| dini_maria a întrebat:

Cum se procedeaza cu o mostenire comuna care trebuie vanduta? (Suntem 3 verisori care au mostenit un teren si o casa)

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se imparte totul in mod egal la trei. Se ''ghiceste'' biletul pentru casa si terenul se imparte la doi.

5 răspunsuri:
| copolovici a răspuns:

Un avocat va şti cel mai bine să vă îndrume, după ce va citi actul de moştenire. Dacă toţi trei aveţi părţi egale în această moştenire, contravaloarea terenului şi casei se va împărţi în mod egal, în trei părţi, cupă ce s-au scăzut din ea taxele notariale şi alte eventuale sume ce trebuie plătite după vînzare sau în procesul vînzării.

Bula
| Bula a răspuns:

Exista doua variante:
1. pe cale ameabila (prin intelegerea voastra), cand veti desemna pe cineva (poate fi si dintre voi) sa caute un cumparator. Va veti intelege (preferabil inainte) si cu privire asupra procentajului fiecaruia din banii primiti, respectiv din cheltuielile aferente.
2. Daca nu reusiti sa vindeti (careva se opune), se apeleaza la justitie, iar judecatorul va dispune cotele de impartire si va desemna pe reprezentantul vanzator.

cristian
| cristian a răspuns:

Daca exista un act testamentar ve-ti respecta intocmai cele prevazute acolo.
Daca una din parti este nemultumita poate ataca decizia testamentara.
De regula mostenirea respectiva se imparte parintilor vostri in cote egale.
Trebuie sa va adresati la un cabinet noterial unui notar care v-a dezbate succesiunea respectiva.
Mai intai dezbateti succesiunea si apoi fiecare are dreptul sa-si vanda partea lui.

rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Sa inteleg ca s-a dezbatut succesiunea? Daca da, atunci puteti da spre vanzare la agentii imobiliare sau pur si simplu (daca stati la tara) dati sfoara in tara... Puteti face publicitate prin ziarele locale... De impartit puteti impartii in mod egal la 3... Sau daca unul singur se ocupa de problema aceasta poate sa ia o cota in plus, considerandu-se plata pentru deranjul sau. La fel de bine puteti sa mergeti la un avocat - sau la un notar - care sa stabileasca termenii intelegerii (ca sa nu apara discutii ulterioare).

| petru a răspuns:

In primul rand trebuie sa existe o punere in posesie, inscrisa in Cartea Funduara, bazata pe Deptul de mostenitor.
Aceasta se face:
Fie pe cale ameabila, printrun inscris notarial, legalizat de o instanta judecatoreasca ( este simpla si nu costisitoare )
Fie pe cale judecaoreasca, in lipsa unei conveniri ameabile. Un preoces in care fiecare parte isi sustine pretentiile, iar instanta decide. upa epuizarea tuturor cailor de atac ( prin recurs) sentinta ramane definitiva/executorie sise trece ( in consecinta) la intabulare
daca deja proprietatea a fost intabulata atunci se face un "Contract de vanzare cumparare" intre parti, respectiv intre Cumparator, pe de o parte, si cei trei proprietari tabulari, ca vanzatori.
demersul se face pe cale notariala
petru b./Cluj