Daca esti santajat, poti depune plangere pentru santaj. In felul acesta celui care iti cere mita, i se face un flagrant. El va fi acuzat atat pentru santaj, cat si pentru luare de mita. Tu nu vei fi sanctionat.
Daca esti santajat faci plangere la Politie.Se organizeaza un flagrant(in general) si santajistul intra la puscarie si tu esti in siguranta.
Conform CP infractiunea de dare de mita se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Daca ai fost constrans(a) sa dai mita de catre cel care a luat mita atunci fapta nu face obiectul niciunei infractiuni.
Infractiunea de luare de mita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
De remarcat faptul ca la infr. de dare de mita este suficienta promisiunea de dare pentru. ca fapta sa constituie infractiune.
Bună.
Luarea de mită este una din cele mai grave infracțiuni pe care le poate comite un funcționar.
Astfel, potrivit art.254 C.Pen, alin.1, luarea de mită constă în fapta funcționarului care direct sau indirect, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu indeplini ori a întarzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri.
Fapta este mai gravă dacă a fost săvărșită de un funcționar cu atribuții de control (alin. 2, art 254 C.pen).
În practica judiciară s-a reținut că s-a comis infracțiunea de luare de mită în următoarea situație: În speță, inculpatul, în calitate de medic, șef al secției de obstretică-ginecologie, a pretins și primit bani și alte bunuri de la unele femei internate în spital pentru îngrijirea mai atentă a copiilor acestora, nascuți prematur.
Pentru o justă încadrare juridică a faptei, trebuie luate printre altele în considerare și dispozițiile art. 254, alin.1, precum și art. 147 C.pen, referitoare la noțiunea de "funcționar". Din analiza textelor legale, rezultă că aplicarea legii penale intervine în toate situațiile în care s-a încălcat relația dintre medic și autoritatea pe care o reprezintă (nu relația medic-pacient). Medicii încadrați în unitățile medico-sanitare din rețeaua publică sunt funcționari în sensul legii penale, deoarece, în calitate de salariați, exercită o însărcinare în serviciul unei instituții de stat.
În consecință, faptele inculpatului, medic primar, țef de secție în cadrul spitalului de obstretică-ginecologie, de a fi primit de la mai multe persoane bani și bunuri pentru a acorda o îngrijire deosebită unor copii născuți prematur constituie infracțiunea de luare de mită.
Referitor la infracțiunea de dare de mită, trebuie precizat pentru început faptul că aceasta nu constituie infracțiune de serviciu, ci o infracțiune în legătură cu serviciul, caracterizându-se printr-o acțiune de corupere exercitată de un particular asupra unui funcționar sau a "altui salariat".
Potrivit art. 255, alin 1 C.pen, darea de mită constă în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile și scopurile arătate în art. 254.
Astfel, a comis infracțiunea de dare de mită numitul A.R., care a oferit o sumĂ de bani numitului V. M. pentru a-l determina să abandoneze cercetările ce se efectuau cu privire la un transport de marfă importată de societatea comercială reprezentată de inculpat.
Din speța prezentată, rezultă că, infracțiunea de dare de mită poate exista și independent de infracțiunea de luare de mită, respectiv, atunci când persoana particulară promite sau oferă folosul funcționarului, însă acesta, nelăsându-se corupt nu-l acceptă sau îl respinge.
Conținutul constitutiv: latura obiectivă - la infracțiunea de luare de mită, elementul material se poate realiza prin acțiune sau prin inacțiune. Acțiunea constă în pretinderea sau primirea de bani sau alte foloase ce nu i se cuvin subiectului, ori în acceptarea sau primirea de bani sau alte foloase, iar inacțiunea constă în nerespingerea de către funcționar a unei asemenea promisiuni.
A "pretinde ceva", presupune a cere cuiva în mod stăruitor, respectiv, se formulează o anumită pretenție. Această pretindere însă nu implică neapărat satisfacerea pretenției formulate de făptuitor. În caz de pretindere, inițiativa aparține întotdeauna funcționarului, elementul obiectiv al infracțiunii fiind realizat independent de acceptarea sau neacceptarea cererii de către particular, fapta putându-se comite prin cuvinte, gesturi, scrisori sau orice alt mijloc de comunicare, însă, trebuie înțeleasă de către cel căruia i se adresează.
A "primi" înseamnă a lua în posesie, a prelua un obiect care se inmânează, se dăruiește, ori a încasa o sumă de bani.
Acțiunea de primire trebuie să fie voluntară și spontană. Spontaneitatea presupune o relativă concomitentă între acceptarea propunerii și primirea sau cu alte cuvinte inexistența între aceste două momente, a unui interval de timp care să permită acceptării să devină ea însăși relevanță juridicică.
Pentru mai multe detalii poți consulta un tratat de drept penal.
Notă: C. pen. = cod penal, art. = articol, alin. = alineat.
Pa, pa.
lplostonyou întreabă:
Adi1987 întreabă: