In exemplul tau, dat spre intelegerea intrebarii tale, Ion si Bula platesc COTIZATII egale. Daca Ion si Bula ar plati COTE de SUBSCRIERE stabilite in functie de puterea lor financiara(sau de "anvergura economica", in cazul statelor membre FMI--- cu alte cuvinte, spre exemplu, SUA plateste mai mult decat Romania!) atunci, poti avea o explicatie la intrebarea ta.
Resursele financiare ale FMI provin din varsaminte in contextul cotelor subscrise de statele membre ale Fondului +comisioane+taxe si alte venituri. Ele reprezintă "capitalul" FMI, adica fondurile proprii care ii permite sa acorde credite.
Da multumesc de raspunsuri, poate ca intrebarea mea a fost prost pusa, nu ma prea pricep la economie
Intrebarea ta e confuza, dar incerc sa te lamuresc; orice tara din lumea asta are datorii.pentru a putea functiona,[si economia]statul are nevoie de bani.banii astia ii face rost pe doua cai; 1. taxe si impozite, si 2.imprumuturi externe[asa zisele bonduri,sau bonuri de tezaur]. avand in vedere ca din taxe si impozite, statul nu poate aduna necesarul de care are nevoie, este obligat sa apeleze la imprumuturile externe.lumea face o confuzie intre datoria ''statului'' si datoria ''tarii''[datoria tarii cuprinde si datoria externa ''a privatilor'']
Nu exista tara in lumea asta care sa nu apara in statistici cu datorii externe, sumele datorate nu sunt neaparat imprumutate de la FMI.
Mai bine spus: unde au disparut cei 14.985 lei avuti in cont, pe care bula cu prietenii lui nu-i aveau, dar ii aveau?
Pai asta ar fi un exemplu, cum americanii au o datorie de 15.000 miliarde. Fata de cine o au? Au imprumutat-o de la bancile falimentare de la ei?