Aceasta prevedere se aplica doar daca in contractul de garantie a fost prevazuta expres, dar ma indoiesc de asta. De regula bancile prevad in contract ca garantul renunta la beneficiul de discutiune, asa ca poti fi executata si tu silit, doar daca debitorul nu mai poate plati.
In orice caz citeste contractul de garantie pe care l-ai semnat, trebuie sa ai si tu un exemplar.
Păi debitorului i s—a pus poprire pe salariu, deci o să plătească obligat.Asta înseamnă că şi girantului i se pune poprire?
Am spus ca doar daca debitorul nu poate plati. Atata timp cat plateste prin poprirea pe salariu nu o sa te execute pe tine.
Au trimis actele pentru poprire si la debitor şi la girant.Ambii au fost la executorul judecptoresc şi li s—a spus că vor plăti amândoi.În temeiul cărui articol din codul civil se poate face acest lucru?
Referitor la beneficiul de discuţiune nu scrie în contract nimic despre acest lucru, nu se face niciun fel de precizare nici că ar exista, nici că a renunţat girantul la el.
Este vorba de prevederile privind contractul de garantie (fideiusiune). Depinde de cand a fost incheiat contractul, respectiv conform vechiului Cod civil (in vigoare pana in 30.09. 2011 inclusiv) sau noului Cod civil, intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011.
În 2006 a fost încheiat contractul.
Iti citez prevederile relevante din vechiul Cod civil:
"ART. 1662
Fidejusorul nu este ţinut a plati creditorului, decât când nu se poate indestula de la debitorul principal asupra averii căruia trebuie mai întâi sa se facă discuţie, afară numai când însuşi a renunţat la acest beneficiu, sau s-a obligat solidar cu datornicul. In cazul din urma, efectul obligaţiei sale se regulează după principiile statornicite în privinţa datoriilor solidare. (Cod civil 1039 şi urm., 1055, 1056, 1663 şi urm., 1677, 1794).
ART. 1663
Creditorul nu este îndatorat sa discute averea debitorului principal, dacă garantul nu o cere de la cele dintâi lucrări îndreptate contra sa.
ART. 1664
Fidejusorul care cere discuţia trebuie sa indice creditorului averea debitorului principal şi sa anticipeze spezele cuviincioase pentru punerea în lucrare a executării.
Nu se va tine în seama arătarea bunurilor debitorului principal situate afară din teritoriul jurisdicţional al tribunalului judeţean în care trebuie sa se efectueze plata, sau a bunurilor în litigiu, ori a bunurilor deja ipotecate pentru siguranţa datoriei, care nu mai sunt în posesia debitorului.
ART. 1665
De câte ori cautionatorul va arata bunuri în cuprinderea articolului precedent şi va anticipa şi spezele cuviincioase pentru discuţie, creditorul rămâne către garant răspunzător pana la valoarea bunurilor arătate, în caz de nesolvabilitate a debitorului principal survenită prin amânarea urmăririi."
Vă mulţumesc mult pentru toate răspunsurile şi informaţiile! Multă sănătate.
Din pacate articolul respectiv nu se refera la bani, ci la bunuri. Creditorul va urmari bunurile doar in situatia in care nu isi poate recupera banii nici de la debitor nici de la giranti.
Asta numai in cazul in care nu poate sa sustraga de la tine nimic, ma refer daca nu ai un loc de munca sau un alt venit de ude sa opreasca banii etc etc!
Nu ai ce face! Asta e, trebuie sa fi atent cui girezi...