-de la 16 ani ai dreptul la intimitatea personala, detinere de bunuri personale (gen telefon mobil, jurnal etc). Restrictionarea de la bunurile acestea plus incalcarea intimitatii (gen mama cand confisca telefonul sa-mi citeasca mesajele) se incadreaza la violarea intimitatii?
Da, teoretic, pe net sună bine, dar în cazul că aceasta s-ar întâmpla, nu știu cui ai putea să te adresezi, cum ai putea dovedi și ce măsuri s-ar putea lua ca acest drept să îți fie respectat.
=====
Din câte cunosc eu, această decizie, de a pleca voluntar de la domiciliul părinților o poți lua doar dacă o comisie de tutelă decide asta, că este în interesul tău să pleci de acasă, de la părinții naturali, dar nu poți să o faci cum vrei tu, ci așa cum hotărăște comisia de tutelă, care va lua decizia unde vei merge, și unde vei fi sub supravegherea și responsabilitatea unei alte persoane adulte, până împlinești 18 ani.
======
-daca schimb domiciliul (gen ma mut la iubitul meu), pot sa-mi fac singura transferul la alt liceu odata ce am 16 ani sau e necesara interventia parintilor?
=====
Nu te poți muta la iubitul tău, doar dacă te căsătorești cu el, dacă ai între 16 și 18 ani. Iar aceasta se face conform legii.
======
-ultima intrebare este mai mult de pura curiozitate, pentru ca nu inteleg exact articolul din codul penal legat de asta. daca parintii mei sunt divortati... daca doresc sa ma casatoresc, mama cum nu este de accord cu asa ceva, mi-ar ajunge doar semnatura tatei?
====
Din câte înțeleg eu, nu îți ajunge.
Iar dacă unul din cei doi, nu este de acord, atunci
...In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului.
Deci se instutuie o instanță de tutelă, formată din cine decide judecătorul, iar aceasta hotărăște.
1.Minorul de 16 ani are unele drepturi, prevazute in Codul civil, Codul muncii, etc si anume:
-Poate obtine capacitatea de exercitiu deplina (ca un major), prin hotararea instantei de tutela.
-Se poate casatori, cu incuviintarea parintilor, aviz medical si autorizarea instantei de tutela.
-Poate sa-si aleaga liber religia.
-Se poate angaja singur in munca.
2, Daca mama iti vede activitatea pe telefon, avand motive intemeiate, nu inseamna violarea intimitatii.
3.Cat esti minor nu-ti poti schimba singur domiciliul, acesta este la parintii tai si ei pot solicita instantei sa te inapoiezi la domiciliul lor iar instanta va hotari in urma unui proces.
Politia nu are nici o atributie in acest sens si daca te-ai dus la iubit nu este caz penal.
Nu te poti transfera la alt liceu fara acordul unui parinte.
4.Pentru casatorie, asa cum am aratat la primul raspuns este nevoie de incuviintarea ambilor parinti, cu exceptia unor situatii speciale, conform Codului civil, citez:
""ART.272.Varsta matrimoniala
(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului.
(3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta.
(4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca.
(5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti."
Classiffied întreabă: