):

Nici macar noi romanii nu i-am facut suficienta dreptate lui Vlad țepes. Nu i-am scos suficient in evidenta geniul strategic de care a dat dovada. A trebuit sa o faca kings and generals, pe Youtube. Doar asa a aflat o planeta intreaga de adevaratul dracula. A fost intr-adevar super machiavelic, dar asa trebuie sa fie un general. Sa nu uitam ca alexandru cel mare a mostenit cea mai avansata armata din lume, de la tac'su, philip cel chior. Vlad a trebuit sa se descurce cu resurse extrem de limitate.

| petrisor23 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

laughing "guvernat de probabilitati si statistica." Probabilitatile si statistica sunt un rezultat si nu o cauza.

Tovarase, esti la furat. Ce dovezi? Ce marturii? Ia zi citi istorici renumiti l-au mentionat pe fiul barbosului si presupusa lui inviere? Compara cu citi au scris despre cei 300 de spartani, de exemplu. Gindeste-te cit nu stim despre ce s-a intimplat la noi in 1989, dar pretinzi ca ar trebui sa credem niste scrieri alterate in multiple ocazii care au mai bine de 2000 de ani! Furi curent...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru petrisor23):

Rezultatul a ce? Daca e o vointa divina, atunci probabilitatile si statistica pica, pentru ca oricind poate avea loc un eveniment aleator ca asa vrea prealuminosul lui stromeleag.

Atunci ce se întâmplă după moarte? Doar gândește-te la asta și unde am fost înainte să ne naștem, unde ai fost în anul 1000 î. Hr?

Ce se intampla dupa moarte? Ashes to ashes, dust to dust. Creierul inceteaza sa functioneze, corpul incepe sa se descompuna, pa-pa. Marele negru. Abordarea asta puerila cu unde am fost inainte sa ne nastem presupune ca undeva e un numar inifinit de indivizi care asteapta sa se nasca. Pentru ca acum sintem 7 miliarde, acusi vom fi 8, 9, 10, vom incepe sa colonizam alte planete, poate in cateva sute de ani vor fi mii de miliarde de paminteni in tot universul.

Ok și unde se afla ei acum? Ce simt? Și dacă mori ce faci? Se oprește tot și mai departe?

Nimeni nu se afla nicaieri. Te-ai nascult, ESTI. Ai murit, gata colorata. Ramine doar ce ai lasat in urma.

Probabilitatea ca tu sa ai idei adevarate este foarte mica, pentru ca logica e absenta in comentariile tale. Exemplu: "oricind poate avea loc un eveniment aleator ca asa vrea..." laughing

Daca vrea, atunci nu e aleator.

... zice ala care pune botul la o intreaga piramida construita din povesti complet ilogice. Si in cazul meu ma refeream la un eveniment aleator DIN PERSPECTIVA NOASTRA, nu si din partea barbosului care arunca cu fulgere din cer. Ptiu, Zeus e de o suta de ori mai misto decat obositul ala din biblie. In special ca venea pe pamint sa f(*a in nume propriu, nu umbla cu fantome magice...

"ma refeream la un eveniment aleator DIN PERSPECTIVA NOASTRA"
happy Un eveniment este aleator sau programat. Nu poate fi ambele in acelasi timp pentru ca adevarul este unul singur. Ca tu nu ai cunostintele necesare sa detectezi ca un eveniment e programat e propriu-zis ca o recunoastere a propriei ignorante dar, ironia ironiilor, in acelasi timp ce ii acuzi pe altii ca sunt ignoranti.

Logica e grea.

Eu merg pe strada. Nu am nici un plan anume. La un moment dat trec pe linga unul si ii dau una peste ceafa. Ca asa mi-a venit pe moment. E aleator sau programat?

Ai pierdut oricat te-ai stradui. laughing Mana aia nu se misca daca nu primeste comanda de la creier.

Fix tu iti dai cu stingul in dreptul. Comanda poate veni instant, fara o premeditare de zile/luni/ani, corect?

| doctorandus a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Exista o carte faimoasa, Before Religion, care spune ca "religie" inseamna de fapt ceva care seamana cu protestantismul.

D-aia e controversat daca budismul e o religie: pentru ca nu seamana cu protestantismul.

| LaviniuA explică (pentru anonim_4396):

Nu stiam ca exista asa ceva. E putin nebunesc ce fac acolo sad
Bine ca nu a prins si la noi curent asta. La noi e varianta mai light cu moastele si pelerinajele happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru LaviniuA):

Nici eu nu sunt de acord cu pupatul de moaste desi sunt ortodox. Sunt de acord cu pomenirea mucenicilor ( oameni care au preferat sa moara pentru Isus) dar nu sunt de acord cu venerarea acestora. Da, sa ii respectam si sa ii dam exemplu dar sa nu ne rugam la ei. Doar Isus este calea catre mantuire. Ca sa iti dau un exemplu concludent. De ce ii consideram sfinti pe constantin si Elena?! Elena probabil ca a fost o femeie pioasa si buna, dar asta nu o face sfanta. Constantin a oficializat crestinismul pentru ca oricum o mare parte din soldatii lui erau crestini, a fost mai degraba o miscare politica decat una crestina. A fost constantin un soldat bun si un strateg eficient?! Da! A fost constantin sfant?! Nu! Prin sabia lui constantin probabil ca au trecut sute de oameni. Si as putea dezbate pe subiectul asta on and on, dar nu am timp. O babă ortodoxă dintr-un sat uitat de lume, se poate mantui daca are iubirea in ea, chiar daca poate este analfabeta. Un pastor penticostal care stie fiecare verset din biblie, nu se poate mantui daca nu are iubirea. Si situați poate fi expusa si in mod invers. Detest cand un crestin se cearta cu altul, facem exact ceea ce Domnul spune ca este un pacat. Eu nu am dragostea din pacate asa ca nu îi pot spune unui alt frate crestin ce este bine si ce nu atata timp cat eu am caderi si inima rece.

| LaviniuA explică (pentru anonim_4396):

Probabil ca da, unii ii venereaza pe unii sfinti care n-ar fi trebuit sa fie sfinti.
Cred ca peste cativa ani o sa fie si Becali canonizat sfant, la cate pile are la preoti si cati bani a dat pentru biserici.

| petrisor23 a răspuns (pentru LaviniuA):

De unde stii cine ar trebui si cine n-ar trebui sa fie sfint? Ca sa faci asemenea judecati trebuie sa fii Atotstiutor, sa stii toate evenimentele din viata lor, toate gandurile lor etc. nu doar cateva povestite sau interpretate de un istoric sau altul.

Dovada ca nu esti Atotstiutor e ca nu ai idee despre lucruri mai simple ca de ex: Doamne ajuta! Astea sunt banalitati care se stiu din clasele primare.winking

| LaviniuA explică (pentru petrisor23):

Apai asa nici preafericitii nostri nu sunt atotstiutori cand iau decizia sa canonizeze, nu?
Si atunci se iau dupa ceva documente scrise despre o persoana moarta.

| petrisor23 a răspuns (pentru LaviniuA):

Pai sunt vreo 15 conditii pentru canonizare. Tu ai mentionat una singura, sunt sigur ca nu din rautate ci doar ca esti ignorant. laughing

| LaviniuA explică (pentru petrisor23):

Nu stiam ca-s chiar 15 laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Https://m.youtube.com/......tps?/watch

Sper sa iti placa. Am gasit o versiune care se aude chiar mai bine fata de cea veche pe care am ascultat-o eu.

| Smmo a răspuns:

Mergi la biserica si stai la slujba, fii atenta la ce spune preotul, daca este vreun preot care tine si predica mai pe larg poate mai afli niste raspunsuri la intrebarile tale pe langa asta.
https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/doamne-ajuta-178027.html
https://www.crestinortodox.ro/credinta/doamne-ajuta-142632.html

| anonim_4396 a răspuns (pentru Smmo):

Preotii ortodocsi au mare nevoie de un upgrade major in ceea ce priveste predica. Majoritatea preotilor ortodocsi citesc moliftele sf.vasile dupa care canta. Cu toata dragoste si respectul, nu cred ca este suficient. Predica trebuie sa se faca cu noul testament in mana si cu foarte multa dragoste. Si spun chestiile astea intr-un mod foarte ipocrit, pentru ca desi intleg din ce in ce mai bine crestinismul si îl apreciez, nu pot pune in aplicare ceea ce stiu. As vrea ca Domnul Isus sa imi dezghete inima sa nu mai fiu un nemernic plin de pacate. Doamne ajuta!

| Smmo a răspuns (pentru anonim_4396):

Unii preoti tin predici interesante, depinde si de om, cunostintele pe care le are si lejeritatea de a le exprima. Insa cred ca ei stiu mai bine ce, cum si de ce fac decat noi care nu suntem in interior si avem putere mica si ispite mai mici. Ii vad ca pe niste luptatori si nu pot eu, care nu am facut armata, sa ii invat sa lupte. Intrebari, nelamuriri si dorinte am avea toti, dar acolo e mai mult decat ce se vede cu ochiul liber si se poate intelege rational. Ai rabdare si mergi pe la mai multe biserici daca ai nemultumiri la una anume, poate vei gasi ce cauti.

| LaviniuA explică (pentru Smmo):

Nu credeam ca a tratat cineva problema salutului asta big grin Mersi de linkuri.

| EliLeli a răspuns:

Nu este un salut. Este doar o vorba spusa de fiecare cand si cum doreste.

| petrisor23 a răspuns:

Probabil ca multi zic varianta prescurtata ("Doamne ajuta!") cand iti aud/citesc ineptiile. Varianta intreaga e "Doamne ajuta sa-i vina mintea la cap!"
Dar se pare ca nu functioneaza la toti. happy