Se poate renunta la mostenire, dar numai la data deschiderii succesiunii. Potrivit art. 686 Cod Civil: "Nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine. Daca mostenitorul doreste sa renunte la mostenire in virtutea acestui text de lege, va avea loc desfiintarea retroactiva a titlului de mostenitor, devenind persoana straina de mostenire".
Prin renuntarea la mostenire succesibilul declara ca renunta la titlul de mostenitor, desfiintand cu efect retroactiv vocatia sa succesorala, devenind strain de mostenire. Pentru a fi valabila si a produce efecte, renuntarea la mostenire trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond si de forma, cerute de lege.
Prin urmare, in momentul in care se deschide succesiunea, persoana care doreste sa renunte la mostenire comunica acest fapt notarului public si face o declaratie expresa in acest sens. Pe certificatul de deces se va trece la rubrica "renuntatori" numele persoanei (persoanelor) care renunta la mostenire.
Persoanele care renunta la mostenire nu platesc taxe notariale. Doar succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariul notarului public.
Mergi la notar impreuna cu toti mostenitorii si deschideti acolo succesiune, iar tu declari ca te retragi de la masa succesorala. Nu costa nimic, intra in cosul succesiunii. Daca esti singurul mostenitor, pur si simplu u faci succesiunea.
Pentru renuntare se declara in fata unui notar aceasta "vointa"
In cazul in care cel care renunta la o mostenire are copii majori, si acestia trebuie sa renunte la mostenirea respectiva... Totul la notar.
Am uitat... trebuie platit costul declaratiei notariale, in cazul in care nu plateste cel(cea)in favoarea caruia(careia)se renunta la acea mostenire...
Se poate renunta la o mostenire si inainte de data deschiderii succesiunii... atunci cand se doreste exprimarea acestei vointe.