Daca sunteti singurii mostenitori, renunti la mostenire si ii revine automat totul ei. Daca nu, cel mai indicat e sa faceti tranzactia dupa succesiune (prin donatie sau vanzare-cumparare), intrucat prin renuntare partea ta s-ar imparti tuturor mostenitorilor.
Mergeti impreuna la notariat si tu declari ca te retragi de la masa succesorala. Va trebuie cel putin un martor care sa nu fie inrudit cu voi doua.
Renuntarea la mostenire nu se poate efectua in favoarea altui mostenitor, ci cota de mostenire a celui care renunta se va imparti in mod egal intre toti ceilalti mostenitori. Atunci cand defunctul are datorii, acestea vor forma pasivul masei succesorale, iar mostenitorii au optiunea de a accepta mostenirea pur si simplu (inclusiv cu aceste datorii, caz in care creditorii se vor indrepta impotriva intregii averi a mostenitorului) sau de a accepta mostenirea sub beneficiu de inventar (creditorii defunctului se pot indrepta numai asupra bunurilor lasate mostenire).
Cel mai bine este sa faceti aceasta operatiune dupa ce s-a facut succesiunea, prin donatie sau vanzare-cumparare, dupa cum credeti de cuviinta (actul de donatie poate fi atacat, cel de vanzare-cumparare, nu)
David_Grigorescu_1997 întreabă: