@minerva - sa nu atribuim totusi lipsa internetului regimului comunist. Si nici lipsa spectacolelor in orasele mici, pentru ca nici astazi nu s-a schimbat situatia. Eu imi petreceam vacantele la tara, iar in satul bunicilor mei functiona un cinematograf la caminul cultural, unde in fiecare saptamana rulau trei filme. Mai bune, mai proaste, dar rulau. Odata pe an venea si "caravana", adica un microbuz TV plin cu filme, de aveam de unde sa alegem, iar proiectia se facea in aer liber. Astazi caminul cultural sta sa se darame iar curtea lui e plina de balarii.
Scoala din sat avea si o biblioteca de unde pe "neve" mai puteam imprumuta cate o carte si in vacanta, astazi putini isi mai amintesc si de faptul ca biblioteca a existat.
Cat priveste cartea de istorie, cred ca glumesti. Sa fim seriosi, era tovarasul pe prima pagina si cam atat, nu imi amintesc sa fi patruns si pe acolo. In schimb in unele manuale de astazi despre Mihai Viteazu nu se spune nimic, e doar o poza si gata. Chiar si asa, mi se par mai istorice cuvintele "dragi tovarasi si pretini" decat "buna seara Romania, buna seara Bucuresti". Fara suparare.
Eu unul nu ezit sa afirm raspicat ca accesul la cultura era mult mai facil in acea vreme, in ciuda cenzurii. Ba mai mult, lucrurile cenzurate trezeau mai mult interes si circulau mai rapid decat cele lasate la liber.
Dar ca o curiozitate: ce film ruleaza saptamana asta la cinematograful de care aminteai?
Acum si eu cred ca si Tepes ca pe mine unul m-a afectat in bine, in ciuda lipsurilor, cu atat mai mult cu cat pe multe nu le percepeam ca si lipsuri la vremea respectiva, ci ca pe o stare de normalitate. Pana prin 92, cand am inceput sa vad o alta realitate, eram convins insa ca regimul comunist nu are niciun aspect pozitiv, insa cu timpul am realizat ca "dracul nu este chiar atat de negru".
Acum nu ezit sa afirm ca atat acea perioada cat si cea pe care o traim are multe avantaje si multe dezavantaje. Insa cu toate ca multe drepturi si libertati castigate in decembrie 1989 ne sunt incet-incet ingradite, de multe ori fara sa ne dam seama, prefer totusi regimul actual.
@minerva - exagerezi mult la punctul 2. Spectacolele includeau si muzica usoara pe care o fredonau toti si umor romanesc de calitate. Si chiar daca CC Catch, Sabrina, Modern Talking, Queen, Roxette, Madonna, Michael Jackson si altii nu concertau pe stadioane, pana in 1985 se calca lumea in picioare cand venea cenaclul Flacara. Filme se turnau intr-un an cred ca mai multe decat din '90 pana astazi. Oricine isi permitea un bilet la cinema, la teatru, la filarmonica, salile erau mereu pline, iar elevii, studentii si militarii aveau peste tot reducere de 50%. Nimeni nu ar fi indraznit atunci sa vanda bilete la stelele baletului rus la jumatate din salariul minim pe economie. La istorie se invata despre Mihai Viteazu si Vlad Tepes, nu despre Andreea Esca si Dracula, nu puteai merge in vacanta in Caraibe sau in Tenerife, insa orice elev de nivel mediu din gimnaziu stia sa ti le indice la harta.
Regimul comunist a afectat pe toată lumea. Fiind un regim dictatorial nu dădea socoteală cuiva pentru faptele sale. Cei care încercau să comenteze ceva erau imediat reduşi la tăcere, eliminaţi fizic, internaţi în spitale de psihiatrie, arestaţi, bătuţi, urmăriţi, duşi în lagăre de muncă forţată, exterminaţi în închisori cu regim "special". De partea cealaltă erau oamenii puterii care pentru docilitate erau recompensaţi prin servicii bine plătite, studii superioare făcute la facultatea de partid, magazine speciale unde nu aveau acces decât numai ei, restaurante-cantină cu circuit închis, vile şi case de vacanţă, cabane de vânătoare etc. Legile erau făcute să fie respectate de" prostime ". Regimul nu putea fi criticat şi accepta numai laude. Curentul era distribuit către populaţie cam aşa : două ore seara două dimineaţa, programul de televiziune (unic) avea două ore de program dedicat în general tot partidului unic şi conducătorului slăvit. Se poate discuta mult pe această temă...
Pot sa ma exprim liber deci exist. Atunci eram doar numar la recensamant. Ca traim mai prost sau mai bine decat in vechiul regim, primul vinovat sunt eu si apoi voi ca traim mai mult in asteptare decat in initiativa. Si atunci si acum tot noi.
Cred ca pe cei care au prins cat de cat comunismu i-au afectat cat de cat din punct de vedere psihologic.chiar daca la unii nu se observa asta prea usor.nu vezi ca toti au merea vorba aia:pe vremea lui Ceausescu...
In niciun fel. Cine sustine ca pe vremea lui Ceausescu murea de foame, inseamna ca era boschetar si nu-i placea sa munceasca. Intr-adevar, existau piedici contra informarii din presa straina, sau limite in privinta vizitarii statelor care nu faceau parte din Pactul de la Varsovia, dar, pot spune ca era un pic mai bine decat acum. In momentul asta tara asta se duce dracului! Locuri de munca nu, educatie nu, legislatie puternica nu si, lista poate continua. Faptul ca pot bea Coca Cola si, pot pleca in Brazilia, nu ma incalzeste cu nimic, fiindca, Coca Cola nu-mi place, iar pentru o excursie in Brazilia nu am bani.
In bine.am crescut in siguranta si in indestulare.am avut o copilarie, fericita as putea spune si eram implicati in multe activitati, artistice, tabere, premilitara, munca pe santiere ale tineretului, practica agricola. un serviciu asigurat dupa ce terminai cu scoala. o locuinta dupa ce te casatoreai.au fost si lipsuri alimentare sau cenzura si inchiderea granitelor pentru multi. dar astea erau ale tuturor. acum lipsurile sunt doar ale unora.ale celor care muncesc.in general, alea, ne-au calit pentru vremurile de acum.
1. Alimentatia din copilarie a fost cea specifica (nu stiu daca mai rea decat ce mananca copii acum, dar oricum...)
2. Lipsa de acces la cam tot ce inseamna cultura, alta decat muzica populara si cantece patriotice.
3. Pentru @Transilvania: ai mei aveau salarii peste medie, dar si 3 copii de crescut si nici o ruda la tara. Salariul ajungea cam 3 saptamana/luna, si nu "aduceau de la munca"-adica nu furau de la stat nici rulmenti, hartie igienica, tacam de pui, etc, sa mai completam veniturile.
4. Nu puteam pleca din tara si nici nu beam coca cola. Din tara nici acum nu prea plec ca altii, iar coca cola nu beau, dar frustrarea de atunci nu are legatura cu ingerarea unui produs, faptul ca nu aveai acces la niste lucruri banale era frustrant.
5. Partea buna era ca am avut o copilarie departe de televizor, puteam sa ma joc afara fara sa ma impiedic pe trotuare sau chiar fix pe spatiul destinat locului de joaca de masini, orasul in care locuiam era foarte curat, iar o bucatica de ciocolata sau o portocala erau adevarate comori si savurate ca atare.
@regis, eu am copilarit intr-un oras mic. Spectacole nu erau, iar la cinematografe m-a vazut de vreo 10 ori Cat Baloo (weatern din anii '60), ca altceva nu era.
Nici acum in orase mici nu e mai mult, dar macar ai net si cablu tv, acum depinde daca vrei sa te uiti pe Taraf TV sau Mezzo.
Cat despre Cenaclu, e adevarat ca faceau turnee in toata tara (am fost si eu pe stadion in oras), dar tine cont ca tot ce inseamna cultura era cenzurat.
Cat despre cartea de istorie, e mult de dezbatut. Eu una prefer sa citesc in ea despre Esca decat despre realizarile tovarasului.
CONCLUZIE: poate am exagerat putin la pct 2, totusi...
AndreiAntiTot12 întreabă: