In calitate de angajati, in afara protectiei contencioase, legislatia va mai pune la dispozitie o " arma" de sanctionare a angajatorului care va incalca drepturile prevazute imperativ de lege – si anume sesizarea Inspectiei muncii.
Legea 108 / 1999 este cadrul legal de functionare a Inspectoratelor teritoriale a muncii. Acestea sunt organisme in a caror atributii intra controlarea angajatorului, in privinta respecatrii legislatiei muncii, in toate aspectele acesteia.
Unul dintre obiectivele principale ale inspectoratului teritorial de munca este, conform art. 5 alin. 1 lit. a, controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiie de munca si la securitatea si sanatatea in munca.
In temeiul art. 6 din aceeasi lege, inspectorii au dreptul sa controleze " incadrarea in munca si incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitati, in temeiul unui contract individual de munca, stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru, stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;
(…)
Amendarea angajatorului pentru neregulile sesizate prin plangere si constatate in cadrul inspectiei ulterioare. Acestea sunt cuprinse in art. 276:
- nerespectarea dispozitiilor privind garantarea platii salariului minim brut pe economie (amenda intre 300 – 2000 lei);
- refuzul de a elibera, la cererea salariatului, documente care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate;
- primirea la munca a unei personae pentru care nu a fost intocmit contract individual de munca (amenda 1500 – 2000 lei, pentru fiecare persoana care presteaza munca fara forme legale);
- stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale (amenda intre 2000 – 5000 lei);
De mentionat este ca nu am trecut toate cazurile si sumele aferente.
pentru mai multe informatii cauta si citeste toata legea respectiva sau informeaza-te la inspectorarului teritorial de munca, in raza caruia isi desfasoara activitatea angajatorul.
Pot fi sanctionate penal, contraventional si delictual, depinde de ce clauza nu este respectata. Utilizatorul digicron a aratat cateva sanctiuni contraventionale, doar ca este vorba de art. 276 din Codul muncii si nu din legea 108/1999, care este mult mai scurta. Ca sa se raspunda complet la intrebarea ta generala ar trebui sa se scrie o carte. Pune o intrebare punctuala, respectiv ce anume clauza a fost incalcata si vei primi un raspuns complet. Numai bine!
Depinde, dar daca tu ai dovezi ca societaea comerciala nu si-a respectat cauzele contractuale, poti da societatea in judecata, si sa ceri despagubiri.Succes! Funda?
In teorie, cum a zis florinell. In practica, trebuie sa aduni dovezi ca nu au respectat codul muncii (scrise si multe rau) ca sa ai un caz bun in instanta.
Depinde foarte mult si cu cine te lupti - cu Floricica SA sunt sanse mai mari decat cu TVR, sa zicem. Asta nu inseamna ca TVR nu a pierdut niciodata, doar ca mult mai greu decat Floricica
Am si eu o intrebare, la firma unde lucrez in lod de 4 saptamani concediu avem doar 3, pentru ca ei pun la concediu sambetele si duminicile. Este normal asa ceva? Pe unde am mai lucrat nu am mai intalnit ca aici. Iar cand vine cate un control de la ITM toata lumea spune ca e bine, ca avem program pana la 17, desi ne tin pana la 18.30, ca nu lucram sambata desi lucram, si nimeni nu zice nimic de concediu. Eu nu pot sa le zic de unul singur daca nu sunt toti uniti. Acum na cu programul asta e cam peste tot mai stai peste program, dar chestia este cu, concediu de odihna ca pune si wekeendul, iar daca e tura ta sambata, ca noi lucram sambetele in 3 ture 3 echipe nu lucram toti in fiecare sambata, cand e tura cuiva si este in concediu in sambata aia este chemat la munca desi ei pun si sambata la concediu, daca nu vine respectivul, este alt coleg chemat in locul lui, iar el cand vine din concediu este obligat sa ii faca celuilalt tura de sambata. Am avut un deces in familie de gradul 1 si nu mi sau dat decat 2 zile in loc de 3, una era sambata, insa sambata aceea a trebuit sa o recuperez. Nu cred ca e normal asa ceva. Plus ca de salariu nu mai zic desi este o firma in continuu profit, avem salarii de 800-1100 ron. Eu nu pot face o sesizare ca nu cred ca merge sa o fac anonim, ca nu as risca sa imi pierd locul de munca, desi eu sunt in cautarea altui loc de munca, pentru ca mi se pare absurd sa ai 21 de zile de concediu, care normal ar fi 4 saptamani si ei sa iti de-a decat 3 sapt. O zi frumoasa la toti.