| LaviniuA a întrebat:

Cum s-a format salutul crestinesc "Doamne ajuta"?
Vad ca asa saluta crestinii... e ca un mod de a se recunoaste intre ei.

Eu ma gandeam ca zici asa cand ai nevoie de ajutor la ceva. Ca poate unu se gandeste sa sparga o banca si alalalt zice ii zice "Doamne ajuta" laughing

59 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru MotoBlitz):

Nici macar noi romanii nu i-am facut suficienta dreptate lui Vlad țepes. Nu i-am scos suficient in evidenta geniul strategic de care a dat dovada. A trebuit sa o faca kings and generals, pe Youtube. Doar asa a aflat o planeta intreaga de adevaratul dracula. A fost intr-adevar super machiavelic, dar asa trebuie sa fie un general. Sa nu uitam ca alexandru cel mare a mostenit cea mai avansata armata din lume, de la tac'su, philip cel chior. Vlad a trebuit sa se descurce cu resurse extrem de limitate.

| petrisor23 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

laughing "guvernat de probabilitati si statistica." Probabilitatile si statistica sunt un rezultat si nu o cauza.

| LaviniuA explică (pentru Smmo):

Nu credeam ca a tratat cineva problema salutului asta big grin Mersi de linkuri.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MotoBlitz):

Tovarase, esti la furat. Ce dovezi? Ce marturii? Ia zi citi istorici renumiti l-au mentionat pe fiul barbosului si presupusa lui inviere? Compara cu citi au scris despre cei 300 de spartani, de exemplu. Gindeste-te cit nu stim despre ce s-a intimplat la noi in 1989, dar pretinzi ca ar trebui sa credem niste scrieri alterate in multiple ocazii care au mai bine de 2000 de ani! Furi curent...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru petrisor23):

Rezultatul a ce? Daca e o vointa divina, atunci probabilitatile si statistica pica, pentru ca oricind poate avea loc un eveniment aleator ca asa vrea prealuminosul lui stromeleag.

| LaviniuA explică (pentru anonim_4396):

Probabil ca da, unii ii venereaza pe unii sfinti care n-ar fi trebuit sa fie sfinti.
Cred ca peste cativa ani o sa fie si Becali canonizat sfant, la cate pile are la preoti si cati bani a dat pentru biserici.

| relian a răspuns:

Asa este cum spui, siau tras crestini ortodocsi expresie, laughing pai ce ei sa ramina mai in urma.
Eu am auzit prima data chestia asta aici in America la ortodocsii de pe aici.
Zic mai, mi se pare mie sau asta e ceva la ei gen buna ziua, o forma de salut.
Initial am crezut ca este o forma de salut bagata de astia de pe aici, cand colo ei au luat-o din RO laughing
Cunoscutii de pe aici astia religiosi, dupa ce vorbeam cu ei, spuneau toti Doamne ajuta.La un moment dat mam luat de ei laughing le-am spus, ba, exista expresie de salut deja, cu mine asa vorbiti, sa nu va mai aud cu expresiile astea timpite.

De atunci toti care ma stiu nu imi mai zic mie asa Doamen ajuta laughing zic cei magaria asta.
Este o expresie nou aparuta, adica de ceva ani, in RO intre persoanele astea religioase.De cand si cine o fi bagat asta ca forma de salut nu stiu.

Expresia exita de mult timp, dar cum ai spus si tu o spuneau nu crestinii, era folosita mai mult de oameni in general, cand mergeau aia la furat cum ai spus si tu asa spuneau Doamen ajuta laughing

Mai spuneau asa batrinii cand mergeau nu stiu unde la un drum mai lung, inainte sa plece de acasa, dar putini dintre ei, nu a existat o generalizare ca acum.

Eu am intrebat si pe bunica, nu exista asa ceva ce se spune azi, pe vremuri nu salutau ortodocsii asa.
Eu la fel nu am auzit expresia asta decat foarte rar, cum am spus e ceva nou
Nu a fost spusa de biserica, cred ca de oameni simpli. Oricum sa generalizat cred ca acu in ultimii 10 ani.

| MotoBlitz a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Atunci ce se întâmplă după moarte? Doar gândește-te la asta și unde am fost înainte să ne naștem, unde ai fost în anul 1000 î. Hr?

Ce se intampla dupa moarte? Ashes to ashes, dust to dust. Creierul inceteaza sa functioneze, corpul incepe sa se descompuna, pa-pa. Marele negru. Abordarea asta puerila cu unde am fost inainte sa ne nastem presupune ca undeva e un numar inifinit de indivizi care asteapta sa se nasca. Pentru ca acum sintem 7 miliarde, acusi vom fi 8, 9, 10, vom incepe sa colonizam alte planete, poate in cateva sute de ani vor fi mii de miliarde de paminteni in tot universul.

| MotoBlitz a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ok și unde se afla ei acum? Ce simt? Și dacă mori ce faci? Se oprește tot și mai departe?

Nimeni nu se afla nicaieri. Te-ai nascult, ESTI. Ai murit, gata colorata. Ramine doar ce ai lasat in urma.

| DeMicUnCălător a răspuns:

E un tic verbal.
Eu aleg să-l interpretez diferit de creștini.
Când eram tânăr, virgin și foarte ho rny. Mă rugăm să fiu "Ajutat de Doamne"

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

La orice varsta doamnele ajută!

Probabilitatea ca tu sa ai idei adevarate este foarte mica, pentru ca logica e absenta in comentariile tale. Exemplu: "oricind poate avea loc un eveniment aleator ca asa vrea..." laughing

Daca vrea, atunci nu e aleator.

| petrisor23 a răspuns (pentru LaviniuA):

De unde stii cine ar trebui si cine n-ar trebui sa fie sfint? Ca sa faci asemenea judecati trebuie sa fii Atotstiutor, sa stii toate evenimentele din viata lor, toate gandurile lor etc. nu doar cateva povestite sau interpretate de un istoric sau altul.

Dovada ca nu esti Atotstiutor e ca nu ai idee despre lucruri mai simple ca de ex: Doamne ajuta! Astea sunt banalitati care se stiu din clasele primare.winking

... zice ala care pune botul la o intreaga piramida construita din povesti complet ilogice. Si in cazul meu ma refeream la un eveniment aleator DIN PERSPECTIVA NOASTRA, nu si din partea barbosului care arunca cu fulgere din cer. Ptiu, Zeus e de o suta de ori mai misto decat obositul ala din biblie. In special ca venea pe pamint sa f(*a in nume propriu, nu umbla cu fantome magice...

| LaviniuA explică (pentru petrisor23):

Apai asa nici preafericitii nostri nu sunt atotstiutori cand iau decizia sa canonizeze, nu?
Si atunci se iau dupa ceva documente scrise despre o persoana moarta.

| LaviniuA explică (pentru DeMicUnCălător):

Maama tu cand erai tanar iti placeau doamnele laughing fetele de varsta ta ce aveau?

"ma refeream la un eveniment aleator DIN PERSPECTIVA NOASTRA"
happy Un eveniment este aleator sau programat. Nu poate fi ambele in acelasi timp pentru ca adevarul este unul singur. Ca tu nu ai cunostintele necesare sa detectezi ca un eveniment e programat e propriu-zis ca o recunoastere a propriei ignorante dar, ironia ironiilor, in acelasi timp ce ii acuzi pe altii ca sunt ignoranti.

Logica e grea.

| petrisor23 a răspuns (pentru LaviniuA):

Pai sunt vreo 15 conditii pentru canonizare. Tu ai mentionat una singura, sunt sigur ca nu din rautate ci doar ca esti ignorant. laughing

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru LaviniuA):

Fetelor de vârstă mea nu le puteam spune "Doamnă, ajută-mă!" Lol

Eu merg pe strada. Nu am nici un plan anume. La un moment dat trec pe linga unul si ii dau una peste ceafa. Ca asa mi-a venit pe moment. E aleator sau programat?

Ai pierdut oricat te-ai stradui. laughing Mana aia nu se misca daca nu primeste comanda de la creier.

| LaviniuA explică (pentru petrisor23):

Nu stiam ca-s chiar 15 laughing

| LaviniuA explică (pentru relian):

Si pe mine m-a enervat chestia asta la cineva. I-am zis sa spuna asa cand e la biserica, nu mie straight face

| relian a răspuns (pentru LaviniuA):

Pe mine ma deranjeaza, sa vorbeasca asa cu cei din turma lor laughing

Fix tu iti dai cu stingul in dreptul. Comanda poate veni instant, fara o premeditare de zile/luni/ani, corect?

| petrisor23 a răspuns (pentru relian):

Altu care crede ca nu e intr-o turma desi repeta cuvant cu cuvant argumentele turmei ateilor. Toti facem parte dintr-o turma sau alta dar e comic sa auzi ca ateii care cred ca se trag din maimuta fara ratiune se cred mai inteligenti decat crestinii care cred ca au fost creati de o Inteligenta Superioara.

| doctorandus a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Exista o carte faimoasa, Before Religion, care spune ca "religie" inseamna de fapt ceva care seamana cu protestantismul.

D-aia e controversat daca budismul e o religie: pentru ca nu seamana cu protestantismul.