In Olanda (si din cate am auzit si-n Norvegia), infractorii se tem mai mult de internare psihiatrica fortata decat de puscarie. Ca de la puscarie stii cand iesi, dar de la psihiatrie iesi cand te vindeci (ceea ce poate insemna niciodata).
Ma rog a fost si-un caz in Olanda in care unul care s-a drogat si a facut psihoza, si-a omorat fratele. Pana sa-l condamne judecatorul el s-a vindecat de psihoza, asa ca judecatorul l-a declarat iresponsabil in momentul comiterii faptei si l-a eliberat deoarece nu mai era nevoie de tratament psihiatric fortat.
Este un mit urban. Nu exista asa ceva. Ma refer la acea dunga rosie.
Cum sa nu-i faca nimic politia? Daca este cunoscut cu boli psihiatrice il interneaza la Spitalul. de Psihiatrie, cu aviz medical si ordin judecatoresc.
Da, am citit si eu pe net ca e un "mit urban", de asta am intrebat, pentru ca nu gasesc ce caut, si da, stiu un nene caruia politia nu-i face nimic pentru ca are nu stiu ce prin care dovedeste ca e nebun, de celalalt (cel din povestea de azi) nu stiu sigur, politistul a zis ca n-au ce sa-i faca, eventual ii dau amenda, dar pentru fapte mai grave o amenda e nimic.
Madalina, faptul ca nu-i face nimic, ori are pile, ori este stiut bolnav si il lasa in pace scapand doar cu o amenda. Aste doar pentru chestii marunte. Dar nu cred ca daca savarseste fapte penale nu pateste nimic. Nu exista asa ceva. Daca este in evidenta cu boli psihiatrice si se constata ca este un pericol social este dus la spital.
Mitul respectiv deriva dintr-o chestiune reala a societatii noastre din perioada lui Ceausescu, umbla o vorba cum ca cutarescu "are carnet rosu!". Era un fel de a spune despre cineva ca este membru al partidului comunist cu ceva functie prin partid… drept urmare era lasat in pace de militieni.
Citeste legea 487/2002 sectiunea 2 despre Internarea nevoluntara mai precis articolul 54, 56, 61, 62.
Cele bune!
SentimentStralucireaPalmolivuProtex întreabă:
UnchiulRamiz întreabă: