| sopranaCadaverica a întrebat:

Cum se poate opri specula? Cui trebuie sa ma adresez cand vad un produs triplat la pret?

6 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Trebuie sa ai dovezi, daca e un produs online ajuta printscreen de la date diferite.
Acum multi au inceput sa faca prostii de genul toti idiotii care vand mast cer pe ele 10 lei de bucata cand ele costau cu tot cu adaos 2 lei/bucata, sportul l-au scumpit unele magazine. Numai zic ca si produsele din piata sunt mai scumpe...tot romanul cam face specula de astfel de evenimente...inainte de Pastie se scumpeau carnea de miel, in martie florile, de Craciun carnea de porc.
Comerciantul roman are o nesimtire crasa in el la sarbatori iar mai nou si la catastrofe!

| sopranaCadaverica explică (pentru Simpatic):

Scumpirile 'obisnuite' de dinaintea sarbatorilor nu erau asa nesimtite. Unde locuiesc acum preturile difera cu minim 10 lei in plus, asa ceva nu se poate. Si asta la produse tip malai, bulion, ulei etc.

| Simpatic a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Da, iti dau dreptate, ce sa faci daca Guvenul nu ia masuri in acest sens si anume sa inghete preturile!
Carnatii astia de comercianti au o lege pe care o respecta si anume sa respecte acel adaos comercial intre 0-200% sau cat naiba mai prevede maxim legea, daca sunt in acel interval atunci sunt ok daca nu sunt in acel interval atunci pot fi amendati si trasi la raspundere.
Sunt sigur ca nu toate preturile pot fi inghetate dar cele de uz casnic si zilnic, cele alimentare de utilizare zilnica sau aproape zilnica ar trebui, dar ce vrei daca avem un STAT incompetent asa a fost si asa va ramane, de 30 de ani se perinda in Parlamentul Romaniei numai prosti, inculti, spagari, amante si nepoti!

| Wr3nch a răspuns:

Protectia consumatorului.

| doctorandus a răspuns (pentru Wr3nch):

Specula in capitalism nu constituie infractiune.

Tari in care specula este pedepsita: Cuba, Coreea de Nord.

| romeo78 a răspuns:

Speculă este un termen relativ, care se folosește doar în timpul războiului, când un produs este inexistent pe piață, iar cineva reușește să facă rost de el și îl vinde la ce preț dorește.
Ce este acum, este vorba de libertate comercială oferită de guvernare, care permite fiecărui comerciant să ofere adaosul maxim pe întreg lanțul, de la producător, importator, distribuitor, până la comerciant.
Noi vedem prețul la raft, dar fiecare pe acest lanț a adăugat la preț. Motivul este simplu. Interdicții de circulație în întreaga Europa. Fabrici, uzine închise sau cu producția la jumătate. Agricultura care suferă din lipsa forței de muncă și altele!
Mai grav este faptul ca nu cumva criza să se prelungească, mulți oameni să rămână fără venit, acasă, căci curând prețurile în jos nu o vor lua!