anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se aplica prescrierea pentru persoane juridice? retroactiv?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Vad ca n-ai inteles ce ti-am spus. Termenele de prescriptie sunt aceleasi, atat pentru persoana fizica, cat si pentru persoana juridica, incepand cu 2014, cand a intrat in vigoare noul Cod penal.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Prescriptia raspunderii penale pentru persoane juridice este aceeasi ca pentru persoane fizice, conform Codului penal, citez:
"ART. 148.Prescripţia răspunderii penale
  Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile art. 153-156 aplicându-se în mod corespunzător."
Nu stiu de unde ai luat tu ca sunt termene de prescriptie diferite.
In orice caz este imposibil ca o persoana fizica, care a savarsit o infractiune, sa devina persoana juridica si astfel sa i se aplice alte reguli pentru acest fapt.

| parcalab32 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:

a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;

b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.

Se poate observa ca cele pentru pers fizice sunt duble fata de ele. Asa m-am gandit, ca de indata ce s-ar fi primit acest statut, s-ar fi si aplicat termenele lui.

| Ioandelasal a răspuns (pentru parcalab32):

Vad ca n-ai inteles ce ti-am spus. Termenele de prescriptie sunt aceleasi, atat pentru persoana fizica, cat si pentru persoana juridica, incepand cu 2014, cand a intrat in vigoare noul Cod penal.

| parcalab32 a răspuns:

De ex: Daca am savarsit acum 5 ani o fapta care se prescria in 5 ani persoanelor fizice iar azi am devenit persoana juridica, mi se poate prescrie si o fapta ce implica 10 ani de asteptat?
Am listat termenele prescriptilor :
Termenele de prescripţie a răspunderii penale

Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;

b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;

c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:

a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;

b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.

Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.

| parcalab32 a răspuns (pentru parcalab32):

Se poate observa ca diferenta este de 100%. Ma intreb daca devenind persoana juridica, un subiect al carei fapta s-ar fi prescris in 10 ani, nu ar mai avea de asteptat desi ar fi trecut doar 5 ani, adica daca se aplica retroactiv aceasta prescriere superioara, pentru pers. juridice sau acest statut implica o vechime de minim 5 ani pentru a avea vreun efect.

| parcalab32 a răspuns (pentru parcalab32):

Incerc sa aflu daca din ziua in care se devine persoana juridica intra in actiune prescrierile specifice care sunt duble fata de cele ale persoanelor fizice sau trebuie sa treaca 5 ani de atunci.

| parcalab32 a răspuns:

Era in Codul Penal ce a fost schimbat. Asa este.